Världens bästa pizza 4 st
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
en nypa salt
en nypa socker
2 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.
Färsk tomatsås
5 tomater
2 vitlöksklyftor
olivolja
en nypa salt
en nypa socker
nymalen svartpeppar
1 msk färsk finhackad basilika
Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.
Lägg på de ingredienser du vill ha på din pizza. Jag gillar tunt skivad zucchini och soltorkade tomater, samt färsk rucola när pizzan har gräddats färdigt. Igår blev det dock:
1 röd paprika
5 färska champinjoner
babyspenat
4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)
Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.
Hmm jo det fanns en del alternativ i Uddevalla t.ex. Fast den mexikanska vegetariska pizzan blev hemskt stark utan ost, för de la till jalapeño när de tog bort osten
SvaraRaderaVad är och var för man tag i pizzastenar?
Sen kan man göra fina mönster och tematiska pizzor när man gör dem själv
Det ser jättegott ut och låter jättegott, ska absolut testa.
SvaraRaderaVill också säga att jag tycker om din blogg!
hej!
SvaraRaderajag gjorde pizzan idag och jag behövde ha i mycket mer mjöl än vad måtten beskrev, annars var degen jättekladdig. Sen står det inte heller hur länge pizzan ska vara inne, men det kan man ju klura ut själv iofs. Men annars är det en superbra blogg!! :)
Virre: Sök efter pizzastenar/bakstenar/gräddstenar på internet. Jag har fått min av min mosters vars svärfar gör sådana stenar.
SvaraRaderaAnna: Vad roligt att du gillar min blogg!
Irene: Degen ska vara lite kladdig, men inte alldeles ohanterbar. Pizzan ska gräddas 3-5 minuter, det står i receptet.