fredag 1 maj 2009

Min nyaste matkärlek: tofu gan



Får jag lov att presentera min nyaste matkärlek: tofu gan. Ni andra har kanske redan upptäckt denna storhet, men jag måste medge att jag testade det för första gången för någon vecka sedan. Jag har sneglat på denna tofu ett flertal gånger på Kina Li, men jag har dock inte vågat ta det avgörande steget. Mest beroende på att innehållsförteckningen varit tämligen bristfällig och för att butikschefen inte riktigt har förmått förklara vad tofu gan egentligen är. Häromdagen kom jag dock till skott och köpte det för första gången. Och jag förstår inte varför jag inte har köpt det förr. Tofu gan är rökt tofu, vilket dock inte framgår av innehållsförteckningen från YiPin tofu. Tofun smakar salt och den är härligt stunsig i konsistensen, lite mot halloumihållet. Tofu gan är gott att äta som det är, i pastasallader eller liknande. Den går också att steka eller grilla, här har jag stekt på den och ätit med gnocchi och persiljepesto. Nästa vecka blir det antagligen stroganoff på tofu gan.



Persiljepesto med mandel
2 dl färsk persilja
0,5 dl saltade mandlar
1 vitlökslyfta
0,5 dl kallpressad rapsolja
nymalen svartpeppar
ev. salt

Mixa alla ingredienser. Späd eventuellt med mer olja.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte alls så säker på att den tofu du beskriver är rökt. Snarare är den marinerad i soja, fem kryddor och salt, samt hårdare pressad än vanlig tofu. Finns även i "vit" omarinerad form. Det finns även ÄNNU hårdare pressad tofu som förpackas i vakuumförpackningar och är marinerad i jättestark chiliolja, sesamfrön m.m., kolla in den på Omi Foods i Stockholm om du är där någon gång.

sanslos sa...

Oh, verkar spännande! Hoppas jag får tillgång till att köpa det nån dag.

Hannah sa...

Hej! Tänkte bara säga att du har en jättebra och inspirerande blogg! Får man länka till dig? :)

Vegomamman sa...

Oh, det låter ju supernajs! Jag älskar halloumi så jag måste definitivt försöka få tag på tofu gan!

Karin sa...

det låter ju fint. vars kan man hitta det här tro, nå tips?

Ica sa...

Låter gott! Var kan man få tag i det? =)

Ann-Katrin sa...

Du hade gillat Düsseldorf. Hade ingen aning om att det fanns så många olika sorters tofu som man kan hitta i de olika japanska butikerna här...

Sara Rudenmo sa...

Düsselforf är fint! Jag älskar Tyskland, det finns mycket veganskt där.

Anonym sa...

Kan du inte lägga upp en bild på förpackningen, alltid lite klurigt att veta vad man kan äta och inte i de asiatiska butikerna.

Grymt bra sajt!!!

/A

rebecca Lindstrom sa...

Hej på er!

Tänkte bara dela med mig om vart man kan hitta den här produkten. Själv älskar jag att äta den sortens marinerade tofun till sallad eller bara som mellanmål.

Företaget Yipin som producerar denna produkt har även lagt upp en lista på butiker/återförsäljare där man kan handla denna sortens tofu. http://yipintofu.se/ATERFORSALJARE.html

Om man vill se för förpackningen ser ut har de även en produktbeskrivning på hemsidan: www.yipintofu.se


Lycka till!!!
Rebecca

rebecca Lindstrom sa...

Oj förlåt, märkte nu att hela länken kom inte riktigt med där. Länken till produkten ska vara: http://yipintofu.se/produkter/tofu-marinerad.html

Lycka til!!!

Rebecca

TravellingAK sa...

Väldigt gott, själv frossar jag i tofu, bor i Taiwan och tofu är väldigt ofta del av min måltid. Det finns de som gör sin egen, sägs det.

Anonym sa...

Håller med, tycker den smaksatta varianten av tofun är asgott! Brukar äta de som snacks eller mellanmål typ efter träningen.

De bästa tycker jag är utan tvekan tofu marinerad eller tofu friterad från Yipin.

http://yipintofu.se/produkter/tofumarinerad.html

http://yipintofu.se/produkter/tofufriterad.html

Själv brukar jag köpa den i Stockholm city hos någon av dessa butiker
http://yipintofu.se/ATERFORSALJARE.html

Det är så spännande att det går göra som mycket med tofu nu för tiden.
http://yipintofu.se/recepttips.html eller bara http://yipintofu.se/ - där finns en hel del matnyttig info om tofun!

Lev sunt!

//Gabriella