Och apropå gelén till tårtan, man behöver inte leta sig land och rike runt efter agar-agar utan bara gå till närmaste mataffär och plocka fram ett paket Dansukkers Gelesocker multi. Sockret funkar utmärkt till pannacotta och annat där man brukar använda gelatin.

Exotisk frukttårta
Tårtbotten:
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl sojamjölk
Mangomousse:
1 mogen mango
1 pkt Soyatoo vispgrädde
socker efter behag
Vaniljkräm:
2 påsar Ekströms kokbara marsansås
3 dl sojamjölk
½ vaniljstång
2 msk socker
Garnering:
1 pkt Soyatoo vispgrädde
frukt och bär efter behag (jag hade mango, banan, kiwi, granatäpple, physalis och stjärnfrukt)
rostad, flagad mandel
Tårtgele:
1 dl gelesocker multi från Dansukker
1-1,5 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.
Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Skala och skär mangon i bitar (spar gärna några till garneringen) och mixa den slät. Blanda mangopurén med hälften av grädden och smaka av med lite socker. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljen från den urskrapade vaniljstången. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.
Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred på vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med mangomoussen och lägg på den sista tårtbottnen. Täck tårtan med resten av grädden och täck kanterna med flagad mandel. Skala och skär frukt i bitar och garnera tårtan med dessa. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla sedan gelé över frukterna. Om du vill ha physalis med tårtan så trycker du ner dem efter att du haft gelé över tårtan. Låt den sedan stå svalt innan servering, gärna över natten.

annars är ju Soyatoo rättsåbra också och dessutom ekologisk. Men jag kan hålla med dig att nöt Grädde inte är så gott. Tror dom flest mest äter det för det ska vara nyttigare sägs det :-)
SvaraRaderajätte bra blogg för övrigt
Jag tycker att Soyatoos har en liten skum bismak, och de senaste gångerna jag använt den har jag inte fått ett lika bra resultat som när jag använt GoGreens, fast jag vet inte riktigt varför.
SvaraRaderaJag håller mig nog också till soyatoo efter att ha testat båda :). Fast Go green är helt ok.
SvaraRaderaMen en sak förstår jag inte med veg-grädde.. de ser ju vispade ut redan INNAN man vispat? Det är jättesvårt att vispa dom och få fluffiga tycker jag =/
vad hände med receptet på bostonkakor? jag har längtat efter det sen vegomässan i sthlm! :)
SvaraRaderasofia: veg-grädde funkar inte likadant som kogrädde. Men om du vill ha en fluffig grädde, vispa go greens grädde och ställ den i kylen över natten så ska du nog se att den blir fluffig!
SvaraRaderaGelésocker kan man göra pannacotta med också. Rätt schysst.
SvaraRaderaJag gillar soyatoos spraygrädde bäst. Blir superfluffigt och man får mer för pengarna. Smakar också precis samma som vanlig soyatoo (inga extra kons.medel), så man behöver inte bli avskräckt av att det är burk.
Jättegod tårta! Tack för tipset, det räddade mitt kalas :)
SvaraRaderaTårtan blev succé! Tack för receptet och hela bloggen, du skriver väldigt inspirerande!
SvaraRadera