Jag vet att jag har lovat dyrt och heligt att alltid, alltid, alltid ha med mig kameran när jag vistas i nationsköket. Det löftet har jag hållit. Sämre har det dock varit med själva fotograferingen. Av de fem desserter jag och Emil serverade på sommarrestaurangen i lördags fastnade bara tre på bild. Ni får med egen tankekraft försöka föreställa er hur äppelsorbeten och nougatglassen ser ut. När det gäller själva glassrecepten har samtliga inspirerats av
Glass mot glass.
Vaniljglass med varm hjortronsylt och lingontoscaVaniljglass2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
1 dl strösocker
2 dl havregrädde (Oatly)
½ vaniljstång
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull tillsammans med 1 dl havregrädde och socker. Värm blandningen och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Plocka upp vaniljstången. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. Servera med varm hjortronsylt och lingontosca.
Lingontosca 40 bitar (veganiserat recept från
Smaker från Saltå Kvarn)
Mördeg:
150 g margarin
1,5 dl råsocker
1 krm salt
½ tsk vaniljsocker
rivet skal från ½ citron
1 msk vatten
2,5 dl mjöl
2,5 dl dinkelsikt
3-4 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker. Tillsätt vatten, salt, vaniljsocker, citronskal och mjöl. Låt degen vila i kyl 1 timme. Kavla den 3 mm tjock och lägg på en plåt. Nagga med gaffel och grädda den i 10 min. Låt kakan svalna och bred på lingonsylt.
Tosca:
10 g margarin
1,5 dl socker
0,5 dl havregrädde (Oatly)
130 g hackade hasselnötter
Koka smör, grädde och socker 10-15 minuter på svag värme. Gör ett kulprov. Rör sedan ned nötterna och häll blandningen på ett ark bakplåtspapper. Lägg sedan på ett annat ark och kavla ut toscan. Bryt den sedan i småbitar över kakan. Grädda ytterligare 20 min. Låt sedan kakan svalna och skär i den i trekanter.
Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
1 dl socker
½ vaniljstång
200 g naturell färskost (Tofuline)
100 g frysta jordgubbar
50 g pistagenötter
Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.
Knäckflarn 25 st
75 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl mjöl
en nypa bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk sojamjölk
2 msk ljus sirap
Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Recept på
melonsorbet med mynta och hallon finns
här och recept på
grön äppelsorbet finns
här. Båda recepten kommer från Allt om Mat.
Nougatglass med konjaksspetsad chokladmousseNougatglass2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
1 dl socker
2 dl havregrädde (Oatly)
2 guldnougat
Värm 1 dl havregrädde och socker i en kastrull och rör tills sockret har smält. Bryt ner nougaten och rör tills den har löst sig. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum.
Konjaksspetsad chokladmousse 6 portioner (recept från Ica)
350 g silkentofu
100 g mörk choklad
1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
2-3 msk konjak
Smält chokladen. Mixa tofun slät och tillsätt lönnsirap/sirap, choklad och konjak. Mixa till en jämn smet. Ställ i kylen minst en timme. Fördela sedan i portionsglas.