torsdag 19 mars 2009

Veckans soppa: nästan som fisksoppa

Ni vet hur det är. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag hade egentligen planerat att äta en uppvärmd matlåda med bruna bönor till middag. Istället hamnade jag framför spisen och hade på mindre än femton sekunder plockat fram både saffran, tofu, tångkaviar, färdigskivad lök och paprika. Jag vet inte varifrån tanken kom. Jag gillar ju bruna bönor. Hade sett fram emot att äta det till middag. Tacksamt smakade jag dock av resultatet i kastrullen. Det blev en soppvariant av det här. Fastän det inte ens har gått tre månader av året tror jag att jag vågar prisa denna soppa som årets godaste soppa. Ja, den slår den här. Med hästlängder. Min mamma kommer snart förbi och äter upp resterna. Vi får se om hon låter sig imponeras.



Nästan som fisksoppa 4 portioner
1 röd lök
2 potatisar
1 morot
1 msk mjölkfritt margarin
1 tsk curry
½ pkt saffran
400 g fast tofu
½ grön paprika
1 l hett vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl havregrädde
en knivsudd cayennepeppar
2 msk tångkaviar
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
salt, svartpeppar

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Nu i efterhand kan jag nog konstatera att det var mitt undermedvetna som kommunicerade med mig. Jag tror denna soppa var en förberedelse inför helgens eskapader i fisklandet nummer ett. Jag åker nämligen till Oslo imorgon och återkommer på måndag.

12 kommentarer:

Lo. sa...

Brukar du marinera tofun innan den tillagas? I vad i sådana fall?

emilia sa...

Sara! Jag lagade soppan igår kväll, och resultatet blev Fantastiskt! Tack för all bra inspiration!

Sara Rudenmo sa...

Lo: Ja, ibland. Det beror alldeles på vad jag ska laga av tofun. I den här soppan behöver man dock inte marinera den innan, eftersom tofun får koka med hela tiden och hinner dra åt sig smak av soppan.

Emilia: Vad roligt att du gillade soppan!

Pia sa...

Den här soppan var fantastisk! Å jag tror det här e min nya favoritblogg :)

Mathias sa...

Har lång helg nästa vecka, 4 dagar, så bjuder över några vänner på middag. Fastnade för soppan och tycker den verkar god. Kommer bli ett försök inför den här middagen. Kanske som förrätt.

David sa...

Mycket god soppa!
Passar mycket bra nu när hösten närmar sig allt mer.

Ella sa...

Gjorde denna soppa idag och den blev kanon god :) tack för receptet!

AxeMan sa...

Min polare Kjell hade gjort den här soppan och vi åt resterna i Onsdags. Helt galet go var den! Tack

AxeMan sa...

Nu har jag lagat den själv också. Galet go. Som mycket så är den godare dagen efter när den fått dra sig ett tag.

Jag har i lite örtsalt och citron också.

Per-Anders Svärd sa...

Grymt gott - som vanligt! (Bjöd på soppan till VM-semin, och den hjälpte oss att överleva förlusten.)

Karin sa...

Var hittar man tångkaviar?

Juline sa...

Tångkaviar finns på nästan alla större matvaruaffärer som ICA, Coop och Hemköp.
Oftast står den på samma hylla som vanlig fiskrom och både burkarna och innehållet är fasligt lika de animaliska alternativen.
Finns svart och röd, den svarta är helt vegansk, den röda innehåller ett färgämne som inte är det.