onsdag 24 januari 2007

Födelsedagsmat

Igår fyllde Emil år och han visste inte om att det skulle komma lite folk och gratta honom. Jag försökte få honom till att inte börja förbereda kvällens ugnsgrönsaker i förväg men det var inte det lättaste. Till sist gav han iallafall med sig, jag är inte den enda som föredrar kyssar framför att skrubba potatis.

Vi åt ugnsbakade grönsaker, svarta bönbollar, tzatziki, marinerade kidneybönor och Emils salsa.


Svarta bönbollar med chipotle ca 30 st
8 dl svarta bönor
1 stor gul lök
1 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
1 tsk malen chipotle
1 tsk spiskummin
salt, svartpeppar
rapsolja

Mixa bönorna med lite rapsolja. Ha i kikärtsmjöl och kryddor och blanda till en smidig smet. Ha eventuellt i lite mer rapsolja och/eller kikärtsmjöl. Forma till små bollar och låt dem vila kallt i 20-30 minuter. Stek på medelhög värme i några minuter. Dessa bönbollar har en ganska trist färg eftersom de mosade bönorna blir alldeles gråa, eventuellt kan man panera bollarna eller varför inte vända dem i svarta sesamfrön innan stekning! Det tänker jag definitivt göra nästa gång.

Emils salsa
1 burk hela tomater
1 röd paprika
1 gul lök
knappt 1 msk ljus sirap
1 msk persilja
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar

Häll av tomatspadet och spar det. Klipp tomaterna i mindre bitar. Skär paprikan i små bitar och finhacka löken. Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå ett tag innan servering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är chipotle för något? Hur smakar det?

Sara Rudenmo sa...

Chipotle är torkad, rökt chili. Du hittar det i välsorterade mataffärer. Om du inte hittar det kan du ta vanlig chili och lite Liquid Smoke, rökarom på flaska, om du vill komma åt den där rökiga smaken. Eller bara köra på vanlig chili.