
Sockerkaka
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl sojamjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad form. Grädda i 35-40 minuter.
Muffins: häll upp smeten i 8-16 muffinsformar, beroende på hur stora muffins du vill ha. Stora muffins gräddar du ca 20 minuter, mindre muffins 10-12 minuter.
Förslag på smaksättning:
Saffranskaka: 0,5 g saffran (stöt tillsammans med lite socker i en mortel)
Chokladkaka: 0,5 dl kakao + 100 g hackad choklad + 0,5 dl sojamjölk
Med bär: 2-3 dl valfria bär
Citruskaka: 1,5 msk citron- eller apelsinsaft + rivet skal av 1 citron eller apelsin
Mjuk pepparkaka: 1,5 msk pepparkakskryddor
Tigerkaka: häll 2/3 av smeten i formen, blanda 2 msk kakao med resten av smeten och ringla ner den i den ljusa smeten
Banan och choklad: 0,5 dl kakao + 50 g hackad choklad + 2 mosade bananer
vad är meningen med sojamjöl i receptet egentligen? näringsmässigt så räcker det väl med att det finns sojamjölk i? smakmässigt kan det knappast vara för sojamjöl är rätt äckligt. o rent bakmässigt är sojamjöl inte bindande o ingen bra äggersättare.
SvaraRaderaJag har ett liknande recept på sockerkaka, men inget sojamjöl i mina, bara lite mer vetemjöl i stället.
Vad fint av dig.
SvaraRaderaJag vet inte om du skrivit något om "saker-man-måste-ha-hemma". Jag är student och fattig men vill ändå liksom göra god mat på billiga saker som man kan ha till nästan allt! Vet du något sånt? :)
SvaraRaderaTack veganvrak. I dag använde jag ditt recept och gjorde äppelmuffins. Hade även i lite müsli för mer tuggmotstånd (Paulúns äpple-kanel) och minskade en aning på sockret. Det blev finemang!
SvaraRaderaDet här var jättegott! Jag bakade en kaka med saffran och har nu tagit en tur runt på kafferep till de gamla släktingarna och alla tyckte mycket om den. Annars brukar ju folk vara lite skeptiska till veganska kakor har jag insett, men efter den här lär de lita på mig och min bakning till tusen. Den här kommer jag att variera till dödagar.
SvaraRaderaToppenbra recept! :)
SvaraRaderadet går ju att skippa sojamjölet, förstod inte användningsområdet så jag skippade det. blev riktigt mumsigt endå :'D
tack så mkt!
Verkligen ett kanonbra recept! Tack!
SvaraRaderabakade bärmuffins med detta recept klockan 8 på en söndagsmorgon, enkelt och riktigt gott recept! tack
SvaraRadera