tisdag 27 maj 2008

Aubergine och jag

Vi har aldrig riktigt kommit överens, du och jag. Jag har tyckt att du har tagit upp stor plats och samtidigt varit rätt menlös. Och jag har aldrig riktigt gillat din sladdriga konsistens. Jag vet inte riktigt vari denna ovänskap ligger, men jag antar att vi kom på kant med varandra under min gröngölingstid som vegetarian. Jag vet då att vi nu hela tiden kommer närmre och närmre varandra. Du är ju riktigt vacker (ja, utseende är viktigt i grönsakssammanhang!) och i rätt sällskap smakar du alldeles ljuvligt. Och jag börjar faktiskt gilla din sladdrighet. Jag har till och med en aubergineplanta i en kruka här hemma, så inom sinom tid kommer jag kunna skörda alldeles egenodlad äggplanta. Det känns fint.



Moussaka
3 auberginer (ca 750 g)
400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk mynta
1 tsk kanel
1 msk socker
salt, svartpeppar

1 pkt havregrädde (2,5 dl)
0,5 dl tofuline färskost
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet precis vad du menar! Vilket sammanträffande! Vi pratade om samma sak när vi för 1 vecka sedan lagade just Moussaka. Jag börjar gilla smaken av aubergine riktigt mycket nu.

Näst på listan över saker som jag ska ta till mig i smak-väg är kapris.

/UC

Anonym sa...

Kapris som är så gott! När jag är bakis är jag alltid sjukt sugen på kapris, helst coctailkapris eller tartarsås.

Anonym sa...

Jag vill också vara med i den här auberginenybörjarklubben! Jag har aldrig gillat det, men var på besök i Karlskrona för någon månad sen och började plötsligt förstå grejen.
Jag ska prova att laga det här.
Kram
Marie