torsdag 16 augusti 2007

Vegansk sushi

Förresten, igår hände en liten lustig sak. Jag och Emil satt och åt sushi på Ayakos och jag hade som vanligt beställt vegetarisk sushi utan omelett. Efter ett tag kommer en kille in och ska hämta sushi som han hade beställt. "Jag skulle ha en vegansk sushi, men jag har fått bitar med lax på", säger han. Kvinnan bakom disken ser lite förbryllad ut och killen förklarar att han är vegan och därför inte äter lax. Kvinnan säger något om att hon trodde att hans namn var Vegan. Killen får så småningom sin veganska sushi och går ut ur lokalen. Strax därefter anländer ett japanskt par som uppenbarligen är bekant med personalen, och de börjar prata, halvt på japanska, halvt på svenska, om vad en vegan är och vad de äter och inte. Mannen säger att de nog inte äter särskilt mycket, inte ägg, inte mjölk och inte inari (friterad tofu). Jag ropar lite vänligt ifrån mitt bord att jag är vegan och förklarar att den enda biten ifrån den vegetariska sushin jag inte äter är biten med omelett (crabfish, som enligt hemsidan ingår i den vegetariska sushin,. De tackar så mycket för upplysningen och ler vänligt. Jag och Emil fortsätter äta våra vegetariska bitar, när så ytterligare en gäst anländer. Han beställer en vegansk sushi och jag och Emil kan inte låta bli att småskratta. När gästen fått sin veganska sushi och gått ut från restaurangen vänder sig kvinnan bakom kassan till oss och skrattar hon med. Under det halvåret hon har jobbat där har hon inte tagit emot en enda beställning på vegansk sushi, och nu var det inte mindre än tre beställningar (av sammanlagt fyra) under loppet av en halvtimme.

Och förresten, sushin är god där. Ett minus är att det kostar en tia extra att få vegetarisk sushi, jämfört med vanlig. Det är ju knappast så att de vegetariska tillbehören är dyrare än de ickevegetariska. Dock ett plus för att misosoppan snart kommer snart bli vegansk. Dessutom tänker de utöka menyn med japanska varmrätter, varav ett flertal vegetariska.

3 kommentarer:

Mikaela sa...

Tjabba.

Jag var inne på vegankrubb och ställde en fråga som han i sin tur bollade vidare till dig. Kanske kan du hjälpa mig? :-)

"Jag ska gifta mig 1 september och på bröllopet kommer min syster som är vegan sedan många år tillbaka. Bröllopstårtan kommer bara vara vegetetarisk (gelatinfri osv) och efter mitt elaka konverterande tillbaka till lakto-ovo har jag glömt bort den ädla veganbakarkonsten. Kan du kanske ge lite tips på vad jag kan baka för fin liten lyxig bakelse till min älskade syster?"

Tjipp och hajk!

Svara gärna i min blogg om du har något tips, ty jag glömmer lätt saker :-D

Anonym sa...

Jaa, vegetarisk sushi... En gång frågade jag på mitt sushiställe varför vegovarianten är dyrare men det enda svar jag fick är att grönsaker, t e x avokado, är så dyrt. Hm, inget riktigt tillfredsställande svar. Men så är det, vegosushin är överallt en tia dyrare. Tråkigt, men sant.
/Ing-Marie

Johanna sa...

Haha, ja, de kan bli riktigt förvirrade på sushiställena om man börjar prata om att man är vegan.
Ett scenario från en middag på sushirestauang:

Jag: Hej, jag skulle vilja ha en vegetarisk sushi utan några animaliska produkter!

Damen i kassan stirrar på mig frågande

Jag: Jo, eh. Alltså, inga djur eller mjölkprodukter, liksom.

Kassörskan ler och säger: Najnaj! Inge möelk!

Bra! Säger jag och tänker inte så mycket mer på det - vi har ju förstått varandra!

När jag sedan blir serverad ligger det ändå två bitar med omelett på tallriken. Hehe. Jag var nog inte så tydlig ändå..