fredag 16 maj 2008

2 ghröna rum & kök 19/4: förrätter och efterrätter

Här kommer de sista recepten från förra gångens veganrestaurang på GH. Recept på pestopaj med grillade grönsaker och hjortronpannacotta kommer så småningom.

FÖRRÄTTER

Rostad tomatsoppa med vitlökskrutonger 4 portioner
8-10 tomater
2 röda lökar
3-4 vitlöksklyftor
färsk timjan
2 msk olivolja
0, 75 dl varm grönsaksbuljong
0,5 dl havregrädde
salt, nymalen svartpeppar
färsk basilika
1 msk råsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tomaterna och skär lökarna i kvartar. Lägg dem tillsammans med vitlök och timjan i en ugnsfast form. Ringla över oljan och rosta grönsakerna i ugnen i en halvtimme. Ta bort timjankvistarna och lägg över grönsakerna i en kastrull. Häll på lite av buljongen och mixa sedan soppan slät. Tillsätt resten av buljongen. Värm soppan försiktigt och ha i havregrädde och finhackad basilika. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera med vitlökskrutonger.


Avokado med vegansk skagenröra 4 portioner
2 avokador

Skagenröra
200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
4 msk havregrädde
örtsalt
svartpeppar
2 msk finhackad rödlök
3 msk finhackad färsk dill
lite rivet citronskal
lite citronsaft
3 msk tångkaviar

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.


EFTERRÄTTER

Passionsorbet med ingefärsflarn 4 portioner
2,5 dl vatten
1,5 dl socker
1 msk pressad apelsinsaft
1 msk pressad citronsaft
4 passionfrukter

Koka upp vatten, apelsin- och citronsaft och socker i en kastrull. Låt det koka i ca 5 minuter utan att röra om. Låt lagen kallna. Halvera passionfrukterna och gröp ur kärnor och fruktkött. Lägg det i en sol och pressa ut saft och fruktkött med baksidan av en sked. Släng sedan bort kärnorna. Rör ner fruktsaften i sockerlagen. Om du har en glassmaskin lägger du massan i den och kör tills sorbeten blir färdig. Om du inte har någon glassmaskin lägger du massan i en form och täcker över den och ställer sedan in den i frysen. Låt den frysa i 4-5 timmar. Servera med ingefärsflarn och garnera med citronmeliss strax innan serveras.

Ingefärsflarn
75 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1,5 tsk malen ingefära
1 tsk bakpulver
3 msk havregrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda socker, vetemjöl, ingefära och bakpulver. Rör sedan ner det i margarinet och ha i grädden. Klicka ut smeten glest på plåtar eller pensla ut den med en pensel så att flarnen blir lite ovala. Grädda mitt i ugn ca 7 minuter tills de flutit ut och fått fin färg. Låt dem svalna och lossa dem med en stekspade.


Brownies
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl sojamjölk
1,5 dl hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Smörj en rektangulär form och pudra den med kakao. Häll smeten i formen och grädda kakan i 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

Inga kommentarer: