Rödbetssallad
4 dl inlagda rödbetor
1 gul lök
1 syrligt äpple
2 ättiksgurkor
1 dl vegansk majonnäs
1 dl havregrädde
1 msk dijonsenap
salt, nymalen svartpeppar
Skär rödbetor och äpple i mindre bitar. Finhacka lök och ättiksgurka. Blanda majonnäs, havregrädde och senap. Blanda i rödbetor, äpple, lök och ättiksgurka. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
In Finnish it's called "rosolli", and it's a staple of the Christmas table here too. I really like it as well!
SvaraRaderavar får man tag på vegansk majonäs eller gör du den själv?
SvaraRaderaIbland gör jag själv (finns recept i mitt receptregister) och ibland köper jag. I vanliga matbutiker brukar det finnas fettfri majonnäs från Kavli, den är ok. I välsorterade affärer brukar även Plamils veganska majonnäs finnas.
SvaraRaderaDitt recept var rätt likt mitt eget. Ibland har jag i lite kokt kall potatis också om jag planerar att äta mycket, för det gör salladen mindre skarp. Ett tips :) Och jag gillar att variera mig, så vissa jular har jag pepparrot i, det är jättegott, och vissa jular gör jag vinegrette-sås istället för majonässås. Någon jul har jag haft kapris i också, vilket också är jättegott. :) Dijonsenap har jag inte provat än, men det ska jag testa i år! Tack för det tipset!
SvaraRadera@emelie: Vegansk majonäs finns i dom flesta butiker på "allergimathyllan" - vid den andra äggfria, glutenfria maten. Men Konsum är dåliga på att sälja den har jag märkt. Bättre tur på ICA (tyvärr, jag gillar Konsum bättre).
Aldrig gjort rödbetssallad innan, men det blev väldigt gott. Hade dock "vanlig" senap istället för Dijon, man behöver inte snåla på pepparn heller.
SvaraRadera