tisdag 30 september 2008

Glassuppror!

Jag tror att jag kommer att bli en riktigt jobbig surkärring när jag blir en gammal tant. En sån där som klagar på att grönsakerna i butiken ser lite vissna ut och som upprörs över att mjölkpriset har gått upp några ören. Jag ser redan anlag hos mig, och det känns lite jobbigt vid ynka tjugotre års ålder. Men när man har en far som har varit konsumchef under hela ens uppväxt så är det klart man blir påverkad. Man SKA klaga om man är missnöjd. Konsumenten HAR makt. Jag hoppas i alla fall att det är så. När jag var på mitt Coop Forum häromveckan såg jag att de hade höjt priset på tofulineglassen. Mitt konsumenthjärta slog lite hårdare, men jag hoppades innerligt att jag hade sett fel. När jag så igår besökte samma butik och tittade till frysdisken såg prislappen likadan ut. Konsumenthjärtat bultade, jag gick till kundtjänst för att få telefonnummer till prissättaren. De hänvisade mig till KF i Stockholm. All prissättning sker tydligen centralt nu för tiden. Undrar hur mycket makt den lilla konsumenten har när inte ens butikerna får bestämma själva. Jag kollade runt på olika andra butiker för att titta om priset på tofulineglass också hade höjts så remarkabelt. Det hade det inte. På Hemköp City kostar ett paket glass 15,95. På Ica Luthagen runt 19 kronor. Mitt närmsta Ica, på Heidenstams torg, tar 17,90 för glassen. Och på den bästa affären av dem alla, Coop Forum i Gränby, kostar den hutlösa 25,90. För samma glass! Glassen på Coop är 13 kr dyrare per liter än glassen på Hemköp. För mig handlar det dock inte om pengar. Jag betalar gärna för den goda mjölkfria glassen. Men det handlar om principen. Man höjer inte priset så jäkla mycket. Jag vet att maten har blivit dyrare, men jag köper ändå inte den förklaringen. Varför kan Hemköp ta nästan tio kronor mindre för glassen, medan medlemsägda (nåja) Coop inte kan det? Vilka andra glassätare skulle acceptera en sådan prishöjning? Vad skulle småbarnsföräldrarna säga om BigPack skulle kosta nästan dubbelt så mycket som den gör nu? Jag tror inte att de skulle gå med på det. Men vi glassätare som äter mjölkfri glass, oss kan man visst göra vad man vill med. Surtanten i mig ringde upp Coops kundtjänst och någon ska personligen snart ringa tillbaka till mig. Jag hoppas att de har gjort ett misstag och jag hoppas att priset sänks. Annars blir det glassuppror. Moster, är det dags för konsumstämma snart?


Ps. Jag har just ringt runt till lite olika butiker. I Uppsala är Coop Nära i Ekeby dyrast, där kostar glassen 27,50. På Coop Konsum Ringvägen bara 18.90.

Ps igen. Det är den gamla hederliga 75-centilitersförpackningen jag talar om. Den som nu har blivit svart och fått en liten ändring i innehållet. Även om receptet ändras så rättfärdigar det inte en sådan prishöjning. Glassen på Coop Forum kostade 16,90 förut.

12 kommentarer:

malin e sa...

lava har svarat!! kolla mailen!! vi är peppade? LR HUR

Oestrogen sa...

Oj, hutlöst!

Men, på tal om nya receptet. Jag kan inte bestämma mig för om den är lite godare eller bara lite flottigare. Vad tycker du?

Tack för t-shirten förresten! Jag ska väcka någon blogg och posera i den snart är tanken. :D

Anonym sa...

Vilken bra kartläggning!

Vad som är mest förvånande är väl ändå att de större förpackningarna tofuline är dyrare per liter än de små!!!
(iaf senast jag kollade)

och man får ju inte glömma att veganglass är billigare för miljön och djuren... det borde vara billigare än sunkig bigpack!

keep it up!

Theres sa...

Oj, det är faktiskt skandal!

Tänkte passa på att tacka dig/er för mycket rolig, trevlig och matnyttig läsning i Grönsakslandet #1-3!
Tack! Jag hoppas ni är peppade på att göra fler nummer i framtiden.

Martina sa...

jag blev bitterfitta redan vid 22 års ålder. Och fortfarande är jag naiv nog att tro att jag kan göra skillnad!

Trevligt att det finns flera surtanter!

Tanten är det nya idealet förresten!

sebbe sa...

Här i Jönköping är det likadant.
Jag och min gode vän blev lika förbannade när vi såg prishöjningen, vi är killar. Vilket innebär att sur gubbar existerar också.

en manlig tant sa...

Bra initiativ! Konsum har tyvärr väldigt högt pris på alla vegoprodukter. De konsumbutiker jag har tillgång till har dessutom nästan enbart dyra vegofrysvaror med mjölk eller ägg i. Drömmen vore en serie helveganska billiga basprodukter a la blåvitt.

anna i isse sa...

kommer ihag att den kostade 12,90 pa ica nar jag borjade ata den for sex ar sen

Fido sa...

Har de ringt tillbaka än? *otålig*

Janna sa...

Jag är upprörd över att alla vegan produkter är dyrare här i gbg än i sthlm som jag bodde i för 1,5 månad sen. Det skiljer mellen 3-10kr på produkterna. Det kan väl knappast vara dyrare transporter då som drar i väg så mkt? Dessutom går det fortfarande att köpa produkter på willys till hyfsat pris så jag är sur jag också.

Sara sa...

Fido: nej, de har inte det! Jag väntar också otåligt.

Lina sa...

Det sprider sig!

Ica i Malmö har höjt från 14.90 till 23.90!!