Söndagkvällar är bra kvällar för brödbakning. Detta bröd hämtar sin inspiration från ett brödrecept i Anna och Fanny Bergenströms vackra kokbok
Under valnötsträdet (2006), som för övrigt kommer på bokrean som startar imorgon. Jag minns inte om det är på Akademibokhandelns eller Åhléns bokrea, men 129 kronor kostar i alla fall boken.
Under valnötsträdet är ingen vegetarisk kokbok, men den innehåller en hel del vegetariska recept och de köttrecept som finns i boken går lätt att veganisera. Här har jag bland annat gjort en
vegansk variant av Bergenströms Kyckling limone och här har jag gjort en
linssoppa inspirerad av en chipotlesalsa. Kokboken är uppdelad i olika kapitel där en råvara ingår i samtliga recept i det kapitlet. Mina favoritkapitel i boken är chili, citrus, tomat och kardemumma, men samtliga kapitel är läsvärda.
Under valnötsträdet är en kanske ingen kokbok som får dig att springa till köket för att testa samtliga recept i boken, men det är en inspirerande och vacker kokbok med fina fotografier, recept och små anekdoter som gör att man kan sitta länge och bläddra i denna bok, för att sedan i sakta mak bege sig till köket med Bergenströms tankar i bakhuvudet.
Bröd med pumpafrön 1 stort bröd
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
6 dl ljummet vatten
2 msk kallpressad rapsolja
2 dl grahamsmjöl
2 dl pumpafrön, gärna rostade
10-12 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, sirap och lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, grahamsmjöl och pumpafrön. Arbeta ihop degen något och tillsätt sedan nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin/assistent. Degen ska vara något kladdig. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa 1,5 timme. Sätt ugnen på 260 grader. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord. Forma snabbt ihop till en rund limpa. Lyft degen till en plåt med bakplåtspapper och stänk på vatten på brödet. Grädda brödet 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.