
Det här är mitt första bidrag till månadens cyberkock. De givna ingredienserna var stora vita bönor, honung, oliver samt valfri höstgrönsak. Rotfrukter om något är höstgrönsaker för mig. Jag minns mormors rotsaksgratäng och mammas rotmos och längtar lite hem till Hälsingland.
Jag har gjort en rotfruktsgratäng med äpple och dijonsenap i. Ugnsbakad lök och marinerade bönor till det. Väldigt simpelt och väldigt gott. När jag bodde hemma hade jag alltid en laddning bönor i marinad i kylskåpet, men av någon anledning har jag inte det längre. Denna marinad är förövrigt väldigt god även till kronärtskockshjärtan. Den som inte vill ha honung i marinaden tar lönnsirap eller något liknande. Jag vet inte hur det är med andra veganer, huruvida det är många som äter honung eller inte, men jag gör det iallafall. Honung och löss. Men sen räcker det.
Rotfruktsgratäng med dijonmarinerade bönor och ugnsbakad lök 4 portioner
Rotfruktsgratäng 1 kg rotfrukter (jag använde potatis, kålrot, palsternacka och morot)
1 äpple
2,5 dl havregrädde
2,5 dl havremjölk
2 msk dijonsenap
2 tsk torkad dragon
salt, peppar
Skär rotfrukterna och äpplet i skivor. Blanda havremjölken med dijonsenap, dragon, salt och peppar. Lägg rotfrukterna i en form och häll mjölkblandningen över. Häll grädde överst. Grädda cirka 45 minuter i 225°.
Dijonmarinerade bönor 6 dl stora vita bönor
2 dl oliver
2 dl olivolja
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk dijonsenap
2 tsk torkad dragon
1,5 msk honung eller sirap
salt, peppar
ev. lite pressad citron
Blanda vinäger, honung, senap, dragon, salt och peppar i en skål. Häll i oljan i en tunn stråle. Ha eventuellt i lite citronsaft. Vänd ner bönorna och oliverna i dressingen och låt gärna stå några timmar innan servering.
Ugnsbakad lök 2 röda lökar
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
150 g salladslök
olivolja
salt
Skär den röda och gula löken i klyftor. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med vitlöksklyftorna och salladslöken. Ringla över olivolja och salta. Baka dem i 225° cirka en kvart eller tills de har blivit mjuka.