tisdag 16 oktober 2007

Falafelsuccé!

Jag läser i senaste Buffé om chefredaktörens vedermödor med att göra friteringsvänlig falafelsmet och förundras en aning över lösningen på falafelbollarnas ovilja att friteras. Först: ägg i smeten. Sedan: vända bollarna i ägg och efter det rulla dem i ströbröd och slutligen fritera dem. Ack, när det är så enkelt som att använda okokta, endast blötlagda kikärtor! (Tusen tack för det tipset. Jag har själv levt i ovisshet i åtta år.) Jag gjorde falafel för några dagar sedan efter det här receptet och efter middagsgästernas ovationer att döma så var det väldigt, väldigt lyckat. Så, chefredaktörer och andra, om ni ska fritera falafel hemmavid, använd er av det receptet. Och ha i lite mer spiskummin än vad som sägs, det blir godare så.

7 kommentarer:

Ika sa...

Jag har aldrig vågat prova recepten där man ska använda okokta kikärter, tycker att det verkar lite läskigt att bara blötlägga dem och inte koka dem, även om de förstås hettas upp när man steker/friterar falafeln också.

Jag gör istället vad jag kallar fuskfalafel. Det är egentligen mer kikärtsbiffar än falafel, men det blir jättegott! Det var också genom dem jag lärde mig hur man får stekvänlig konsistens på vegetariska biffar - man använder potatismjöl och tillräckligt mycket vatten så blir det superenkelt! Vet dock inte om det här funkar om smeten ska friteras, det har jag inte testat.

Rickard Blomkvist sa...

Jo, med råa kikärtor går det ju utmärkt. Första gången använde jag kokta och falaflarna var ungefär som brustabletter i oljan, sedermera sörjan, och försvann till slut. :P

björn sa...

Har haft samma problem som dig och inte förstått att det är okokta kikärtor som gäller. Skönt att man är över på rätt sida. Vad det gäller ägg i falafel så är det fan inte falafel längre när de nuddar ett ägg!

Vill gärna lägga ut en text om dig på Vegomässans hemsida, så om du börjar spåna på ett litet koncept angående din medverkan så hade det varit kanon.
Kram Björn

karin sa...

Vilka bovar som försöker blanda in ägg där dom verkligen inte ska va.
Du som gillar husmanskost borde spana in det här! Den bästa husmanskosten, även här fanns det några stjärnor som försökte blanda i ägg också men det är ju bara dumheter!

Prova!

oj, mycket utropstecken men det går nästan inte att låta bli i det här fallet

karin sa...

...glömde länka

http://tdg19.blogg.se/1192641755_22a_dag_stellan.html#commentt

m sa...

Det är smidigare att bara blötlägga men smaken blir lite annorlunda tycker jag. Det funkar bra att koka kikärtorna som vanligt också (alternativt bara koka lite grann) givet att man pressar ur lite vatten senare. Jag brukar lägga en stor klump av deg/smet/röra (vad heter det för falafel egentligen?) i en ren kökshandduk och vrida ett par gånger över vasken.

Det är förresten ett bra sätt att få mer sammanhållning i andra vegobiffar också.

KellyKorv sa...

tycker man det är läskigt att inte koka kikisarna före man gör smet av dem så kan man alltid ge dem ett snabbkok (5 min el nåt) för att få bort de värsta fis-gifterna.

för övrigt förvånades jag också över ica buffés okunnighet i falafelmakeri.