söndag 11 mars 2007

Torsdagsmiddagen

Nu kommer äntligen de utlovade recepten från middagen i torsdags. Vi åt god rosmarinpotatis från min nya kärlek Under Valnötsträdet. Jag brukar sällan köpa kokböcker som inte är vegetariska eller veganska, men vissa kan man bara inte motstå. Dessutom är det väldigt lätt att veganisera recepten i kokboken. Hursomhelst, småpotatis ugnsstektes tillsammans med morotsslantar, rosmarin, olivolja och salt. Inga konstigheter alls, men väldigt gott. Till det åt vi tzayspett som vi bara värmde i ugnen, en enkel sallad på rucola och päron samt vegansk aioli. Till efterrätt blev det chokladmousse med apelsin. Eller det var väl snarare chokladpudding än mousse. Gott var det iallafall.



Det finns otaliga recept på vegansk majonnäs, och här kommer min variant. Utan vare sig rumstempererade ingredienser eller olja som ska droppas i eller åtminstone i en väldigt fin stråle hällas ner i majonnäsen. Jag brukar ta ingredienserna direkt från kylskåpet och det blir bra ändå. Om du tillsätter någon vitlöksklyfta i majonnäsen så blir det en väldigt god aioli.



Vegansk aioli
1 dl sojamjölk eller sojagrädde (jag använde alpros blåa sojamjölk)
1 tsk 12-procentig ättiksprit
3 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1-1,5 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
(lite gurkmeja om du vill att den ska få en lite gulaktig färg)

Häll alla ingredienser förutom oljan i hacktillsatsen till mixerstaven eller i en matberedare. Mixa några sekunder så att allting blandas. Ha sen i all olja på en gång och mixa som tusan tills det blir tjockt. Eventuellt får du ha i lite mer olja tills den får den konsistensen du vill ha. Låt gärna stå kallt en halvtimme innan servering.

Päronsallad med rucola och pumpakärnor för två
2 päron
en näve rucola
2 msk rapsolja
knappt 1 msk citronsaft
2 msk rostade pumpakärnor
lite honung eller sirap
salt, svartpeppar

Skär päronen i klyftor och blanda med rucola. Ringla över lite olivolja, citronsaft och honung/sirap. Salta och peppra och strö över rostade pumpakärnor vid serveringen.




Chokladmousse med apelsin för två
1 dl havregrädde
1 msk farinsocker
100 g god, mörk choklad
1 msk finrivet apelsinskal
1 tsk apelsinsaft
ev. lite malen torkad chili

Koka upp grädden. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med sockret. Sänk värmen och rör om tills chokladen har smälts. I med apelsinskal och apelsinsaft och blanda om. Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst fyra timmar före servering. Servera med grädde, lite kakao som du pudrar över och sist lite rivet apelsinskal.

5 kommentarer:

Gitto sa...

Ser helt ljuvligt ut, blir nästan sugen på att bli vegan igen! :)

Jennocide sa...

Gjorde den ljuva veganmajon till pizza! MMM! Men! Blandade i dragon i majon så smakade den som sån tjock bearnaise som man får på pizzeria :) smaskigt värre!

Elin sa...

Jag får inte aiolin att bli tjock. vad gör jag för fel?

Oleg HaSone sa...

Fan va du är gryyyym

Oleg HaSone sa...

Förresten Elin, det måste vara sojamjölk, funkar inte med havre...