torsdag 29 maj 2008

Bowlingmacka

När Emil var liten hade hans föräldrar en bowlinghall med tillhörande matservering. En rätt som serverades på detta ställe var bowlingmackan. Ursprungligen serverades den på ett landgångsbröd som skurits ut till just en kägla. I vår variant av bowlingmackan har kycklingköttet bytts ut mot sojakött och baconet till vegetariskt jerky, en imitation av torkat kött. Detta kan du bland annat köpa hos internethandeln Vegshop.



Bowlingmacka
förrätt till 4 personer + bowlingröra till 2 lunchsmörgåsar
2 dl sojakött i småbitar
ca 10 cm färsk gurka
ca 10 cm purjolök
2 ättiksgurkor
1,5 dl majonnäs
1,5 dl yoghurt
1 msk dijonsenap
salt, nymalen svartpeppar

4 skivor ljust bröd
4 blad huvudsallad
4 tomatskivor, halverade
1 pkt veganskt bacon eller jerky (kan du bland annat köpa här för 12 kr)

Koka upp vatten och slå det över sojaköttet. Låt det stå och svälla ett tag tills köttet är färdigt. Använd en sax och klipp nu ner i skålen tills sojaköttet får lagom storlek. Strimla purjolöken fint. Skär ättiksgurkan och den färska gurkan i små tärningar. Blanda majonnäs, yoghurt och senap i en bunke och ha sedan i sojakött, lök och gurka. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödskivorna. Lägg på ett salladsblad, en stor klick bowlingröra samt halverade tomatskivor. Hetta upp olja i en stekpanna och skär jerky i småbitar, dela det eventuellt innan. Låt steka någon minut så att det blir knaprigt. Strö det sedan över bowlingmackorna. Servera!

3 kommentarer:

Anonym sa...

gu den där bowlingmackan känner ja igen ju, vart låg hallen?

Anonym sa...

Den låg i Trosa.

Anonym sa...

ah då kände ja igen rätt då :)