fredag 15 februari 2008

Valentinkaka med passionsfruktscurd



Jag kunde inte hålla mig ifrån tårtbakandet särskilt länge. Till gårdagens syjunta blev det en veganiserad variant av Valentinkaka från senaste numret av Allt om Mat. I originalreceptet är det naturell färskost i glasyren, men jag valde att göra en vanlig florsockersglasyr. Om du vill använda färskost så tar du 100 g tofutti creamy smooth, 2 msk florsocker och 50 g passerade hallon och blandar ihop. Och för att göra det ännu mer likt originalet kan du göra ett geleöverrag genom att koka upp 1 dl gelesocker multi och 1 dl vatten i en kastrull och låt koka ½-1 minut. Låt den stelna lite och ringla sedan gelén över kakan.

Valentinkaka med hallon och passionsfrukt
Tårtbotten:
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl sojamjölk

Passionfruktscurd:
3-4 passionsfrukter
75 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
2 msk gelesocker multi

Garnering:
25 g mörk choklad
100 g hallon
3 dl florsocker
1 passionfrukt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter (eller en hjärtformad). Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt kallna och dela sedan kakan i två delar.


Passionsfruktscurd

Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt socker, passionsfruktsjos och kärnor (om du vill), majsstärkelse och gelesocker och sjud till en tjock kräm. Låt kallna och bred sedan på passionskrämen på den undre tårtbottnen. Lägg sedan på överdelen.

Smält chokladen och dra ut den till två långa pinnar på ett bakplåtspapper. Låt stelna (jag ställde in dem i frysen för jag hade lite bråttom). Mosa eller passera 50 g av hallonen och blanda dem med florsockret. Bred glasyren över kakan. Halvera passionsfrukten. Garnera kakan med passionsfrukt, de resterande hallonen samt chokladstängerna.


Originalet

21 kommentarer:

Anonym sa...

OMFG. Kan vi bli ihop?
Finaste tårtan ever och sjukt romantiska smaker!

Anonym sa...

jättefin tårta sara! smakade den som den ser ut?

Anonym sa...

Tack så mycket! Tårtan smakade väldigt bra! Syjuntan tyckte det var den bästa tårtan hittills (av två visserligen...)

motvalls sa...

Jag känner inte dig men vill efter en titt på sidan instämma i ovanstående talares förfrågan - kan vi bli ihop?

Är en äggallergiker (tål f ö inte heller hasselnötter, mandel eller sten/kärnfrukt nåt vidare) som gillar kakor, bakning och matlagning men ofta stoppas av recept. Hittade direkt massor av kakrecept utan ägg på din sida. Här ska bakas framöver!

Dock en fråga som kanske låter lite konstig, men jag är inte van vid veganska mejeriprodukter (heter det så?). Jag undrar om de skiljer sig nåt från vanliga. Dvs. om jag t ex bakar en tårtbotten enligt ditt recept men vill använda vanligt smör och mjölk, gäller samma mängder och tillagningssätt eller borde jag tänka på nåt?

Sidan är numera favorittillagd!

Anonym sa...

GUD vad duktig du verkar! Ser ju jättegott ut!

Anonym sa...

movalls: Du kan i princip byta ut de veganska mejerirodukterna mot kojölsbaserade dito rakt av. Dock blir den veganska visprädden fastare i konsistensen än kogrädde.

anonym: Tack så mycket!

Anonym sa...

Den var sjukt god!

Anonym sa...

Vilket spännande ord, kojölsbaserade. Jag menade såklart komjölk och inte kojöl.

Tina sa...

vilka snygga tårtor du gör!

fian sa...

åh ja jisses sara vilka fina fina fina tårtor! man blir ju alldeles varm i hjärat!

Anonym sa...

Gelesocker, vad är det? Aldrig hört talas om. Var köper man det?

Anonym sa...

Linda: Gelesocker hittar du vid det andra sockret i vanliga mataffärer. Det är en liten blå förpackning, och så heter det Gelesocker Multi och tillverkaren är Dansukker.

Karin W. sa...

Jag blev nyfiken på vegovrak.blogspot.com eftersom jag fick ett brev idag innehållande ett par asiatiska ätpinnar och en inbjudan från Spendrups. Under mitt namn på kuvertet fanns din bloggadress.

Anonym sa...

när jag gör sådana chokladdekorationer smälter dom i min hand när jag ska plocka upp dom från bakplåtspappret och lägga på kakan. har du ett knep som får det att hålla? fö älskar jag din blog och är besatt av den.

Anonym sa...

omg, du är helt fantastisk!
fortsätt med ditt fina arbete

UndergroundCooking sa...

wow! vansinnigt snygg tårta! du är kung! KUNG!

Anonym sa...

det är ju rätt sjukt att din tårta är tio gånger snyggare än originalet! for real!

Anonym sa...

Hej! Gelatin är ju så vidrigt, var köper du gelesocker multi???
Mvh Stockholm

Sara Rudenmo sa...

Gelésocker hittar du i nästan vilken matbutik som helst. Leta vid hyllan med socker, märket är DanSukker.

Strumpetossa sa...

Hade veganbesök i helgen och gjorde då denna tårta den blev mycket omtyckt av alla! Älsta dottern på 4 år tyckte det var den bästa tårta hon ätit så hon åt säkert upp halva! :) Tack för receptet och för din superbra blogg!

Camilla sa...

Gjorde nyss tårtan till mig och min pojkvän! Det är ju alla hjärtans dag. Jag gjorde den i hjärtform. Hallonglaseringen blev inte särskilt snygg, men det gör inget. Den är fantastiskt god! Jättespännande med passionssmak. Underbart. Jag har lite vegansk vaniljvisp till. :)
Tack för receptet <3