söndag 31 augusti 2008

Schwedische Zimtschnecken

På den avslutande klassfesten fick vi väldigt gärna ta med något från våra länder. Ugnslös som jag var gick jag hem till mina nyfunna vänner Ulrike och Christa för att låna deras kök och ugn. Några timmar senare begav jag mig till klassfesten med en varm, kaneldoftande papperskasse. Inom loppet av några timmar fick jag ta emot kramar från kanellyckliga människor, x antal lyckönskningar om den kommande kokboken (Jag råkade nämna för min lärare att jag gärna skulle vilja ge ut en kokbok men att jag inte har kontaktat något förlag än. Nämnde lärare råkade sprida det till alla på festen), en kyss på handen samt ett frieri (av min serbiska vän D, jag tackade dock nej) Orsaken till allt detta? Dessa kanelbullar:

Kanelbullar 30-35 st
250 g mjölkfritt margarin
50 g jäst
5 dl vatten eller sojamjölk
1 dl socker
1 tsk salt
17-18 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
25 g kanel
1,5 dl socker

sojamjölk
pärlsocker

bullformar

Smält margarinet och häll sedan i mjölken. Värm tills degvätskan är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Ha i salt, socker och nästan allt mjöl och blanda degen väl. Knåda den ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i assistent eller liknande. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop margarin med kanel och socker. När degen har jäst färdigt delar du den i två delar och kavlar ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Skär sedan rullen i 16-17 bitar. Lägg i bullformar. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk. Pensla sedan bullarna med sojamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 12-15 minuter och låt svalna på galler.




Zimtschnecken 30-35 Stück
250 g pflanzliche Margarine
50 g Hefe
500 ml Wasser oder Sojamilch
100 ml Zucker
1 TL Salz
ca 800 g Weizenmehl

Füllung:
150 g weiche pflanzliche Margarine
25 g Zimt
150 ml (ca 130 g) Zucker

Zum Bepinseln:
Sojamilch
Hagelzucker

Papierförmchen

Margarine schmelzen und die Sojamilch hinzufügen und auf 37°C wärmen. In einer Schüssel die Hefe in etwas warme Milch auflösen. Die restlichen Zutaten hinzufügen und den Teig etwa 5 Minuten in der Küchenmachine oder 10 Minuten mit der Hand durchkneten. Teig zugedeckt 45 Minuten gehen lassen. Den Teig in zwei Teilen schneiden. Die Margarine mit dem Zucker und Zimt mischen. Den Teig zu einer dünnen rechteckigen Fläche ausrollen und mit der Margarine bestreichen. Den Teig zusammenrollen und dann in 16-17 Teile schneiden. Die Schnecken in Backförmchen auf ein Blech legen und 15 Minuten gehen lassen. Die Zimtschnecken mit Sojamilch bepinseln und mit Hagelzucker bestreuen. Auf der mittleren Stufe etwa 10-12 Minuten backen.

Vielen Dank Ulrike und Christa für die Mitbenutzung euerer Küche!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmh vad goda de var!!! Komme gerade aus Wien zurück und sehe, dass unsere kleine Küche in der Zwischenzeit schon "berühmt" geworden ist ;-) Es war wirklich sehr nett, dich bei uns zu haben, du bist jederzeit wieder willkommen! Alles Liebe, Ulrike

Anonym sa...

Ger du ut en kokbok kommer i alla fall jag ha en hemma i mitt kök. :)

Anonym sa...

du borde få ge ut både kokböcker och ha matlagningsprogram!

Olivia sa...

Har funderat över det här med att göra bullar på vatten istället för sojamjölk. Tycker du att det blir lika bra?

Anonym sa...

Klart du ska ge ut en kokbok! Follow your dreams! Ingenting är omöjligt och speciellt inte med dessa fina kanelbullar!

Jan Theofel sa...

Das Originalrezept (leider nicht vegan) findet ihr übrigens hier: http://www.theofel.de/plog-archives/2006/06/kanelbullar---zimtschnecken-wm-rezept-fuer-schweden.html