onsdag 1 oktober 2008

2 GRÖNA: förrätter

Jag och Emil överlevde lördagskvällen. Svetten lackade på oss i det minimala köket på Trädgårdsgatan 9 samtidigt som Scissor Sisters skrålade på den lilla bandspelaren. 2 GRÖNA RUM OCH KÖK drog in mer pengar än en vanlig lördagsrestaurang på GH, rummen var fullsatta och matgästerna var mycket nöjda. 2 GRÖNA RUM OCH KÖK kommer tillbaka den 25 oktober, boka in det i din kalender redan nu! Det kommer bland annat att serveras ostbricka, mer om det senare.

Här kommer förrättsrecepten. Vi var alldeles för upptagna med maten för att komma ihåg att fota allt.



Rödbetscarpaccio med pepparrotskräm 4 portioner
2 rödbetor
2 gulbetor
2 polkabetor

1 dl kavlis fettfria majonnäs
2 msk havregrädde
2 msk riven pepparrot
salt, nymalen svartpeppar

flingsalt, svartpeppar
ärtskott eller liknande

Koka betorna för sig i var sin kastrull. Häll av vattnet och låt dem svalna något. Gnid sedan bort skalen och skär betorna tunt. Blanda ihop majonnäs, grädde och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp betorna fint på en tallrik och strö flingsalt och nymalen svartpeppar över dem. Servera med en klick pepparrotskräm och gärna något grönt, typ mangoldskott eller ärtskott.

Toast med kantareller och fänkålscoleslaw 4 portioner
4 skivor kavring eller annat bröd
en näve färska kantareller

Fänkålscoleslaw
1 fänkålsstånd
1 liten morot
1 liten bit vitkål
0,5 dl kokta belugalinser
1 dl kavlis fettfria majonnäs
0,5 havregrädde
färsk persilja
salt, svartpeppar


Strimla fänkål och vitkål tunt. Riv moroten. Blanda majonnäs och grädde. Tillsätt fänkål, vitkål, morot och linser. Hacka persiljan och ha i det tillsammans med salt och svartpeppar.

Fräs kantarellerna i lite mjölkfritt margarin. Rosta brödet och lägg på lite coleslaw och toppa med några stekta kantareller. Garnera gärna med en persiljekvist.


Rostad paprikasoppa med saffransaioli 4 portioner
3 röda paprikor
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
några dl grönsaksbuljong
en nypa socker
salt, svartpeppar

Saffransaioli
0,5 dl kavlis fettfria majonnäs
1 pkt saffran
lite flingsalt
ev. 1 vitlöksklyfta

Dela och kärna ur de röda paprikorna. Lägg dem med snittytan ner på en plåt och rosta dem i ugnen i 250°C tills de är mjuka och skalet fått färg. Dra sedan av skalen. Hacka lök och vitlök och fräs dem i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt paprikorna och grönsaksbuljong och låt soppan bli varm. Mixa den sedan helt slät och smaka av med salt och svartpeppar.

Stöt saffran med lite flingsalt i en mortel. Blanda majonnäs och grädde och tillsätt sedan saffran. Servera soppan med en klick saffransaioli

Mangoldpizza med vitlök och paprika hittar du recept på här.

1 kommentar:

Veganbidraget sa...

Spännande förrätter! Mangold gör gott, betor i anorektiska skivor underverk. Kommer absolut att testa carpaccion. Pepparot känns dessutom som en lite underskattad smaksensation, så hatten av för pepp på den.
På tal om förrätter så besök gärna vår sprillans nya veganmatblogg, knappt veckogammal, på http://veganbidraget.blogspot.com
Inget dödande, inget blod.
Och fortsätt med det fina arbetet - inte minst i krönikeform för hälsingarna!