torsdag 13 maj 2010

Chokladtårtan ni alla längtat efter

Här är den. Tyvärr utan bild. Hela tårtan gick åt innan jag hann ta någon bild. Kanske gör jag om tårtan i sommar och fotar. Kanske inte. Vi får se. Jag ska sluta lova saker på bloggen som jag sedan inte håller. Jag dövar mitt dåliga bloggsamvete över obloggade och utlovade inlägg genom att inte blogga alls. Det är ingen särskilt bra taktik för er läsare, men för mig har det dåliga samvetet släppt, så att jag får energi över till annat (läs: examensarbetet).

Chokladtårta med nougat 12 bitar
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl sojamjölk

Fyllning:
1 pkt soyatoo vispgrädde
100 g vegansk nougat (t.ex. guldnougat)

Glasyr:
50 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
0,5 dl kakao
0,5 dl sojamjölk

Garnering:
riven vegansk nougat
kanderade valnötter

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 25-30 minuter. Låt kakan svalna och bli kall, gärna i kylen över natten. Smält sedan nougaten och vispa grädden. Blanda ihop detta. När tårtbottnen har stått kallt ett tag delar du den i två delar. Bred på nougatfyllningen och lägg på locket. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamjölken och låt sjuda tills glasyren tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan. När glasyren har svalnat strör du över kanderade valnötter och river över lite vegansk nougat.

13 kommentarer:

Anna sa...

Mums, det där lät väldigt gott. Bjuds det kanske något sådant på examensfesten? Jag har i alla fall tagit ledigt den måndagen, och ska försöka ordna med ledigt på tisdagen också. Ska höra med Elin hur hon jobbar, annars hade jag tänkt höra med Lotta om jag kan sova hos henne.

Tråkigt med blogguppehåll, men jag förstår att du har fullt upp nu i slutet.

Kram syster

Sara Rudenmo sa...

vi får se vad det blir, men efterrätt blir det i alla fall :D

hoppas du får ledigt på tisdagen med så att du kan vara med och festa på måndagskvällen!

Marika på Odlingspyssel sa...

Mmm det verkar supergott. Men, jag är allergisk mot nötter, så vad skulle du rekoemnder att jag bytte nougaten mot? Bärmousse kanske? Jordgubbar och choklad gifter sig ju väldigt mumsigt.
Lycka till med exjobbandet, sitter också och skriver på mitt lärarexjobb (felstrategier i åk 9s nationella prov i ma)

Towe sa...

Hurra! Äntligen! :D
Oj oj, här ska serveras chokladtårta med nougat på dotterns tvåårsdag!

Lycka till med examensarbetet!

Anonym sa...

Hej Du!
Den här låter uuunderbar.
Jag är ny vegan, men sedan en tid vegetarian. Försökt på veganbaket.. det funkar, men det blir inte så bra :( Mina kunskaper helt enkelt för dåliga. Du har så mycket sött och härligt! Är detta en tårta som tipsat till en nyveganbakare? :))
/LOTTA

olivodlaren sa...

Vattnas i munnen!

Hellgirl sa...

Nu hänger jag inte riktigt med. Sist jag skulle köpa guld nougat var det fortfarande mjölkprodukter i den. Har de slutat med det igen nu den senaste månaden????

Sara Rudenmo sa...

hellgirl: det är spår av mjölk i den.

Anonym sa...

Underbart! Godaste chokladkakan i mannaminne.

Luvan sa...

Supergod! Jag är själv bara vegetarian, men gjorde denna till mitt födelsedagskalas då några var veganer. Uppskattad även av carnivorerna! Jag hittade inte nougat utan mjölk men hittade "Hasselnötskräm" som är vegansk och fanns på ICA Maxi:s hylla med bakningsprylar.

Anonym sa...

Tja.. nu är det länge sen det här men ville bara tipsa om att byta sojamjölken mot en burk kokosmjölk istället och ta bort margarinet. Det binder bättre och gör att bottnen inte smular när man ska dela den.

Väldigt gott! :D

Anonym sa...

Vadå chokladtårta? Är ju en kladdkaka som blir typ 1cm hög, dessutom bränds det fast med kakaon, och den blev alldeles för kladdig för att dela i två delar! Saknas bakpulver och no-egg i denna kan jag tycka!

Anna sa...

Jag älskar den här tårtan! Och jag gör den ibland bara som chokladkaka och ibland med glasyr, nu har jag precis gjort en variant med sojagrädde (utan glasyren) och jordgubbar på! Tack för detta recept <3