onsdag 12 december 2007

Förkylningssoppa

Jag tycker mycket om soppor och efter nästan varje ny soppa jag gör lovprisar jag den och hävdar att det är min nya favoritsoppa. Emil börjar tröttna lite på mig. Men det här är, kanske, min nya favoritsoppa. Iallafall när jag är förkyld. Fullproppad med vitaminer och vitlök är den, och härligare blir det om det serveras vitlöksbröd av något slag till. Vi skar rostbröd i stavar och ringlade olja och bredde smör på och pressade över vitlök, och sedan fick de vara i ugnen några minuter. Jag vet att fotot är av usel kvalitet, men jag var så hungrig och ivrig att bli frisk från förkylningen att jag inte orkade hålla på längre med kameran.



Rotsakssoppa med citron för två hungriga
1 stor morot
1 potatis
en liten bit kålrot
en liten bit purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl röda eller gula linser
vatten
1 buljongtärning
en skvätt havregrädde
lite pressad citron
salt, svartpeppar

Skala och riv moroten, potatisen och kålroten. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i de rivna rotsakerna och linserna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka i ca 10 minuter. I med en skvätt grädde mot slutet och pressa i lite citron. Smaka av med salt och peppar.

9 kommentarer:

Ika sa...

Det här receptet ska jag bokmärka och testa vid tillfälle! Jag är också förtjust i soppor, tycker att de är enkel och god vardagsmat.

Ika

Anonym sa...

Soppor är kärlek.. Jag blir så glad av att läsa din blogg. Du är så bra, Sara!

Anonym sa...

Hehe, känner helt igen mig i din beskrivning av sopplagning. Själv är mitt senaste hopkok av linser och kardemumma min nuvarande favoritsoppa. Men den här har helt klart potential att peta ner den, så jag får prova den vid tillfälle.

Ann-Louise sa...

Jag är oxå en riktig sucker för soppor! En av mina favoriter är Jamie Olivers kikärts- och purjolökssoppa som du enkelt kan göra en vegansk variant av.

Anonym sa...

hej,
jag har på kort tid blivit beroende av din blogg och drömmer om veganska maträtter på nätterna, haha.

har en fråga om din indiska linsgryta.. kokar du linserna i förväg? eller slänger du i dem och låter dem puttra i.. själva grytan?

Anonym sa...

Anna: Jag låter dem koka i grytan. De kokar färdigt på tio minuter.

Åsa sa...

Det blir perfekt julmat för mig idag denna soppa. Har gått och blivit förkyld så ingen trad julmat smakar ngt vidare.

Ha en riktigt god jul, Sara!

På återseende/åsa

Anonym sa...

Var bilden före eller efter du åt den? Nävars... Jag ska springa och göra soppan nu :)

Anonym sa...

toppen! jag sitter här helt förstörd av min förkylning, sökte på google efter soppa och förkylning och så kom denna veganska aptitretare upp. ska genast testa.
soppa är gudarnas föda, säger jag!