Jag och Emil har två säsonger som lottodlare bakom oss. I våras insåg vi att vi inte hade tid för odling, jag arbetade på annan ort dessa somrar och Emil fick dra det tyngsta lasset med att sköta lotten. Det var tänkt att jag skulle arbeta på samma ställe även denna sommar, men jag blev kvar i Uppsala. Jag trodde att Emil hade tröttnat på allt var sådd, ogräsrensning och skörd hette, men tydligen längtar han tillbaka till tiden av jord under naglarna och ständigt farande till lotten för att vattna. Istället för en riktig odlingslott har han nu skaffat sig en virtuell farm. Han sköter den med en väldig omsorg och han är noga med att passa tider för skördandet. Istället för att odla mangold, kålrabbi och zucchini som vi hade på odlingslotten är det numera mest grödor med hög avkastning som gäller. Kanske kommer han en dag upp till den nivå där han får köpa rödbetor. Till dess bakar jag rödbetsbröd.
Rödbetsbaguetter 3 st
25 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk olja
3 dl ljummet vatten
3 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
3 dl rivna rödbetor
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i bakmaskin eller ca 10 minuter för hand. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Vrid ihop till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. När baguetterna har jäst färdigt gräddar du baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.
Trevliga baguetter!
SvaraRaderawow, vilka ljuvliga bröd! De där måste jag helt klart testa!
SvaraRaderaåh vilket härligt bröd! =)
SvaraRadera