onsdag 30 december 2009
Nyårsmiddag
Filodegsstrut med rödkål, ärtskott och lingonchutney
Krämig blomkålssoppa
Mandelpotatispuré med grönpepparstekt tzay och rödvinssky med lingon
Blandade inlagda grönsaker
Kokospannacotta
Vad ska ni äta?
onsdag 23 december 2009
Snöhälsningar
måndag 21 december 2009
Hemmagjord ost
Den här osten ska jag definitivt göra efter nyår, då jag får lite tid över!
Bild från Undergroundburgers
Julen är full av berättelser
Julbordet - andra chansen
tisdag 15 december 2009
Pepparkakscheesecake till jul
Pepparkakscheesecake med apelsin 12 bitar
30 pepparkakor
100 g mjölkfritt margarin
2 pkt tofuline färskost naturell
1 dl havregrädde
2 dl gelésocker
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
skivad apelsin till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Krossa pepparkakorna för hand eller i en matberedare. Blanda det smälta margarinet med de krossade pepparkakorna och tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter (24 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Koka upp grädde och gelésocker och låt det koka en halv minut. Rör sedan osten smidig och blanda den tillsammans med gelésockersblandningen. Tillsätt apelsinskal och apelsinsaft och rör om. Lägg fyllningen i formen och ställ cheesecaken kallt för att stelna. Garnera cheesecaken med skivad apelsin vid servering.
måndag 14 december 2009
Julköttbullar utan djur
Snart ska många köttbullar trillas i de svenska köken. Snart ska Mamma Scan (varför pratas det förresten aldrig om Pappa Scan? Många fäder steker köttbullar i vårt land och dessutom är VD:n för Scan en man), och hennes fabriker trilla köttbullar som ska serveras på de svenska julborden. Många har säkerligen glömt den köttfärsskandal som inträffade på en stor mataffär för två år sedan. Många har säkert också glömt de avslöjanden om vanvård av grisar som uppdagades bara för några veckor sedan. Många minns kanske fortfarande, men bryr sig inte då det snart är bråda köttbullstider.
Jag har inte glömt. Jag minns fortfarande varför jag en gång gjorde valet att sluta äta kött. Och jag påminns ofta av den, enligt min mening, tveksamma etik som omgärdar köttproduktionen i vårt land. Sedan jag gjorde valet att inte längre äta kött har jag aldrig hänfallit åt lusten efter kött. Den har nämligen aldrig dykt upp. Och om den nu skulle göra det, så finns det ett enkelt botemedel.
Botemedlet stavas botanisering bland matbutikernas utbud. Jag påminns ständigt om hur enkelt det är att välja bort kött och i stället välja vegetariska alternativ. Det vore en överdrift att påstå att de vegetariska avdelningarna är lika stora som avdelningarna för djurprodukter i matbutiker, men utbudet har minsann ökat de senaste åren. För ett par år sedan trillade jag köttbullar på torkat, smaklöst sojakött jag köpt på stadens hälsobutik, men idag kan jag gå till valfri matbutik och plocka upp fryst, smakrik sojafärs. Sojafärs som fungerar utmärkt att göra klassiska julköttbullar på, men utan besk bismak av tveksam etik.
Julköttbullar utan djur ca 20 st (eller fler om du vill ha mindre julköttbullar)
300 g fryst sojafärs
0,5 dl ströbröd
1,5 dl havregrädde
1 liten gul lök
2 tsk soja
1 krm malen kryddpeppar
salt, svartpeppar
ev. sojamjöl
Tina färsen. Låt ströbrödet svälla i grädde 10 minuter. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Tillsätt eventuellt sojamjöl så att smeten blir lätt att forma. Forma till bollar och låt dem vila i kylen i en timme. Stek dem sedan i lite mjölkfritt margarin på hög värme några minuter.
Receptet på dessa sojaköttbullar finns även i Mormors julfavoriter samt kommer att publiceras i Uppsala Fria till helgen.
söndag 13 december 2009
Vego Deluxe
På Vegomässan fick jag bläddra i den nyutkomna kokboken Vego Deluxe, sammanställd av Daniel Rolke. Jag är en av dem som bidragit med recept. Beställ kokboken från Aslan distro. Följande är kopierat därifrån:
"Nu är den äntligen här, den enda kokbok du behöver!
Författaren Daniel Rolke har med hjälp av vänner gjort en fantastisk kokbok, sprängfylld med över 170 recept - helt veganska såklart. Några av Sveriges absolut bästa vegokockar berättar också om vad som inspirerade dem till att bli veganer och delar med sig av sina bästa trix i det vegetariska köket. Boken innehåller också tips på hur man underlättar sin vardagliga matlagning och hur man byter ut animaliska ingredienser mot djurvänliga.
I boken hittar du allt ifrån de festligaste måltider och läckraste bakverk till kockarnas egna husman och vardagsfavoriter. Klassiker i vegotappning som norrländsk palt, lyxig smörgåstårta och tofu stroganoff. Spännande rätter som grönsakstempura med limemayo och chipotle-salsa, sötpotatisgnocchi med citron och vitlökssmör eller raw-lasagne. Bakverken tar upp en stor del av boken, vågar man fresta med valentinkaka av hallon och passionfrukt, vita chokladtryfflar eller champagnesorbet?
Så gör dig själv och dina nära och kära en tjänst, ge bort Vego Deluxe som julklapp och låt dig själv och andra inspireras till djurvänlig matlagning!
Och som om 170 klockrena recept inte vore bra nog: Allt överskott som boken drar in går direkt till djuren."
Ingen jul utan f.d äggsallad
Mormor Märtas sillsallad utan sill
Min mormor Märta, eller snarare min mammas mormor Märta, brukade servera sillsallad utan sill. Min mamma minns salladen från julluncherna som serverades hos Märta när mamma var liten. Man sa dock inte att det stod sillsallad utan sill på julbordet. Man sa att det stod äggsallad på bordet. Äggsalladen har funnits sedan urminnes tider, om man ska tro min mamma. Jag vet faktiskt inte vad som kom först; ägget eller äggsalladen.
Äggsalladen har alltid serverats på julskinkan. En skiva bröd, lite smör och senap för att klistra fast skinkan på brödet, samt en stor hög med äggsallad. Äggsalladen består av ägg, ännu mer ägg i form av majonnäs, äpple, saltgurka samt ytterligare ett par ingredienser. Som en sillsallad fast utan sill. Samt utan rödbetor, som många har i sin sillsallad.
Jag äter inte ägg. Jag vill dock inte vara sämre än äggsalladsätarna. Jag vill också tugga i min gamla familjetraditioner. Jag vill känna bandet mellan mig, min mamma, min mormor och mormorsmor Märta, i en enda tugga. Nog för att jag är vegan, men lite klassiskt julbord vill jag ändå ha. Särskilt när det är familjerecept som tillagas.
I min variant har jag bytt ut de kokta äggen mot tofu. Fast tofu har ungefär samma konsistens som hårdkokta ägg. Majonnäsen har bytts ut mot vegansk dito. Förra julen fick min mamma smaka min tofusallad för första gången. Den smakar ju som vanligt, utbrast hon. Mormor tuggade i sig tofusalladen även hon. Jag fick en godkännande nick. Jag förvaltar arvet från mormor Märta så gott jag kan, men vad Märta skulle tycka vet jag inte. Kanske får jag ta och lämna en julknäckeskiva med tofusallad på hennes grav i Sandarne i år, och hoppas att jag kan få en nick även av henne.
Mammas tofusallad (f.d äggsallad) 6 portioner
400 g fast tofu
2 kokta potatisar
1 syrligt äpple
1 liten gul lök
3 saltgurkor
2 dl vegansk majonnäs
2 dl havregrädde
2 msk Johnnys senap
Tärna tofu, potatis, äpple och saltgurka fint. Finhacka löken. Vispa ihop majonnäs, grädde och senap. Blanda sedan alla ingredienser. Låt salladen stå kallt innan servering, gärna över natten.
(Till moster I: Jag vet att mammas version inte är den sanna. Mormor har påpekat det.)
onsdag 9 december 2009
tisdag 8 december 2009
Mormors Julfavoriter
Sara Rudenmo
Kantorsgatan 44-350
754 24 Uppsala
Bild från Vegomässan.
I Mormors Julfavoriter finns även recept på mjuk pepparkaka, som jag bjöd mina bloggläsare på under lördagens Vegomässa.
lördag 5 december 2009
Vegomässa med inspiration inför julen
Vegomässan 5/12, kl 10-18
Enkilda Galleriet, Kronobergsgatan 37
söndag 29 november 2009
Eating animals och Mormors julfavoriter
Jag ska strax börja läsa fantastiske Jonathan Safran Foers Eating Animals parallellt med kurslitteratur och bokklubbsbok. Jag beställde boken i tisdags. Samma dag kom Djurrättsalliansens rapport om grisfabrikerna runt om i Sverige. I tisdags kostade boken 117 kronor. Idag kostar den 185 kronor. Jag vet inte riktigt hur det kommer sig, men jag antar att Adlibris hänger med i debatten och tar chansen att dra in mer pengar. Hur som helst är det ett billigt pris för de djurliv som eventuellt sparas till följd av läsningen av boken. För dig som inte vet hur du ska klara en jul utan skinka har du här några julrecept jag lagade förra julen och här kommer jag att sälja Mormors julfavoriter på lördag. Ett eget blogginlägg kommer om Mormors julfavoriter så fort jag har kopierat upp recepthäftet. Fler julrecept kommer även att dyka upp på bloggen nu i december. Om du inte orkar laga egen julmat kan du gärna komma hit och äta söndagen den tjugonde december. Se bara till att boka plats innan det blir fullt.
måndag 23 november 2009
En liten ursäkt för recepttorkan under hösten
torsdag 12 november 2009
Meny för lördagens 2 gröna
Förrätter
Höstig kantarellsoppa med lingonsirap
Toast med gulbetssallad och puylinser
Samosas med sötpotatis och mangochutney
Fänkålssallad med confiterade körsbärstomater
Varmrätter
Chiliglaserade tzayspett, vitlöksyoghurt och ugnsrostad sötpotatis
Kidneybönsbiff med cashewnötter, rösti och rödvinssås
Vegansk kycklingkorma med mandel, kryddris och kokoschutney
Sesamwok med friterad tofu, savoykål och nudlar
Efterrrätter
Tarte Tatin med rostade hasselnötter
Lingonglass med ingefärsflarn
Chokladtryffeltårta med kanderade nötter
Apelsin- och pepparkakscheesecake
Vad: 2 GRÖNA RUM & KÖK (kårleg krävs)
Var: Gästrike-Hälsinge Nation, Trädgårdsgatan 9, Uppsala
När: lördag 14/11 kl. 18.30-01 (köket stänger kl. 22)
Boka bord: 018-666 143 eller 3q(a)ghnation.se
måndag 9 november 2009
Veganskt julbord i år igen!
UTSÅLT
Julbordet hålls på GH söndagen den 20 december och kostar 250 kr.
Julbordet öppnar kl 16 och då ska man vara där.
Det kommer att finnas tre bord: kalla rätter, varma rätter och efterrätter.
Allting är veganskt, d.v.s. helt utan kött, ägg och mejeriprodukter.
Det kommer att finnas glutenfri, sojafri och nötfri mat för allergiker.
ALLA är välkomna, även de som saknar kårleg.
Evenemanget är alkoholfritt.
Bindande anmälan senast 14 december till 3Q. 018-666 143, 3q(a)ghnation.se Avanmälan måste ske senast 14/12.
Vänliga hälsningar Sara och Emil
söndag 8 november 2009
Tarte tatin och Carlshamns vaniljvisp
Förra helgen blev jag bjuden på Tarte tatin. Jag smakade
då för första gången Carlshamns vaniljvisp, som jag tycker har en bättre, mer vaniljsåsliknande konstistens än Oatlys vaniljvisp samt en godare, mer vaniljigare smak än GoGreens vaniljsås. Jag har inte testat samtliga veganska produkter från Carlshamns, men jag tycker överlag att de är klart bättre än GoGreens produkter, då de både smakar bättre och har bättre konsistens..
fredag 6 november 2009
2 GRÖNA lördag 14 november
Vad: 2 GRÖNA RUM & KÖK (kårleg krävs)
Var: Gästrike-Hälsinge Nation, Trädgårdsgatan 9, Uppsala
När: lördag 14/11 kl. 18.30-01 (köket stänger kl. 22)
Boka bord: 018-666 143 eller 3q(a)ghnation.se
torsdag 5 november 2009
Veckans husman: kalops
Vegansk kalops 4 portioner. Recept från Kung Markatta
170 g sojagrytbitar
3 grönsaksbuljongtärningar
1 msk mjölkfritt margarin
1 gul lök
500 g morötter
2 msk vetemjöl
3-4 dl vatten
2 msk soja
8-10 lagerblad
10 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
Salt
Koka grytbitarna mjuka i saltat vatten i 5 minuter. Slå sedan av vattnet. Skala och skiva löken och skär moroten i slantar. Hetta upp margarinet i en kastrull och tillsätt lök och morot. Låt det fräsa några minuter tills löken blivit mjuk. Strö sedan över mjölet och rör om så att det blir blandat. Tillsätt sedan resten av ingedienserna och koka ca 15 minuter. Smaka av med salt. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Matlagning på kylskåpsrester #1
Stekt ris 2 portioner
2 dl kokt ris
1 liten morot
1 msk raps- eller sesamolja
½ msk finriven ingefära
½ purjolök
1 dl gröna ärter
1 dl majs
1 liten röd paprika
salt, vitpeppar
cayennepeppar
Skala och strimla moroten fint. Strimla purjolöken och skär paprikan i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt sedan morot, purjolök och paprika och låt det fräsa tills det blir mjukt. Tillsätt sedan riset, ärterna och majsen och låt allting steka på ganska hög värme ca fem minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Servera med kinesisk soja.
Nu till kvällsmat blir det ärtsoppa och pannkakor.
tisdag 27 oktober 2009
Vegansk sojafärs i frysdiskarna på Ica
Så här ser Icas veganska sojafärs ut. Som jag har skrivit tidigare tycker jag att den är mycket god. Använd den bland annat till moussaka, sojabolognese och potatisgratäng med sojafärs.
Bild från Veggiemind.
Veganvrak smider julplaner
måndag 26 oktober 2009
Svamprullar med lingonchutney
Svamprullar med lingonchutney
Svamprullar
2 stora ark filodeg
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 liter blandad, färsk svamp (jag hade trattkantareller och champinjoner)
½ purjolök
1 msk färsk, finhackad timjan
salt, nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Tina filodegen. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Grovhacka svampen och finhacka löken. Stek svamp och vitlök några minuter så att svampen får lite färg. Strimla purjolöken fint och låt den fräsa med svampen några minuter. Smaka sedan av med färsk tinmjan, salt och nymalen svartpeppar. Dela varje filodegsark i fyra rektangulära bitar. Lägg drygt en matsked svampfyllning på varje ark, vik in degen längs långkanterna och rulla ihop svamprullarna. Fukta änden med vatten och fäst ihop svamprullarna. Pensla dem med olivolja. Grädda svamprullarna i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått färg.
Lingonchutney
1 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
2 dl rårörda lingon
1 krm malen kanel
2 msk råsocker
salt, nymalen svartpeppar
Hetta upp oljan i en kastrull. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och chili och låt det fräsa någon minut utan att det tar färg. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt chutneyn koka upp. Låt chutneyn småputtra i 10 minuter. Servera den ljummen till svamprullarna.
söndag 18 oktober 2009
Bete'avon!
I veckan blev jag bjuden på den här israeliska rätten (som jag har glömt vad den heter) av en vän som har tillbringat en tid på en kibbutz i Israel. I fredags lagade jag även till det själv hemma i mitt kök. Det blev väldigt gott båda gångerna, men jag tyckte att färsen smakade bäst hos min vän. Antagligen beror det på att hon använde sig av Icas veganska sojafärs, medan jag använde mig av Hälsans köks. Jag tycker att Icas färs smakar något mer än Hälsans köks, samt har en bättre konstisens. Färsen är dessutom lite mindre och smuligare än färsen från Hälsans kök.
Nåväl. Det som bjöds var stekt, kryddad sojafärs, libabröd, hummus, feferoni samt "israelisk sallad" på tomat, paprika, gurka, rödlök, vitlök, feferoni, sumak, persilja, olivolja, citronsaft och kanel.
300 g fryst sojafärs
2 msk olivolja
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
0,5 tsk baharat
chilipeppar
2 msk finhackad persilja
2 msk rostade pinjenötter
Hetta upp oljan i en stekpanna. Hacka lök och vitlök fint och låt det fräsa tills löken blivit mjuk. Tillsätt sedan sojafärsen och kryddorna och låt det fräsa några minuter. Blanda sedan i persilja och strö över pinjenötter.
Baharat
1 msk malen kardemumma
1 msk malen svartpeppar
½ msk allkrydda
½ msk malen kanel
1 msk malen ingefära
½ msk riven muskotnöt
Blanda alla ingredienser.
söndag 11 oktober 2009
Efterrätter från 2 GRÖNA
Saffranspannacotta med hallon
4 dl havregrädde
1 dl gelésocker multi
en gnutta vaniljfrön
1 kuvert saffran
1 dl hallonsylt
Koka upp gelésocker, 2 dl grädde, vaniljfrön och saffran och låt det koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Skeda över hallonsylt när pannacottan har stelnat.
Recept på vaniljglass och lingontosca hittar du här.
Varm äppelkaka med macadamianötter och dadelsirap
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2,5 dl sojamjölk
2 äpplen
1 dl macadamianötter
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad form. Kärna ur äpplena och skiva dem. Tryck ned äppelskivorna i kakan och strö över macadamianötterna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera äppelkakan varm med dadelsirap och vaniljsås.
Chokladkaka med smak av kaffe 12 bitar
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl sojamjölk
0,5 dl kallt starkt kaffe
Glasyr:
50 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
0,5 dl kakao
0,25 dl sojamjölk
0,25 dl starkt kaffe
Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken, kaffet och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamjölk och kaffe och låt glasyren sjuda tills den tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan. Servera gärna kakan med färska bär.
fredag 2 oktober 2009
Medicin mot sviktande självförtroende
1. Bli vegan och skaffa en matblogg.
2. Starta en nationsrestaurang för att utbudet av vegansk mat är kasst där du bor och för att du vill göra någonting åt det.
3. Affischera sparsamt och använd internet som marknadsföringsväg.
4. Upptäck att några lätträknade själar (det vill säga dina vänner) hittar till din veganska restaurang.
5. Upptäck att fler och fler hittar till restaurangen.
6. Upptäck att så många som 60 personer har förbokat platser till kommande restaurang.
7. Bli glad, lycklig och stolt, men tappa inte fokus. Du måste prestera i köket.
8. Tänk nu på allt lidande du har besparat alla djur för alla gånger du har stått där i köket. Bli ännu lyckligare.
Obs, denna medicin fungerar inte om du inte är stresstålig, effektiv och är en fena i köket. Dessutom krävs det att du har en fenomenal kock vid din sida (tack Emil för nuet och tack Nadia i början).
torsdag 1 oktober 2009
tisdag 29 september 2009
Meny för lördagens 2 GRÖNA
Förrätter
Svamprullar med lingonchutney
Kall gulbetssoppa med timjansbröd
Toast Skagen med tofu gan
Äppelpizza med schalottenlök och rosmarin
Huvudrätter
Tofu med hasselnötter och ädelost, rotsakspuré och grönpepparsås
Viltfärsbullar, ugnsrostad potatis och fänkål samt lingonsalsa med chili
Vegetarisk kycklinglasagne med spenat, champinjoner och färskost
Blomkålssoppa med kantareller, stora vita bönor och hembakt örtbröd
Efterrätter
Saffranspannacotta med hallon
Hemgjord vaniljglass, varm hjortronsylt och lingontosca
Varm äppelkaka med macadamianötter och dadelsirap
Chokladkaka med smak av kaffe
Vad: 2 GRÖNA RUM & KÖK (kårleg krävs)
Var: Gästrike-Hälsinge Nation, Trädgårdsgatan 9, Uppsala
När: lördag 3/10 kl. 18.30-01 (köket stänger kl. 22)
Boka bord: 018-666 143 eller 3q(a)ghnation.se
tisdag 22 september 2009
Istället för odlingslott
Rödbetsbaguetter 3 st
25 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk olja
3 dl ljummet vatten
3 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
3 dl rivna rödbetor
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i bakmaskin eller ca 10 minuter för hand. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Vrid ihop till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. När baguetterna har jäst färdigt gräddar du baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.
måndag 21 september 2009
Veckans soppa: rödbetssoppa
Rödbetssoppa 4 portioner
1 gul lök
5-6 st rödbetor (ca 500 g)
1 dl röda linser
ca 1,2 l vatten
2 buljongtärningar
2 msk äppelcidervinäger
2 msk hackad persilja
salt, svartpeppar
sojayoghurt och saltgurka till servering
Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Tillsätt rödbetor (men spar någon deciliter till senare), linser, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Ha sedan i resten av rödbetorna så att soppan får lite mer färg. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt och skivad saltgurka.
söndag 20 september 2009
Två listor
Kokyo-gryta med sojaköttbullar, sojakött, två sorters tofu och grönsaker på Kokyo i Stockholm. Gott, men inte lika god som Emils sushi på samma ställe:
Minttoppar, lingontosca, tysk Käsekuchen och fruktskorpor på det årliga kafferepet hemma hos mig.
Russintopp på Kafé Kardemumma i Uppsala. Stor, söt och lagom russinig.
Sötsliskig och oätlig pastagratäng när jag och varkeneller-redaktionen firade judiskt nyår. Ju fler vi säger det till, desto mer sant blir det: fanzinet Varkenellers fjärde nummer kommer att vara färdigt innan jul.
Sötsliskiga och ätliga kanelmorötter vid samma tillfälle som ovan.
Nästan som fisksoppa fast som pastasås med kikärter i stället för tofu hemma i mitt kök.
En halv Peppe- och Chorizopizza på Tevere i Stockholm. Läs mer här.
Saker jag gjort istället för att matblogga den senaste tiden:
studerat
studerat
studerat
och arbetat litegrann
varit på teater
ätit korv
längtat tillbaka till Hans Wurst och Berlin
planerat matintag för Bokmässan i Göteborg nästa helg
och umgåtts med pojkvän+vänner+katter
onsdag 9 september 2009
Grönsakslandet fanzine #1
tisdag 8 september 2009
GRÖNSAKSLANDET # 1 - snart i ett nät nära dig
Här är en glad nyhet för alla er som inget hellre vill än att få tag på GRÖNSAKSLANDET #1 - jag och Malin (med stor hjälp av Jenny från vegangöteborg) kommer nämligen snart att göra numret tillgängligt på nätet! Vi har rannsakat oss själva och kommit fram till att vi inte kan leva utan att sprida vår grönsakslandetkärlek till er, men att vi saknar tid ("begrepp kring vilket hela vår tillvaro är uppbyggd, men som likväl är nära nog omöjligt att definiera i logiska termer utan att förutsätta att det redan är definierat"*) att kopiera upp nya exemplar. Därför kommer snart GRÖNSAKSLANDET #1 på nätet - snyggare ( i färg ju!) och miljövänligare (hähä)!
PS. GRÖNSAKSLANDET är världens bästa veganska matfanzine. Nummer 1 utkom i maj 2007 och innehåller 56 sidor matkärlek och mycket annat. Tyvärr har numret varit slutsålt sedan en tid tillbaka, varför vi nu beslutat oss för att gå in i en ny era och publicera numret på internet.
* citat från Nationalenvyklopedin under sökordet "tid".
TVÅ GRÖNA i höst
måndag 31 augusti 2009
Åter i Uppsala
Körsbärsglass på Kauf dich glücklich, Prenzlauer Berg. 0,80 €
Nu befinner jag mig 900 kilometer bort. Bort från den varma, tunga stadsluften. Bort från den tyskspråkiga litteraturen och heltäckningsmattorna på universitetet. Bort från korven och bort från de otaliga veganvänliga restaurangerna och barerna. 900 kilometer längre norrut skiner inte solen lika starkt. Luften är inte lika stickande i lungorna på löpturerna. Den tyskspråkiga kurslitteraturen har bytts ut mot svensk. Korvutbudet är tämligen begränsat, möjligheten att få bra veganmat på lokal likaså. Ändå gillar jag att komma hem. Att komma till Uppsala.
Vegetarisk anka med röd curry, kokosmjölk och grönsaker, Papa Nô, Friedrichshain. 7,50 €
Vegetariska fiskspett med bläckfisk, ål och fiskbullar (allt sojabaserat) i ostronsås, Papa Nô, Friedrichshain. 6,90 €
Tofuburgare på Hans Wurst, Prenzlauer Berg. ca 7 €
lördag 22 augusti 2009
Ännu mer Berlin
Potatisrullar med ingefärsdip samt wrap med sojabolognese, paprika och chili på Supergood (vegetarisk restaurang med mycket veganskt), Mitte. 5,40 €
Rödvinbärskaka med kanderade hasselnötter samt blåbärstofukaka på Majas Deli (vegancafé), Prenzlauer berg. 2,70 € per bit
söndag 16 augusti 2009
Nordsjöen och chokladcupcake
"Fiskburgare" med remouladsås och pommes, YoYo Foodworld i Friedrichshain. 4,99 €
Chokladcupcake på Cupcake i Friedrichshain. 2,5 €
onsdag 12 augusti 2009
Sött i Berlin
Vaniljcupcake med jordgubbsfrosting på Cupcake i Friedrichshain. 2,5 €
Det råder förresten tillfällig stillhet i uteätandet. Mer blir det nästa vecka när älsklingen kommer hit. Nu intar jag de flesta måltiderna i det tillfälliga hemmet (utan heltäckningsmatta, halleluja! däremot med en fantastisk orangeröd ryamatta!) eller i universitetets studentrestaurang. Det veganska utbudet i mensan är över förväntan. Mycket bättre än i Heidelberg och Freiburg. Hemma blir det mest Maggis ravioli, gnocchi med pesto och bönor samt korv, mycket korv. Um ehrlich zu sein... att jag valde att studera litteratur i Berlin en augustimånad som denna har väldigt mycket med det tyska korvutbudet att göra...
måndag 10 augusti 2009
Ännu fler Berlinbilder
Mango- och sojastraciatellaglass på Der Eisbärliner i Friedrichshain. 1,80 €
Seitancheeseburgare med pommes och grönsaker på YoYo Foodworld i Friedrichshain. 6,49 €
Körsbärskompott med vaniljkräm på Yellow Sunshine i Kreuzberg. 1,99 €
Burrito med stekt ris, svarta bönor, koriandersalsa, guacamole och stekta grönsaker på Dolores vid Alexanderplats. 4,90 €
söndag 9 augusti 2009
Berlin i bilder
Umeboshi maki, avokado maki och nigiri inari på Papa Nô i Friedrichshain. 6,60 €
Friterad tofu, sataysås och grönsaker på Samadhi i Mitte. 10 €
Vegansk burrito med limeris, limestekt tofu, svarta bönor, guacamole och koriandersalsa på Dolores vid Alexanderplatz. 5,70 €
Currywurst på YoYo Foodworld i Friedrichshain. 3,99 €