måndag 9 mars 2009

2 GRÖNA: efterrätter 7/3

Här kommer efterrättsrecepten från lördagens restaurang, som utlovat med bilder.



Brownie med granatäpple och fikonkräm
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl sojamjölk
1,5 dl hasselnötter

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Smörj en rektangulär form och pudra den med kakao. Häll smeten i formen och grädda kakan i 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar. Gör fikonkräm genom att koka upp torkade fikon med lite vatten och muscovadosocker och låt koka några minuter tills fikonen blir mjuka. Mixa dem sedan. Servera fikonkrämen med granatäpplekärnor.




Cheesecake med hjortron 12 bitar
15 digestivekex
75 g mjölkfritt margarin

1 dl havregrädde
1 dl gelesocker multi
2 pkt tofuline färskost naturell
2 tsk vaniljsocker
2 msk hjortronsylt

1 dl hjortronsylt
0,5 dl vatten
1,5 dl gelésocker multi

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelésockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det tillsammans med hjortronsylten. Blanda det sedan med gelésockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Blanda hjortronsylt, vatten och gelesocker i en kastrull och låt det koka upp. Låt det koka en halv minut. Låt gelén svalna något och häll den sedan över kakan. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.




Citrussallad med citrongranité
2 apelsiner
1 blodapelsin
1 grapefrukt
2 clementiner
1 granatäpple

Skala och skär frukterna i klyftor. Häll sedan lagen över citrussalladen och servera med citrongranité.

Lag
2 passionfrukter
1 vaniljstång
1 dl apelsinsaft
0,5 dl strösocker

Koka ca 1 min.

Citrongranité
1,5 dl vatten
0,5 dl socker
rivet skal och saft av 1 citron
1 dl vitt vin

Koka ihop alla ingredienserna ca 5 min i en kastrull. Låt svalna och sila av skalen. Spara ca 1/2 tsk av skalen och lägg dem i lagen. Häll upp lagen i en skål och ställ in i frysen. Rör lätt med en gaffel varje timme. Det tar ca 3 timmar innan granitén är fryst.



Här hittar du recept på saltlakritsglass. Hallonsås gör du på frysta hallon som tinas och sedan mixas med lite florsocker.

8 kommentarer:

Zarah sa...

Ååååh... Låter GALET gott!! :D

Therés sa...

Omfg, cheesecake med hjortron!

JohannaDesign - Blommor, smycken o inredning sa...

Mmm...borwnie...det receptet måste jag prova...ser så gott ut :) Vänligen Johanna

Becca sa...

Åå! Ser gott ut allting! Mumma...

Liz sa...

Gjorde cheesecaken idag och den var jättegod!

Kaninis sa...

Helt underbart! Jag måste testa att göra sånna där brownies, cheesecaken kanske också, bara jag hittar tofuline färskost någonstans :P Tack för en fantastisk blogg!

Nori sa...

Testade brownies-receptet igår och det blev riktigt bra!

Fredrik Larssen sa...

Ser att ni gillar hjortronsylt. Vill ni köpa hjortronsylt som smakar som hemlagad, så är ni välkomna att beställa på.

www.larssens.se