måndag 31 december 2007
Nyårsmat
Kex med avokadomousse och ugnsbakad vitlök
Kex med grillad aubergine och vitlök
*
Crème ninon med tångkaviar
*
Risotto med vitlök och schalottenlök, paprikabakelse med belugalinser och färskost, kantarellsås och grönsallad med ärtskott
*
Vit chokladmousse med lime och hallon
* * *
Kaffe, konjak, ost, färsk frukt
* * *
Vickning
Marinerade tofutärningar
Tapenadebruschetta
Kex med kryddig färskost
Ugnsbakade körsbärstomater
Vad sla ni andra äta ikväll?
torsdag 20 december 2007
tisdag 18 december 2007
Grönsakslandet
onsdag 12 december 2007
Förkylningssoppa
Rotsakssoppa med citron för två hungriga
1 stor morot
1 potatis
en liten bit kålrot
en liten bit purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl röda eller gula linser
vatten
1 buljongtärning
en skvätt havregrädde
lite pressad citron
salt, svartpeppar
Skala och riv moroten, potatisen och kålroten. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i de rivna rotsakerna och linserna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka i ca 10 minuter. I med en skvätt grädde mot slutet och pressa i lite citron. Smaka av med salt och peppar.
tisdag 11 december 2007
Återförsäljare
lördag 8 december 2007
Grönsakslandet #2 är färdigt!
Nu är det andra numret av mitt och Malins veganska matfanzine äntligen färdigt! Grönsakslandet #2 är 34 sidor tjockt och temat är julen. Du kan bland annat läsa om skinkjouren och den ofantliga skinkkonsumtionen under julhelgen, julian_tysks tankar kring julbröd, hur du gör senapssill utan sill och en hel del andra julrecept, intervju med Christer från radioprogrammet Christer och mycket mer.
För att köpa ett exemplar gör du såhär:
1. skriv ditt namn och adress på en papperslapp
2. tejpa fast en tia på en bit kartong eller linda in tian i lite papper
3. lägg adresslappen, tian och 2 frimärken i ett kuvert och posta till:
Sara Rudenmo
Kantorsgatan 44-350
754 24 Uppsala
Om du vill ha fler nummer eller om du kanske inte vill hålla på att skicka pengar med posten kan du maila till gronsakslandet(a)gmail.com för kontonummer.
För dig som kanske missade första numret så kommer jag till veckan kopiera upp fler. Så om du vill ha det så gör du bara likadant som jag har beskrivit här ovan, men skriv att du vill ha Grönsakslandet #1. Det kostar också tio kronor och är 56 sidor tjockt. Där kan du läsa om vårt spännande besök på en tofufabrik, flera goda sojarecept, intervju med en ko, guide till hur du blir vegan och mycket mer.
Uppdaterat: Detta fanzine skulle ha gått att köpa på dagens Vegomässa i Malmö, men Posten har säkert mycket att göra såhär i julkortstider eftersom leveransen inte har kommit fram. Men det går som sagt utmärkt att beställa av mig. Vet du förresten något ställe där man skulle kunna sälja Grönsakslandet? Kanske ditt favoritfik med mycket veganskt, en affär med en fanzinehörna eller något annat ställe där potentiella Grönsakslandetläsare kanske hänger? Hör av dig vettja!
torsdag 29 november 2007
Det röda guldets kaka
Saffranskaka
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran
2,5 dl sojamjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Stöt saffran med lite av sockret. Blanda sedan alla torra ingredienser. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna och sikta sedan florsocker över kakan.
söndag 18 november 2007
Vegomässa i julens tecken
Den 8e december är det återigen Vegomässa, denna gång i Malmö. Julmat, saffransbröd, bakelser och julkakor för den hungrige, dessutom en hel del föredrag och annat intressant för den som vill lyssna. Jag kan tyvärr inte åka dit och bjuda på julkakor och sälja fanzines (men fanzines kommer kunna köpas där) för att SJ tar så hutlöst betalt för sina tågbiljetter, men jag tror att det kommer bli en hejdundrande mässa och jag önskar jag vore på plats.
För övrigt upptäckte jag häromveckan att veganskt godis från ScandiCandy, utställare på vegomässan, finns att köpa på Plantagen (av alla ställen) här i Uppsala. ScandiCandy gör gelatinfritt godis, sådana sega saker som jag inte riktigt förstår tjusningen med, men jag ska nog ta och köpa en burk nästa gång jag tar mig till Plantagen för att jag uppskattar att de (ScandiCandy, inte Plantagen) avstår från gelatin när de gör godis.
Ät och bli snäll!
Mjuk pepparkaka
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 dl brun farin eller strösocker
3 tsk bakpulver
1,5 msk pepparkakskryddor
1 dl lingonsylt
2 dl sojamjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och blanda det sedan med mjölken och lingonsylten. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner margarinblandningen. Vispa tills smeten är slät och häll den sedan i en smord och bröad form. Grädda i 40-45 minuter.
söndag 11 november 2007
Frukostbröd
Stekt bröd 4 st
1 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl sojayoghurt
1 msk rapsolja
en nypa salt
lite malen fänkål eller anis
Blanda de torra ingredienserna. I med yoghurten och oljan och rör ihop degen. Dela den i fyra delar och stek dem i en torr stekpanna på rätt hög värme, tvåtre minuter på varje sida. Bred på smör och ät dem som de är.
Gryta med plommon och vitkål
Asiatisk gryta med tofu och plommon 4 portioner
200 g friterad tofu
1 gul lök
150 g vitkål
5 plommon
0,5 dl hoisinsås
0,5 dl soja
1,5-2 dl vatten
salt, svartpeppar
Strimla löken och vitkålen och fräs det i lite olja några minuter. Skär tofun i mindre bitar och hacka plommonen fint. I med det med och slå över vatten, soja och hoisinsås. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka i 20-30 minuter. Smaka av med en aning salt och svartpeppar. Servera med ris.
lördag 10 november 2007
Grönsakslandet #2 snart i din brevlåda!
onsdag 31 oktober 2007
Tzayspett till Uppsalabor
Uppdaterat: De var redan slut. Och nya kommer antagligen inte förrän om en vecka, om det inte kommer några imorgon. Tzayspetten finns förresten vid den manuella delikatessdisken, precis i hörnet där det finns färdigmat.
lördag 27 oktober 2007
Varning: Fiskbuljong i sojan på Dragons Deli!
Mikaku Sushi, Vaksalag. 32, använder sig av soja med fiskbuljong i, men de har också soja utan.
Ayakos Sushi, Geijersg. 14 och Fålhagsleden 16, använder bara kikkomans soja, som inte innehåller fiskbuljong.
Yukikos Sushi, Norbyvägen 65, använder sig av fiskbuljongsfri yamasasoja.
Ippai Ippai, Svartbäcksg. 21, har soja med fiskbuljong i, men det finns även soja utan.
May Wang Sushi, St. Persgatan 22, har jag tyvärr inte fått tag på.
Hur ser det ut i övriga Sverige? Är det någon som har hört att det brukar vara fiskbuljong i soja?
Oslo: Vegetarmat, billigt indiskt och pepparchips
Ett av de övriga ställen vi åt på var ett billigt (ja, det finns faktiskt billig mat i Oslo!) indiskt ställe som jag tyvärr inte minns namnet på. Matstället, som påminde om ett sunkigt kebabhak, låg i Grönland och med tanke på priset var det mycket smak och mat för pengarna. Vi hade också planerat in ett besök på Krishnas Cuisine, men efter att vi ätit indiskt dagen innan och efter vårt missnöje med liknande mat i Riga beslöt vi oss att äta någon annan stans.
Ett besök på Helios hann vi också med. Helios är som Stockholms Goodstore eller Malmös Astrid och Aporna, och finns lite varstans i Norge. Vi besökte ett som låg i Grünerlokka, dessutom med en mindre matservering inhyst i lokalen. Jag hade väntat mig mängder av veganska bakverk av en affär med mycket vegetariskt och veganskt, men tji fick jag. Jag fick köpa en glasstrut i butiken istället och ta med till fikabordet. Den var god, men så var den också svensk: Tofuline Gold toffestrut. Jag har inte sett till den i Sverige, någon som vet var den finns att köpa? Till glassen beställde jag sojalatte, men det var knappast någon latte jag fick. Skummad mjölk fanns inte i syne, men jag sörplade glatt i mig den ändå. Samma sak hände förresten på ett annat ställe inne i en galleria, men där tror jag avsaknaden av mjölkskummet kan härledas till att det var första arbetsdagen för baristan vid kaffemaskinen.
Det verkar inte finnas särskilt många veganer i Norge och det kan jag förstå med tanke på hur dyr maten är. Alpros blåa sojamjölk kostade 28 norska kronor litern och Tofulineglass 39 kronor. Herreminje. (Red: Detta verkade dock vara ett undantagsfall. Mjölken är billigare på andra ställen än just Helios.) Dock skiljde sig inte priset på chips särskilt mycket. Visst var de lite dyrare än i Sverige, men så är ju nästan alla matvaror lite dyrare i Oslo. Det vägs dock upp av att de norska pepparchipsen är veganska. Chipspåsen från Norges motsvarighet till Estrella var nästan identisk med Estrellas pepparchipspåse här i Sverige, men innehållet skiljde sig väsentligt då det inte fanns något mjölksocker i sikte. När ska Estrella och OLW ta bort laktosen från pepparchipsen och dillchipsen? Jag lovar att jag står först i kön när de gör det.
söndag 21 oktober 2007
Ännu en kaka
Morotskaka
1 dl sojamjölk
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
3 dl finrivna morötter
0,5 dl matolja
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölken och sockret. I med alla andra ingredienser och vispa tills smeten blir slät. Smörj och bröa en rund form med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter.
Glasyr
50 g tofutti naturell mjukost
30 g mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rör ihop mjukosten och margarinet. I med florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren på kakan när den har svalnat. Strö eventuellt rostad, flagad mandel över morotskakan.
tisdag 16 oktober 2007
Falafelsuccé!
torsdag 11 oktober 2007
Mockatårta till syende damer
Mockatårta med hallon
Botten:
50 g mjölkfritt margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 dl kakao
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl sojamjölk
1,5 msk kallt, starkt kaffe
Fyllning:
1 pkt Soyatoo visp
100 g choklad med kaffesmak eller vanlig choklad och lite kallt, starkt kaffe
1,5-2 dl fast hallonsylt
Garnering:
1,5 pkt Soyatoo vispgrädde
ett gäng hallon
riven eller hyvlad choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna. Vispa grädden och blanda den med smält choklad. Låt det gärna stå kallt ett tag så att grädden sätter sig. Dela kakan i tre delar, var försiktig så att den inte faller isär. Bred hallonsylt på understa lagret och 2/3 av moccakrämen på andra lagret. Lägg på det översta lagret och bred ut resten av moccakrämen uppepå. Strö över den rivna chokladen. Vispa grädden och spritsa den längs kanterna och garnera tårtan till sist med två (eller fler) varv med hallon. Låt gärna tårtan stå kallt ett tag innan servering.
lördag 6 oktober 2007
Jubilieum och handen i ett paket
lördag 29 september 2007
Mer pannkakor till folket!
Pannkakor är bra lördagslunch. Amerikanska pannkakor har sin charm, men oftast längtar jag ändå till vanliga hederliga tunnpannkakor med hemkokt sylt därtill. Häromkvällen kokade jag bland annat hallonsylt med rödvinbär och vanilj i (600 g hallon + 400 g rödvinbär + 1 vaniljstång + 1 kg syltsocker. Hur du går tillväga läser du på sockerpaketet), vilket passade alldeles utmärkt till dessa lunchpannkakor.
Pannkakor 10 st
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3 dl sojamjölk
1 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
Smält margarinet och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. I med mjölk, grädde och margarin och vispa tills smeten blir slät. Stek pannkakorna i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan. Första pannkakan kan du steka i lite margarin, resten behöver du inte, men det blir förstås godare. Servera med sylt och kanske grädde eller glass om du vill ha det. Överblivna pannkakor lägger du förslagsvis i kylen och äter till frukost nästa morgon, med smör och socker på. Gott så det förslår.
onsdag 26 september 2007
torsdag 13 september 2007
Malmö!
onsdag 12 september 2007
Mangoldpizza
onsdag 5 september 2007
Kafferep
Budapeststubbe 2 st
50 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
2 msk sojamjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk kakao
2,5 dl socker
100 g hasselnötter
1,5 dl sojamjölk
Fyllning:
1,5 pkt Soyatoo vispgrädde
1 burk konserverade mandarinklyftor
Garnering:
florsocker
smält choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Kör hasselnötterna i matberedaren/mixern så att de blir finfördelade. Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Lägg bakplåtspapper i en långpanna (30x40 cm) och bred ut smeten så att den täcker långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakan på ett galler och låt svalna. Vispa grädden och låt mandarinklyftorna rinna av. Vänd ner dem i grädden. Bred grädden över kakan och rulla ihop. Sikta över florsocker och ringla över lite smält choklad. Dela längden i två delar. Skär eventuellt upp portionsbakelser, eller låt gästerna själva välja hur stor bit de vill ha.
Chokladtårta med aprikospuré och chokladmousse
50 g mjölkfritt margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 dl kakao
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl sojamjölk
Fyllning:
1 barnmatsburk aprikospuré eller ca 1,5 dl aprikosmarmelad
1 pkt Soyatoo vispgrädde
100 g mörk choklad
Glasyr:
100 g mörk choklad
50 g mjölkfritt margarin
1,5-2 dl florsocker
1 påse rostad, flagad mandel
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna. Vispa grädden och blanda den med smält choklad. Låt det gärna stå kallt ett tag så att grädden sätter sig. Dela kakan i tre delar, var försiktig så att den inte faller isär. Bred aprikospuré/marmelad på första bottnen och chokladmousse på andra. Lägg på locket och gör glasyr. Smält margarinet i en kastrull. När det har smält lägger du i chokladen och rör försiktigt tills den har smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner florsocker. Bred glasyren över tårtan och strö över flagad mandel. Låt tårtan stå kallt innan servering.
Bakom chokladtårtan står en napoleonstubbe. Recept hittar du bland annat här. Byt bara ut vaniljkrämen mot vegansk (dvs. Ekströms kokbara marsansås+sojamjölk+lite vaniljsocker) och vispgrädden mot ett paket GoGreens vispgrädde.
fredag 31 augusti 2007
Planer för hösten
onsdag 22 augusti 2007
Bakelsespecial!
Findus falafel
Förra veckan köpte jag en av de få veganska färdigrätterna som går att få tag på, i hopp om att få en snabbt få i mig lite lunch. Men tji fick jag. Eftersom jag inte har någon mikro fick jag värma rätten i ugnen. Det tog 40 minuter och jag fick inte alls i mig lunch så snabbt som jag trodde. Men vad gör väl det. Det var iallafall gott. Falafeln smakade som väntat, inte så mycket falafel alltså. Är det så svårt att ha i lite spiskummin? Couscousen var god och tillochmed lagom saltad för en saltberoende som jag. (Eller så har mitt beroende lättat nu i sommar) Den utlovade grillade röda paprikan fanns det inte så mycket av, och så särskilt grillad var den inte heller. Mest bara lite lätt stekt. Ajvarrelishen hade lite sting och smakade som ajvar brukade smaka, gott! Detta var en helt ok färdigrätt, faktiskt godare än jag väntat. Bra att ha i frysen ifall det inte skulle finnas någon matlåda att ta med till skolan. Och billig, kostar runt 25 kronor.
torsdag 16 augusti 2007
Vegansk sushi
Förresten, igår hände en liten lustig sak. Jag och Emil satt och åt sushi på Ayakos och jag hade som vanligt beställt vegetarisk sushi utan omelett. Efter ett tag kommer en kille in och ska hämta sushi som han hade beställt. "Jag skulle ha en vegansk sushi, men jag har fått bitar med lax på", säger han. Kvinnan bakom disken ser lite förbryllad ut och killen förklarar att han är vegan och därför inte äter lax. Kvinnan säger något om att hon trodde att hans namn var Vegan. Killen får så småningom sin veganska sushi och går ut ur lokalen. Strax därefter anländer ett japanskt par som uppenbarligen är bekant med personalen, och de börjar prata, halvt på japanska, halvt på svenska, om vad en vegan är och vad de äter och inte. Mannen säger att de nog inte äter särskilt mycket, inte ägg, inte mjölk och inte inari (friterad tofu). Jag ropar lite vänligt ifrån mitt bord att jag är vegan och förklarar att den enda biten ifrån den vegetariska sushin jag inte äter är biten med omelett (crabfish, som enligt hemsidan ingår i den vegetariska sushin,. De tackar så mycket för upplysningen och ler vänligt. Jag och Emil fortsätter äta våra vegetariska bitar, när så ytterligare en gäst anländer. Han beställer en vegansk sushi och jag och Emil kan inte låta bli att småskratta. När gästen fått sin veganska sushi och gått ut från restaurangen vänder sig kvinnan bakom kassan till oss och skrattar hon med. Under det halvåret hon har jobbat där har hon inte tagit emot en enda beställning på vegansk sushi, och nu var det inte mindre än tre beställningar (av sammanlagt fyra) under loppet av en halvtimme.
Och förresten, sushin är god där. Ett minus är att det kostar en tia extra att få vegetarisk sushi, jämfört med vanlig. Det är ju knappast så att de vegetariska tillbehören är dyrare än de ickevegetariska. Dock ett plus för att misosoppan snart kommer snart bli vegansk. Dessutom tänker de utöka menyn med japanska varmrätter, varav ett flertal vegetariska.
torsdag 9 augusti 2007
Blåbärskaka
Blåbärskaka
50 g mjölkfritt margarin
4,5 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl havremjölk
3 dl blåbär
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölken med margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad mindre långpanna. (Jag vet inte exakt hur stor långpannan till stugans gasolspis är, men mindre än en normalstor långpanna iallafall.) Strö över blåbären och sätt in kakan i ugnen. Grädda i cirka 40-45 minuter. Servera med vaniljsås.
söndag 29 juli 2007
Quesadillas
Quesadilla med majs och spenat 1 st (6 bitar)
2 tortillabröd
2 dl majs
40 g färsk spenat
en liten bit purjolök
1-2 vitlöksklyftor
3 msk sojamjöl
salt, svartpeppar
Strimla purjolöken fint och hacka vitlöken. Fräs löken mjuk i lite olja. I med spenaten och låt fräsa några minuter. Mixa majskornen och ha i löken. I med sojamjöl, salt och peppar och blanda om. Lägg röran mellan två tortillas och stek den i lite olja några minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna en aning och skär sedan upp den i sex bitar.
torsdag 26 juli 2007
Veckans husman: korvkaka
Vegetarisk korvkaka 4 portioner
2,5 dl korngryn
5 dl grönsaksbuljong
5 dl sojamjölk
1 dl russin
2 gula lökar
2 msk sirap
3 tsk salt
0,5 tsk malen vitpeppar
0,5 tsk malen kryddpeppar
1 tsk mejram
Koka korngrynen i vatten i 15 minuter. I med sojamjölken och låt koka 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Blanda korngrynsgröten med löken och russin. Smaka av med sirap och kryddor. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Servera med lingonsylt.
tisdag 24 juli 2007
Linsröra
Röd linsröra med valnötter
0,5 dl okokta röda linser
5 soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kallpressad rapsolja (eller olja från tomaterna)
1 dl valnötter
salt, svartpeppar
Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa nötterna, spar gärna några och hacka dem grovt. I med linserna, rapsoljan, vitlöken och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. I med resten av valnötterna. Smaka av med salt och svartpeppar.
torsdag 19 juli 2007
Namnsdagstårta
Såklart man ska äta tårta på sin namnsdag tänkte jag och ställde mig och slängde ihop en tårtbotten, lite hallonmousse och kokade vaniljkräm igårkväll. Så idag var det namnsdagsbjudning med några vänner och på bordet stod denna enkla hallontårta. En av gästerna, också ett namnsdagsbarn under fruntimmersveckan, utbrast förtjust "en av de godaste tårtorna jag ätit!", vilket gladde mig väldigt mycket eftersom gästen ifråga är en erfaren tårtätare. Själv gillade jag inte riktigt tårtor när jag var liten, jag hade svårt för vispgrädde. Men annat är det nu när det finns sojavispgrädde!
Hallontårta
Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl sojamjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund tvålitersform. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen.
Hallonmousse
1 paket Soyatoo vispbar sojagrädde
1 dl hallonsylt
Vispa sojagrädden. Blanda i hallonsylt och ställ svalt tills den stelnat något.
Vaniljkräm
2 påsar Ekströms kokbara marsansås
3 dl sojamjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk socker
Koka upp allt. Låt svalna.
Marsipan (färdig rosa, eller vanlig vit färgad med lite blåbärssylt)
Dela tårtbottnen i tre delar. Bred på hallonmousse på understa lagret, vaniljkräm på nästa samt hallonmousse på det översta. Färga marsipanen (om du inte har färdigfärgad). Om den blir lite för lös i konsistensen (vilken den kan bli om du använder hemkokt, rinnig blåbärssylt) kan du arbeta in lite florsocker i marsipanen. Kavla ut marsipanen så tunt som du vill ha den (eller rätt tjockt, om du som jag älskar marsipan) mellan två ark av plastfolie (då fastnar den inte lika lätt). Sporra sedan ut en lång remsa (som ska räcka runt tårtan, eller gör två remsor och skarva ihop dem) och tryck fast den. Om du vill kan du även sporra ut en smal remsa och snurra ihop den till en liten blomma och sätta den mitt på tårtan, eller garnera den med färska hallon. Låt tårtan stå svalt innan servering, gärna över natten.
tisdag 10 juli 2007
På tur i Hälsingland
Vi var bland annat på Växbo Lin och köpte lingarn, något som jag visserligen aldrig kommer ta mig för att sticka av för att det är så satans tunt, och det kommer dröja evigheter innan jag får någon sjal klar. Men färgen var iallafall fin. Och så var vi på Stenegård i Järvsö och åt lunch. Jag trodde jag skulle få nöja mig med att äta salladsbuffé, men icke. En väldigt god och vegansk böngryta fanns faktiskt på lunchbuffén! Och ett digert salladsbord! Och pressgurka, åh vad jag älskar pressgurka! Dessutom alldeles underbart knäckebröd och ett foccacialiknande bröd. Om nu någon veganvraksläsare skulle förirra sig till Järvsö rekommenderas gladeligen ovanstående, samt öl från Hälsinglands enda bryggeri, Helsinge Pilsner. Bryggt av mammas sambo och mamma. Definitivt veganskt. (Om ni inte har vägarna förbi Hälsingland finns det också på vissa krogar i Stockholm. Där har de även andra sorter än just pilsner. Och ibland på Gästrike-Hälsinge nation i Uppsala. Nåja, nog om reklam.)
Målet för dagens utflykt var Tantmuseet i Hovra utanför Färila, men just denna vecka var traktens slöjdare inhysta i den gamla lanthandeln, men vissa tantsaker fanns kvar bland traktens virkade grytlappar och luffarslöjdade kakfat. På vägen tillbaka hem var vi även in och tittade till Karlsgården i Järvsö, en fin gammal hälsingegård med mysig kaffeservering inhyst i den gamla ladugården (med personal som kommer ut och fyller på påtår! Mycket bra. Dessutom Guldrutans kaffe, från Söderhamn. Nej, nu får jag nog ta och sluta med all denna reklam för bygden). Jag som hade ätit mig proppmätt under lunchen, i övertygelsen att jag säkert inte skulle kunna få något kaffebröd till eftermiddagskaffet, annat än kanske en delicatoboll, blev glatt överraskad när de visade sig ha veganska kanelbullar på den ytterst magra menyn! De var visserligen en aning bleka, eftersom de även var glutenfria, men goda var de!
Sista stoppet på hälsingeturen var Chokladboden i Segersta. Egentligen ville jag mest dit för att titta till min senaste förälskelse, en vit, döv kattunge, men denna visade sig sova inne i ladugården, och jag fick nöja mig med att köpa god choklad med kokos i. Så god att jag hann äta upp den innan vi var hemma i Söderhamn igen. Allt som allt var det en mycket trevlig utflykt, och jag hade då aldrig drömt om att jag skulle bli såpass mätt och nöjd efter att ha bilat runt i landskapet.
lördag 7 juli 2007
De utlovade chokladmuffinsen
Här kommer mitt bästa chokladmuffinsrecept, perfekt som tröstemuffins efter att hyresvärden återigen har höjt hyran eller för den delen vilken anledning som helst, chokladmuffins passar i alla lägen! Bilder kommer så småningom eftersom bilduppladdningen för tillfället krånglar.
Chokladmuffins 8 stora muffins
50 g mjölkfritt margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 dl kakao
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl sojamjölk
100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser förutom chokladen och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Hacka chokladen grovt och blanda i den. Blanda smeten och häll sedan upp i åtta stora muffinsformar. Grädda i i 25 minuter.
Chokladglasyr
100 g mörk choklad
50 g mjölfritt margarin
1,5 dl florsocker
Smält margarinet och chokladen var för sig. Blanda ihop med florsockret. Bred glasyren över muffinsen när de svalnat lite. Ställ muffinsen kallt så att glasyren stelnar snabbare. Ät muffinsen snarast, så fort glasyern stelnar och innan de smälta chokladbitarna i muffinsens inre har hunnit stelna.
tisdag 3 juli 2007
Lingonlimpor
Lingonlimpa 2 st
3 dl vatten
2 dl lingonsylt
50 g jäst
0,5 dl brödsirap eller mörk sirap
1 tsk salt
0,5 dl neutral olja
3 dl rågmjöl
9 dl rågsikt
Värm vatten och lingonsylt till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Häll på resten av vätskan och ha i resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i en halvtimme. Dela sedan upp degen i två delar, forma till två limpor och lägg dem i varsin smord avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
måndag 25 juni 2007
Sommarmat
Kall yoghurtsås med ingefära och lime 2 portioner
1 dl sojayoghurt
rivet skal från en halv lime
1 msk limesaft
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
salt, vitpeppar
Blanda alla ingredienser. Låt stå kallt ett tag innan servering.
Tomatsallad med ingefära och sambal oelek 2 portioner
1 tomat
½ paprika
en purjolöksbit på fem centimeter
½ msk limesaft
1 tsk riven ingefära
1 krm sambal oelek
1 tsk farinsocker
salt, svartpeppar
Dela tomaten och ta ur kärnorna. Skär fruktköttet och paprikan i småbitar. Strimla purjolöken. Blanda alla ingredienser.
Tandoorikryddat sojakött 2 portioner
40 g sojakött
2 tsk tandoorikrydda (jag använde Santa Marias)
olja att steka i
salt, svartpeppar
Förväll sojaköttet. Häll av vattnet och hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek sojaköttet tillsammans med tandoorikrydda några minuter. Salta och peppra.
måndag 18 juni 2007
Om handling och danska trästammar
fredag 15 juni 2007
Dementi!
Prinsessskorpor 180 st
1,5 dl socker
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
150 g mjölkfritt margarin
1,5 dl havremjölk
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna, men spar lite mjöl till utbakningen. Finfördela margarinet i blandningen. Tillsätt mjölken och arbeta hastigt ihop degen. Trilla 90 små runda bollar och lägg dem på bakplåtsförsedda plåtar. Grädda dem mitt i ugnen i 8 minuter. Dela skorporna med en gaffel medan de är varma och rosta dem sedan i 150 grader tills skorporna känns torra och har fått fin färg.
Veganvrak tar sommarlov!
Emils iste 1 liter
1 halvfull tesil earl grey
1 halvfull tesil lapsang souchong
1 liter vatten
3-5 msk socker
½ citron, i skivor
en rejäl näve citronmelissblad eller valfri myntasort
Koka upp vattnet. Slå det över tesorterna. Lägg i sockret och rör om. I med citronskivorna och citromelissen/myntabladen. Låt teet stå och dra i cirka tio minuter och ta sedan bort tesilarna. Ställ teet i kylen och servera efter ett tag med isbitar. PS. Emil hälsar att det tyvärr inte blir särskilt gott att spetsa isteet med estländsk gin.
tisdag 5 juni 2007
Potatissallad
Potatissallad med rädisor och sugar snaps 2 portioner
3 kokta kalla potatisar
½ knippe rädisor
100 g sugar snaps
1 röd paprika
½ dl kapris
½ dl färsk hackad persilja
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar
Skala och skär potatisarna i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar och kvarta rädisorna. Lägg allt i en stor skål. Förväll sugar snapsen några minuter, blanda dem sedan med resten av grönsakerna. Grovhacka persiljan och ha i den tillsammans med kaprisen. Blanda olivoljan tillsammans med vinägern och senapen. Vänd ner vinägretten i potatissalladen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Ännu en efterrätt...
Blåbärsefterrätt med kanderade valnötter 4 portioner
5 dl sojayoghurt
1 vaniljstång
2 dl blåbär
2 dl valnötter
1 dl råsocker
Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter någon timme. Skrapa ur vaniljstången och blanda det med den avrunna yoghurten som nu har blivit tjock och fin. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter så de får mer smak. Strö över sockret och låt det smälta. Lägg öer nötterna på en tallrik. Varva yoghurt, blåbär och valnötter i portionsglas. Servera genast.
måndag 4 juni 2007
Vegomässan
fredag 1 juni 2007
Kakrally #2
torsdag 31 maj 2007
Nattabak
måndag 28 maj 2007
Efterlysning!
söndag 27 maj 2007
Ajvarsås
Kall yoghurtsås med ajvar
1 dl sojayoghurt
1 msk ajvar relish
lite honung/sirap
salt, svartpeppar
Blanda alla ingredienser.
lördag 26 maj 2007
Vegburgare med medelhavsdressing
Vi åt hamburgare igår, veggos frysta, med en väldigt god medelhavsinspirerad dressing till.
Hamburgerdressing med soltorkade tomater och vitlök
till fyra burgare
4 soltorkade tomater i olja
4 stora goda oliver
4 marinerade vitlöksklyftor
1 msk färsk, finhackad oregano
1 dl sojayoghurt
1 msk olja från tomaterna eller vitlöksklyftorna
1 tsk honung/sirap
salt, svartpeppar
Skär tomaterna i mindre bitar. Skiva oliverna och vitlökslyftorna. Blanda med sojayoghurten, ha i finhackad oregano och lite olja från tomaterna eller vitlöksklyforna. Blanda ihop och smaka av med honung/sirap, salt och svartpeppar.
Jag kan tänka mig att det blir väldigt gott att ha i en massa bönor av olika slag, och servera denna krämiga bönsallad till grillat. Det ska jag göra nästa gång vi grillar.
fredag 25 maj 2007
Vegomässan!
Nästa lördag är det vegomässa i Stockholm, med massor av spännande grejer. Jag ska vara där och bjuda på kakor och sälja matfanzines! Kom förbi och prata tyska pastejer, vegansk husmanskost och ta en kaka eller två. Ses den andra juni!
onsdag 23 maj 2007
Lasagne
Grön lasagne med spenat och broccoli 6 portioner
lasagneplattor
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
400 g fryst spenat
300 g fryst broccoli
3 dl sojabönor
2 dl hett vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 tsk kanel
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 2oo grader. Strimla purjolöken och finhacka vitlöken. Fräs löken mjuk i lite olja. Lägg i den djupfrysta spenaten. Lös upp buljongtärningen i hetvattnet och häll det i stekpannan. Tina broccolin och dela den i mindre buketter. Lägg i broccolin och sojabönorna. Låt koka på medelvärme några minuter. Krydda med kanel, salt och svartpeppar.
Bechamelsås
5 dl havremjölk
2,5 dl havregrädde (eller samma mängd havremjölk)
2 msk vetemjöl
2 msk bjäst
1 tsk riven muskotnöt
salt, vitpeppar
Koka upp mjölken. Blanda mjölet med lite vatten och rör ut det i mjölken. Låt koka några minuter tills såsen tjocknat lite. Ha i muskotnöt, bjäst, salt och vitpeppar.
Varva spenatsås, bechamelsås och lasagneplattor. Börja och sluta med bechamelsås. Grädda 30-40 minuter i 200 grader.
måndag 21 maj 2007
Veganiseringslista
- Ugnsfalu. Med bostongurka, ost och ketchup. Och kanske även senap? Jag tror mina föräldrar hade det. Det låter onekligen rätt äckligt, men jag gillade det som liten och det ska minsann veganiseras!
- Pölsa. I höstas tänkte jag göra pölsa, det var därför jag köpte korngrynen, men jag fegade ur. Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra, och tänk om det inte skulle bli lika gott som när jag var liten? Men skam den som ger sig. Jag ska iallafall testa.
- Torsk i ägg- och persiljesås. Jag tänker mig tofu som fisk, och ja, tofu som ägg. Jag får nog utveckla det där. Jag gillade iallafall torsk i äggsås när jag var liten.
- Kassler med ananas och ost. Mmm, kasslerns sälta mot edamerostens mesighet, inte ska den läckra rätten slippa mitt veganiseringståg inte.
- Tjockpannkaka med fläsk och lingonsylt. Åh, jag längtar redan!
- Kanske även byxfisk? Nej, det vågar jag nog inte. Vissa fina minnen passar nog bättre som just fina barndomsminnen. Jag tror jag även skippar mammas kycklinglevergryta. Nog för att den var god, men man behöver ju inte veganisera allt. Det finns ju redan så mycket god veganmat. Vilka är era köttdrömmar som ni hellre vill se i vegansk tappning?
Uppdatering: Ifall ni undrade, det finns dock tre rätter jag INTE tänker veganisera, nämligen topp tre på mina äckligaste maträtter: 1. makaronipudding, 2. blodpudding, 3. pulvermos. Ok. Nummer tre är inte så mycket till att veganisera, eftersom det redan finns. Men de andra, nej fy satan.
Jag har ju redan veganiserat en del barndomsrätter, bland annat köttbullar, fiskgratäng, kåldolmar (fast jag erkänner, det åt jag nog aldrig som barn. Jag tror inte mina föräldrar gillade det), potatisgratäng med köttfärs, chili con carne, köttfärssås, kinagryta och bearnaisesås. Jag undrar vilka barndomsrätter det finns kvar att veganisera... Jo! Köttfärslimpa! Torskgryta med ägg och tomat! Och en rislåda med tonfisk jag brukade få hos en kompis.
söndag 20 maj 2007
Grönsakslandet
För att bli en lycklig ägare till Grönsakslandet #1 gör du såhär:
1. skriv ditt namn och adress på en papperslapp eller liknande
2. tejpa fast en tia på en bit kartong eller linda in tian i en bit papper
3. lägg adresslappen, tian och 2 frimärken i ett kuvert och posta till:
Sara Rudenmo
Kantorsgatan 44-350
754 24 Uppsala
Så fort vi är färdiga med fanzinet skickar jag iväg dem. Kom igen och köp gott folk!
Uppdaterat: för en större leverans, maila mig så får ni mitt kontonummer istället. Andra som av någon anledning inte vill skicka pengar brevledes uppmanas också att maila mig, så betalningen kan ske via internet. Och jag kommer antagligen komma på vegomässan, där fanzines kan köpas direkt ur min hand. Och för er som bor i Uppsala går det bra att komma förbi hemma hos mig, eller stämma träff med mig någonstans så slipper ni hålla på att posta pengar.
lördag 19 maj 2007
Om att leva med en lärarstudent
Hurry curry
Smörgåsröra med curry och sojabitar
2 dl sojabitar (torrmängd)
curry efter behag
2 dl vegansk majonnäs
1 dl havregrädde
½ grönt syrligt äpple
1 liten gul lök
salt, svartpeppar
Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt dem stå några minuter tills de blivit mjuka. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna. Häll av vattnet från sojabitarna och fräs dem i lite curry (jag hade ½ tsk stark curry) några minuter tills de fått fin färg. Blanda majonnäs och havregrädde i en bunke. Finhacka löken och riv äpplet grovt och lägg det i bunken. Lägg i sojaköttet när det är färdigstekt. Ha i lite mer curry i röran och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
torsdag 17 maj 2007
London...
En dag skulle jag och Emil gå och luncha på Red Veg, men just den dagen var det stängt för att de skulle måla om. Men en målarkille tipsade om en vegansk kinesisk restaurang en gata bort, så vi gick dit istället. Och vilket ställe det var! Jag har aldrig varit på en vegansk restaurang förut så jag blev helt lycklig av att jag kunde äta exakt allt. Och åt av allt, det gjorde jag! Eller nåja, jag testade inte alla grönsaker, men de vet jag ju ändå hur de smakar. Maten var iallafall väldigt god. De hade många rätter med olika slags sojakött. Min favorit var nog den bifflikande rätten på bilden längst ner. Tyvärr minns jag inte vad den hette eller vad det var i den förutom sojabiff. Det fanns även veganska räkor, som inte var fullt lika läskiga som de veganska räkorna jag testade tidigare iår.
Restaurangen heter iallafall Tai och ligger på en sidogata till Oxford Street, parallellt med Dean Street, samma gata som Red Veg ligger på. Den exakta adressen är 3 Great Chapel Street. Enligt Vegan London lär det finnas fler Tai-ställen runt om i London. Lunchbuffén kostade runt 5-6 pund och det var helt klart prisvärt.
Och så var vi på Red Veg, som var mycket mindre än vad jag trodde. Även menyn var rätt liten. Men med tanke på hur litet snabbmatsutbudet är här i Sverige så var det ändå rätt mycket med fyra burgare på menyn. Jag åt en med hickorysmak och den var väldigt god. Emil åt en med champinjoner i och den var också god. Dessutom fanns det god, ekologisk läsk. Lite synd dock att det inte fanns vegansk ost, det hade jag gärna haft på min hamburgare. Vegankrubb har också ätit på samma ställe, här är hans recension.
Jag var väldigt sugen på att äta på 222 Veggie Vegan, men det var tyvärr stängt den kvällen vi tänkte äta där. Men nästa gång jag är i London, när det nu blir, då ska jag iallafall äta där!
Vi var även på Whole Food's Market, vilket var helt underbart! Det var som en kvartersbutik med det mesta man behöver, fast med uteslutande ekologiskt, vegetariskt och rättvisemärkt utbud! Den lilla kylväskan köpte jag tyvärr efter att jag varit där, så jag fick inte med mig några kyl- eller frysvaror. Men väl vegansk haggis (som jag inte har testat än, men jag ska kanske göra det i helgen), Green n' Black-choklad, vegansk parmesan, körsbärsyoghurt och lite mer. Vi avnjöt även kaffe med kaffebröd i en liten undanskymd del av butiken. Jag, som vanligtvis har svårt att fatta vardagliga beslut visste inte vad jag skulle ta mig till när disken var full av veganska muffins, cheesecake, morotskaka, chokladkaka och andra kakor. Till slut blev det iallafall en underbar chokladkaka med krämig topping, samt en havremuffins. Och till det en latte på rismjölk. Sojamjölken var tyvärr slut, och jag blev återigen påmind om varför jag inte dricker rismjölk. Tacka vet jag alprosojas blå sojamjölk, eller oatlys havremjölk. (Fast förresten, på Alnatura i Tyskland finns det en väldigt god soja- och risdryck.)
Och det här är kanske en av de sämsta matbilderna jag tagit, men bakverken smakade ljuvligt! Nu blir det till att utveckla mitt chokladkakerecept...
Så. Det var några av de ställen vi åt på i London. Resterande luncher och middagar förtärdes på diverse restauranger och pubar i Kensington, inte alltför långt bort från hotellet. Vi var bland annat på en italiensk restaurang där jag åt den godaste pizzan jag någonsin ätit! Tyvärr minns jag inte vad det var på den, men det var iallafall grillade grönsaker av olika slag.
onsdag 16 maj 2007
Choklad
Det här är en väldigt bra uppsatsskrivarchoklad, direktimporterad från London. Du hittar den kanske i en hälsokostsaffär nära dig eller på Goodstore i Stockholm. Den är mörk, god, inte alltför bitter och full av små torkade ingefärsbitar. Det finns fler sorter från Green n Black's som är veganska, bland annat en med mint i samt en som heter Maya Gold, med endast 55 % kakaohalt. Varning utfärdas dock för att det är väldigt lätt att sätta i sig hela kakan på väldigt kort tid, vilket inte direkt hör till vanligheterna med vegansk choklad (Undantag: Isis smooth dark chocolate with crispy hazelnut praline).
Det finns även en kokbok från Green n Black's som utkom för några år sedan. Jag vet inte hur det är med veganvänligheten i kokboken, men det går säkert att ändra i recepten. Är det någon som har den boken och vet om den är bra?
måndag 14 maj 2007
Korv
söndag 13 maj 2007
Veganisering av valnötsträdsrecept
Soja limone 4 portioner
3-4 dl torkade sojabitar, gärna större + hett vatten
1 stor citron
1 stor morot
½ purjolök
1 rödlök
3-4 vitlöksklyftor
2 dl hett vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk honung/sirap
1 msk vitvinsvinäger
några kvistar citron- eller vanlig timjan
lite olivolja
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Häll kokande vatten över sojaköttet och låt det stå och bli mjukt några minuter. Skär under tiden purjolöken, moroten, rödlöken och citronen i mindre bitar. Dela eventuellt på vitlöksklyftorna om de är stora. Lägg allt i en ugnsfast form. Häll av vattnet från sojaköttet och fräs sojaköttet i lite mjölkfritt margarin några minuter tills det tagit färg. Lägg det i formen. Lös upp buljongtärningen i vattnet och blanda i honung och vinäger. Häll blandningen över grönsakerna och sojaköttet. Ringla över lite olivolja, peta ner några timjanskvistar och salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt det stå i en halvtimme. Gör under tiden kornrisotton:
Kornrisotto med citron och timjan 4 portioner
4 dl korngryn
1,2 l vatten + 2 dl vitt vin eller 1,4 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
1 citron
2 msk finhackad citron- eller vanlig timjan
salt, svartpeppar
(ev. veganparmesan)
Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. I med vatten, korngryn och buljongtärningar. Låt koka upp och låt det sedan koka på medelvärme i drygt tjugo minuter. Dra av kastrullen från värmen. Zesta ner citronskal från citronen och pressa sedan i saften. Ha i finhackad timjan och smaka av med salt och svartpeppar.