Smörgåstårta ca 10 bitar
1,5 pkt polar- eller hönökaka (Vill du hellre använda landgångsbröd eller formfranska funkar det såklart alldeles utmärkt, men jag tycker att polarbröd smakar bättre. Det är dessutom lättare att skära en så stor smörgåstårtebit man vill ha, istället för att hålla sig till formfranskans fyra kanter.)
Fyllning 1: 1 tub tartex med örter + 1 dl hackad smörgåsgurka som blandas med pastejen
Fyllning 2: skagenröra
Fyllning 3: solrospastej med soltorkad tomat
Garnering:
1 tub kavlis fettfria majonnäs
1 burk svart tångkaviar
1 gul paprika, fint tärnad
250 g körsbärstomater
½ röd lök, finhackad
en liten bit gurka
färsk dill och persilja
ev. färsk citron
½ kruka sallat, skuren (till tårtans kant)
Skagenröra
200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
4 msk havregrädde
örtsalt
svartpeppar
2 msk finhackad rödlök
3 msk finhackad färsk dill
lite rivet citronskal
lite citronsaft
3 msk tångkaviar
Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Bred fyllningen på det andra lagret.
Solrospastej med soltorkad tomat
0,5 dl röda linser
1 dl rostade solrosfrön
5 soltorkade tomater
2 msk olivolja
en skvätt vatten eller havregrädde
1 msk tomatpuré
1 msk färsk, hackad basilika
salt, svartpeppar
Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa solrosfröna. Blanda i linserna, oljan, basilikan och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. Smaka av med salt och svartpeppar. Bred fyllningen på det tredje lagret.
Smarrigt! Ett tofuskagenröralager har jag aldrig testat - tack för tipset. Sen tycker jag att vindruvor är ett måste på varje smörgåstårta men det är ju bara att lägga till.
SvaraRaderaÅh, så gott det här lät - även för en ickevegan som jag! Ska absolut testas med det snaraste!
SvaraRaderaGjorde denna idag. Blev riktigt god!
SvaraRaderaDet här var bland det godaste jag någonsin ätit! Tidigare då jag åt smörgåstårtor med fisk och räkor tyckte jag att en bit räckte sen började den att växa i munnen, men den här tårtan kunde jag inte sluta äta! Jag använde mig av coop extras majonäs och till garneringen blandade jag ut den lite med alpro soyas naturella yoghurt, det gav en mycket fräsch smak. Trots tre olika lager var den lätt och snabb att göra. Tack och ni som inte gjort den - GÖR!
SvaraRaderaHej! Gjorde den här tidigare- blev succé! Nu verkar jag dock ha blivit tomatallergiker :( Någon idé kring vad jag kan ha istället för soltorkade tomater/tomatpuré, eller ett alternativ till solrospastejen över huvud taget?
SvaraRadera