lördag 5 juli 2008

Medelhavsbuffé

För drygt en månad sedan kockade jag och Emil på en disputationsfest i Uppsala. Menyn var vegetarisk med veganska inslag. Här kommer alla rätter i vegansk tappning. Varje recept räcker till 4 portioner, men om du ska servera alla rätter på en buffé räcker de självklart till fler personer.

Medelhavsmeny
Grekiskt lantbröd
Tzatziki
Kalamataoliver
Örtmarinerade champinjoner
Grekisk bondsallad
Mozzarellagratinerad aubergine med pesto, champinjoner och tomatsås
Caponata med belugalinser
Rostad potatissallad med paprika och oregano
Pestopaj med rostade grönsaker
Päron- och pinjenötspastilla med vaniljglass
Yoghurt med kanderade valnötter, granatäpplekärnor och sirap


Tzatziki
5 dl yofu
1 gurka
2-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
salt, nymalen vitpeppar

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter. Riv gurkan grovt och pressa ur vattnet. Blanda avrunnen yoghurt med riven gurka och pressade vitlöksklyftor. Ha i olivolja och pressad citron och smaka av med salt och vitpeppar.


Örtmarinerade champinjoner
färska champinjoner
olivolja
en skvätt rödvinsvinäger
finhackad rödlök
finhackad vitlök
färska örter, t.ex. oregano, basilika, persilja
salt, svartpeppar

Kvarta champinjonerna. Finhacka rödlöken och vitlöken. Blanda olivolja, vinäger och örter och häll dressingen över champinjonerna och löken. Salta och peppra.


Grekisk sallad 4 portioner
1 gurka
4 tomater
1 rödlök
1 huvudsallad
200 g tofu
25 kalamataoliver
färsk oregano
olivolja
balsamvinäger
flingsalt

Dela gurkan på längden och skiva den sedan tvärsöver. Skär tomaterna i klyftor och skiva rödlöken. Riv salladen i bitar och lägg på tallrikar tillsammans med gurka och tomat. Smula över tofun och toppa med lök och oliver. Strö lite färsk oregano över och ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Smula sist över lite flingsalt.


Mozzarellagratinerad aubergine med pesto och champinjoner 4 portioner
1 stor aubergine
200 g champinjoner
1 dl pesto
1 pkt tofutti mozzarellaost eller 1 ask tofuline färskost, gärna med vitlökssmak, utrörd i 1 dl havregrädde

Tomatsås:
1 burk hela tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 skvätt balsamvinäger
färsk basilika
salt, svartpeppar

Börja med tomatsåsen. Hetta upp oljan i en kastrull och hacka vitlöken fint. Låt den fräsa ett litet tag utan att den tar färg. Häll över tomaterna och ha i tomatpurén. Koka upp och låt sedan såsen koka minst en halvtimme på svag värme. Ha i en skvätt vatten om såsen blir för tjock. Smaka sedan av med balsamvinäger, färsk basilika, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen på längden och lägg skivorna på hushållspapper. Salta skivorna lätt och låt ligga i ca 20 minuter. Torka sedan av vätskan och lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form eller på en plåt. Ringla över olivolja och ställ in i ugnen i 10-15 minuter. Ta sedan ut dem ur ugnen.

Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Lägg sedan aubergineskivorna i botten. Halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek) och lägg dem ovanpå aubergineskivorna. Klicka över pesto och häll sedan över resten av tomatsåsen. Lägg till sist över mozzarellaskivorna eller klicka över färskosten. Ställ in i ugnen och låt stå i 20-25 minuter.


Caponata med belugalinser 4 portioner
1 aubergine
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
2-3 vitlökslyftor
2-3 msk olivolja
1 burk hela tomater
1 burk cocktailkapris
1,5 dl belugalinser
½ ask körsbärstomater
2-3 msk balsamvinäger
1 msk socker
salt, svartpeppar

Skiva löken och hacka vitlöken fint. Tärna auberginen och skär paprikorna i bitar. Hetta upp oljan i en kastrull och låt lök, vitlök, aubergine och paprika fräsa några minuter utan att det tar färg. Ha i tomaterna och kaprisen och låt koka ca 15 minuter. Koka under tiden linserna i en kastrull för sig. När linserna är färdigkokta så har du ner dem i grytan. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar. Vänd ner körsbärstomaterna strax innan servering.


Rostad potatissallad med paprika och oregano 4 portioner
750 g potatis
1 röd paprika
1 grön paprika
1 dl gröna oliver
färsk oregano
olivolja
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisarna i klyftor och lägg dem en ugnsfast form/plåt. Ringla över olivolja och strö oregano över potatisen. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt stå ca 25 minuter. Vänd klyftorna någon gång. Strimla sedan paprikorna grovt och lägg in dem i ugnen tillsammans med potatisen och låt stå i ytterligare ca 20 minuter. Vänd sedan ner oliver och lite mer färsk oregano. Salta och peppra eventuellt. Lägg upp salladen i en skål och servera salladen ljummen.


Pestopaj med rostade grönsaker
1 pajskal
1 röd lök
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
0,5 dl pesto
1 pkt tofuline färskost
2 dl havregrädde
1 dl pinjenötter
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs på grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Salta och peppra. Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över pajen. Ställ in pajen i ugnen och låt stå i ca 40 minuter.


Päron- och pinjenötspastilla med vaniljglass
filodeg
päron
socker
mandelmassa
pinjenötter

vaniljglass till servering

Tina filodegen. Skala och skär päronen i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och låt småputtra på svag värme några minuter. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Riv mandelmassan grovt och ha i pinjenötter. När päronen har svalnat blandar du i även dem. Skär filodegen i rektanglar. Lägg på drygt 1 msk fyllning, vik in kanterna och rulla ihop till små rullar. Pensla kanten med lite vatten eller sojamjölk och tryck ihop så att rullen håller ihop. Gör så många du orkar. 3-5 rullar per portion är lagom till efterrätt. Fritera sedan rullarna någon minut eller grädda dem i ugnen i ca 10 minuter (200 grader). Pensla dem isåfall innan med lite olja. Servera rullarna varma med vaniljglass.


Yoghurt med granatäppe, kanderade valnötter och sirap 4 portioner
5 dl yoghurt
½ granatäpple
1 dl valnötter
socker
sirap

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i minst en halvtimme. Lägg valnötterna i en het stekpanna och strö över lite socker. Lägg sedan upp yoghurt i skålar och strö över lite granatäpplekärnor och kanderade valnötter. Ringla sedan över sirap eller honung. Servera genast.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt!

Anonym sa...

Allt verkar super gott, måste pröva potatissalladen!

Anonym sa...

jag hoppas du fortfarande kockar när jag får kårleg :D

Anonym sa...

Jag måste bara tacka för en fin blogg! Många härliga recep och tips.

Kika gärna in på min blogg. Har en del skrivet om djurrätt och annat trevligt.

Anonym sa...

jag tycker det är svårt att få till god tofu. antingen smakar den inte så mycket eller så blir den sladdrig. vad för tofu använder du?

härlig inspiration här på bloggen!

tack och hej tartexpastej

Anonym sa...

Pesto innehåller ost... Tänte bara påpeka det, eftersom att du använt det ett par ggr i recepten. Men men, visst är det synd på en så god produkt ;/

Anonym sa...

Jag brukar göra min egen pesto, utan ost saklart och med mer nötter istället eller lite veganparmesan. Eller köpa färdig pesto utan ost, det finns flera märken att välja mellan.

nina sa...

Bra tips. Men var köper man veganpermesan i stockholmområdet? Appråpå tidigare kommentar.