
Kåldolmar 4 portioner
8 vitkålsblad
2 dl torr sojafärs
1 gul lök
0,5 dl ris
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 msk soja
0,5-1 tsk rökarom
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset. Lägg ett par vitkålsblad i taget i kokande saltat vatten några minuter. Förväll sojaköttet i några minuter tills det blivit mjukt. Finhacka det om du inte redan använt dig av sojafärs utan istället grövre bitar. Lägg sojaköttet i en bunke och ha i soja och så mycket rökarom du vill ha. Finhacka löken och lägg det i bunken tillsammans med riset när det är klart. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg lite fyllning på vitkålsbladen och vik ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över lite flytande margarin, typ milda culinesse eller vad du använder, samt lite sirap. Lös upp en halv buljongtärning i lite av kålspadet och häll det över dolmarna. Ställ in i ugnen i cirka 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Servera med kokt potatis, lingonsylt, sås och grönsaker.
Sås
3-4 dl kålspad eller grönsaksbuljong
½ grönsaksbuljongtärning
2-3 msk havregrädde
ev. 1 msk soja
2-3 msk vetemjöl
salt, svartpeppar
Koka upp kålspadet med grönsaksbuljongtärningen. Ha i lite havregrädde och red av med mjöl. Smaksätt med soja, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme.

Från en kål till en annan, nämligen senapskål, eller rucola som det också heter. Rucola är ingen nyhet utan odlades i Sverige redan på 1400-talet under namnet senapskål. Jag odlade det dock först i somras, i en balkonglåda på ovannämnda studentlägenhetsbalkong, och det gick alldeles utmärkt. Tills den angreps av skadeinsekter. God var den iallafall. I morotssalladen nedan har jag dock använt mig av köpt rucola.
Morotssallad med rucola och valnötter 4 portioner
3-4 morötter
en näve rucola
10 valnötter
lite kallpressad rapsolja
några stänk pressad citron
örtsalt, svartpeppar
Skala morötterna och fortsätt av bara farten med att skiva dem på längden med potatisskalaren. Blanda morötterna med rucola och grovhackade valnötter. Ringla över lite god rapsolja och lite pressad citron och smaksätt med örtsalt och nymalen svartpeppar.
Kul att se en vegetarisk variant på den här. Det är inte så länge sen jag gjorde samma research om ursprunget och hittade Kalle i ena änden.
SvaraRaderaVilket sammanträffande, gick och funderade på att göra kåldolmar till helgen eftersom vi ska laga det på jobbet idag. Det är i vilket fall som helst kanongott.
SvaraRaderaOj, alltihop ser jättegott ut! Ska absolut bjuda min vegetariska kompis på dina kåldolmar.
SvaraRaderagör det!
SvaraRaderaVilken fin blogg du har, och vilken god mat du lagar!
SvaraRaderaNu skulle jag bara vilja veta var det går att få tag på 'rökarom'.
rökarom hittar du i de flesta välsorterade mataffärer. jag känner bara till ett märke i sverige och det är 'try me', rökaromen heter liquid smoke och står ofta bland grillsåserna och de andra såserna. på hemköp vid stortorget i uppsala står den vid kryddorna och såserna, längst upp på en hylla.
SvaraRaderaoch det är i en liten glasflaska.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaDet ser jättegott ut! Vad är det för torr sojafärs du använder?
de här dolmarna är grymma! vegansk husmanskost är lite det bästa som finns. vännerna som blev bjudna på kålisarna blev otroligt nöjda och de var faktiskt mycket mindre meckigt att göra dem en vad jag ahde förväntat mig.
SvaraRaderaTack för tipset, sätter igång nu.
SvaraRaderaByter dock ut färsen mot kikärter.