
Det finns otaliga recept på vegansk majonnäs, och här kommer min variant. Utan vare sig rumstempererade ingredienser eller olja som ska droppas i eller åtminstone i en väldigt fin stråle hällas ner i majonnäsen. Jag brukar ta ingredienserna direkt från kylskåpet och det blir bra ändå. Om du tillsätter någon vitlöksklyfta i majonnäsen så blir det en väldigt god aioli.

Vegansk aioli
1 dl sojamjölk eller sojagrädde (jag använde alpros blåa sojamjölk)
1 tsk 12-procentig ättiksprit
3 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1-1,5 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
(lite gurkmeja om du vill att den ska få en lite gulaktig färg)
Häll alla ingredienser förutom oljan i hacktillsatsen till mixerstaven eller i en matberedare. Mixa några sekunder så att allting blandas. Ha sen i all olja på en gång och mixa som tusan tills det blir tjockt. Eventuellt får du ha i lite mer olja tills den får den konsistensen du vill ha. Låt gärna stå kallt en halvtimme innan servering.
Päronsallad med rucola och pumpakärnor för två
2 päron
en näve rucola
2 msk rapsolja
knappt 1 msk citronsaft
2 msk rostade pumpakärnor
lite honung eller sirap
salt, svartpeppar
Skär päronen i klyftor och blanda med rucola. Ringla över lite olivolja, citronsaft och honung/sirap. Salta och peppra och strö över rostade pumpakärnor vid serveringen.

Chokladmousse med apelsin för två
1 dl havregrädde
1 msk farinsocker
100 g god, mörk choklad
1 msk finrivet apelsinskal
1 tsk apelsinsaft
ev. lite malen torkad chili
Koka upp grädden. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med sockret. Sänk värmen och rör om tills chokladen har smälts. I med apelsinskal och apelsinsaft och blanda om. Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst fyra timmar före servering. Servera med grädde, lite kakao som du pudrar över och sist lite rivet apelsinskal.
Ser helt ljuvligt ut, blir nästan sugen på att bli vegan igen! :)
SvaraRaderaGjorde den ljuva veganmajon till pizza! MMM! Men! Blandade i dragon i majon så smakade den som sån tjock bearnaise som man får på pizzeria :) smaskigt värre!
SvaraRaderaJag får inte aiolin att bli tjock. vad gör jag för fel?
SvaraRaderaFan va du är gryyyym
SvaraRaderaFörresten Elin, det måste vara sojamjölk, funkar inte med havre...
SvaraRadera