fredag 8 februari 2008

Gräddtårta med blåbär



Här kommer den sista i raden av födelsedagstårtor. Nu blir det förmodligen lugnt med kalasandet och tårtätandet ett tag framöver.

Gräddtårta med blåbär
Tårtbotten:
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl sojamjölk

Blåbärsgrädde:
1 dl blåbärssylt eller blåbär+socker
1 pkt Soyatoo vispgrädde

Vaniljkräm:
2 påsar Ekströms kokbara marsansås
3 dl sojamjölk
1 tsk vaniljsocker
2 msk socker

Garnering:
1 pkt Soyatoo vispgrädde
blåbär

Tårtgele:

1 dl gelesocker multi från Dansukker
1-1,5 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Blanda hälften av grädden med blåbärssylten. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljsockret. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.

Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med blåbärsgrädden och lägg på den sista tårtbottnen. Bred grädde överst på tårtan och spritsa grädde längs kanterna. Lägg blåbär på tårtan. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla det sedan över frukterna. Låt tårtan stå svalt innan servering, gärna över natten.

8 kommentarer:

Anna sa...

Du verkar ha blivit en riktig hejare på superfina och goda tårtor! Riktigt stolt över dig :D
// Syster

Anonym sa...

åh sara vad skulle vi laga till våra födelsedagskalas om vi inte hade dig?

Anonym sa...

Vilken bra blogg du har!
ska absolut baka tårta nåndag..ser jättegott ut!

Jag är oxå lärarstudent och vegan :)

http://natalib.blogg.se

Anonym sa...

Toppenfin tårta!
Har Du konditorutbildning eller?
Länkar hit till Din blogg å hänvisar till Bostonkake-receptet, mmmmm...
=0)

Anonym sa...

Hej. Långt mellan inläggen nu. Saknar dem. Måste faktist laga egen mat istället för att bara läsa om din å det är visserligen mättande men tar mer tid..

Mazza sa...

mmmmmm, ska göra den här till mitt eget födelsedags firande. fan va najs. ^^

tack för en schysst blogg! keep it up.

Christofer sa...

Mitt favoritalternativ till grädde är att "fluffa" upp sojamjölk. Blanda lite limejuice och sojamjölk, kör stavmixer och strila ner rapsolja. Gjorde just "blåbärsgrädde" genom att mixa ner lite blåbär. Blev hur gott som helst!

Anonym sa...

Jag har gjort den här två gånger och alla blir jätteimponerade av den, funkar också för att smöra in sig hos typ farfäder och såna som vägrar äta veganskt. jag brukar göra med hallon istället för med blåbär, går åt en hel del hallon. blir jättegottigt!