måndag 15 september 2008

Lördagens vegomässa



Så här glad var jag (och en kvinna från Veganföreningen, hej!) för att det var vegomässa i Stockholm i lördags! Jag och Malin körde på kalastemat på vårt bord eftersom Grönsakslandet #3 handlar om just tårtor, kakor och efterrrätter. Runt 2500 besökare tog sig till Enskilda Galleriet på Fridhemsplan för att inspireras av andra veganer, smaka Astrid och Apornas kryddiga chorizo, köpa fina kläder med fina budskap, göra tusen andra saker samt köpa tårtbitar och mitt och Malins veganska matfanzine. Vi ber om ursäkt för att vårt fika tog slut efter halva mässan, men vi hade ändå inte kunnat få plats med fler än femton tårtkartonger i bilen (tack syster!).

Jag hade bakat körsbärstårta från Schwarzwald,



chokladkaka, morotskaka,



gräddtårta med blåbär, valentinkaka med passionfruktscurd





tysk vallmotårta med persika (recept kommer inom kort) samt mockatårta.



Mockatårta
Tårtbotten:
50 g mjölkfritt margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 dl kakao
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl sojamjölk

Mockakräm:
200 g mjölkfritt margarin
0,5 dl kallt starkt kaffe
ca 3 dl florsocker

Glasyr:
100 g mörk choklad
50 g mjölkfritt margarin
1,5-2 dl florsocker

chokladdoppade kaffebönor

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 26 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna, gärna i kylskåpet över natten. Rör margarinet mjukt och tillsätt kaffet. Rör ner florsockret och rör tills mockakrämen blir slät. Dela tårtbottnen i två delar. Bred på mockakrämen och lägg på den övre delen. Smält sedan margarinet till glasyren i en kastrull. När det har smält lägger du i chokladen och rör försiktigt tills den har smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner florsocker. Bred glasyren över tårtan och strö över chokladdoppade kaffebönor.

Alla fina foton är tagna av Malin. Min kamera har slutat att fungera.

10 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för det goda fikat i lördags och alla tre härliga nummer av grönsakslandet! Har följt bloggen ganska länge och testat många recept samt hittat både till goodstore och whole foods market i london tack vare dig :)

Liv sa...

Jag missade att köpa grönsakslandet av dig i lördags, du har möjligtvis inte några ex. över?

Madlen sa...

GUD, vilka härrligheter!! Mhhhhhhhhhhh ...... - ska skicka iväg brevet med beställningen av Grönsakslandet om 2 minuter - kan inte du möjligtvis även bifoga någon bit sån här god vallmotårta också? ;)

Anonym sa...

Liv: Skicka 20 kr, två frimärken och din adress så postar jag ett ex till dig! Jag har även #1 och 2 kvar om du vill köpa dem. De kostar 10 kr st.

Madlen: Säg till om du har vägarna förbi Stockholm/Uppsala så lovar jag att bjuda dig på vallmotårta!

Olivia sa...

Åh, vad jag är bitter över att jag inte kunde vara där. Dina tårtor ser helt fantastiska ut, verkligen!

Anonym sa...

Roligt att du kom på Vegomässan igen! Tack igen för din blogg. Tårtorna missade jag också.. Det var så mycket med mässan runt omkring. De ser riktigt goda ut på bilderna...

Anonym sa...

sara du var fantastisk! tack och hej! lina

Anonym sa...

Ååååh vallmokakan med persikor vill jag se receptet på! :D
All din matkonst verkar/är så himla god!
HÄlsningar Matilda

Anna sa...

Alla tårtorna ser ju så underbart goda ut på alla bilderna. Jag hoppas det blir någon god tårtbuffé nästa gång jag kommer upp på födelsedagskalas (när nu det blir av). Jag vet inte om jag har smakat på någon vegansk tårta förut, och det skulle vara spännande att se om dom smakar lika gott som icke-veganska. Den dagen jag öppnar mitt eget konditori lovar jag att ha veganska alternativ, och då får du bidra med recept :) Jag hoppas att jag kan komma och hälsa på något tag. Ha det bra! Kram syster!

Strömming sa...

Hej
Dina tårtor ser verkligen smaskiga ut! Ska försöka mig på mockatårtan till mitt bröllop snart. Har en fråga bara, chokladdoppade kakaobönor, var finns sådana och kan man vara säker på att de är veganska? Ser att du skriver en del om uppsala och där bor jag så kanske ett handfast tips... Min fundering var de ekologiska på basista fair traide coffee men jag vet inte om de uppfyller vegankravet..!!!