tisdag 6 maj 2008

Recept från 2 ghröna rum & kök 19/4

Här kommer några recept från lördagsrestaurangen på GH den 19/4. Jag glömde tyvärr att fota så ni får klara er utan bilder.


Hasselbackspotatis, seitanstek och rödvinssås med choklad
Hasselbackspotatis 4 portioner
8 potatisar
smält mjölkfritt margarin
ströbröd
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor nästan helt igenom. Lägg den gärna i en träsked så går det lättare. Lägg sedan potatisarna i en ugnsfast form och pensla smält margarin över dem. Salta dem och sätt in potatisarna i ugnen och låt dem stå i ca 35-40 minuter. Ta sedan ut dem och pensla dem återigen med lite smält margarin. Strö över ströbröd och ställ in potatisarna igen i ca 10 minuter.

Recept på seitan hittar du här. Jag gjorde egen grönsaksbuljong och smaksatte den med rökarom och torkad chili, i övrigt följde jag receptet.

Världens godaste rödvinssås med choklad och chili hittar du här.


Nötfyllda savoykålsdolmar med tomatsås 4 portioner
1 savoykålshuvud
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
200-250 g blandade nötter
1 dl finhackad persilja
0,5 dl finhackad basilika
1 dl okokt ris
salt, svartpeppar

ev. sirap
en skvätt grönsaksbuljong

Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset i dubbla mängden vatten. Skär loss ca 12 savoykålsblad. Skär av en bit av den hårda biten på kålbladen och förväll sedan bladen i kokande vatten 2-3 minuter. Spola sedan av dem i iskallt vatten. Hacka nötterna grovt och finhacka löken. Blanda lök och nötter i en bunke. Pressa i vitlök och ha i det kokta riset. Smaka av med örter, salt och peppar. Lägg 1-2 msk fyllning på varje blad och rulla ihop dem till dolmar. Lägg dem tätt i en ugnsfast form. Ringla eventuellt över sirap över dolmarna. Häll på lite grönsaksbuljong och låt dolmarna stå i ugnen i ca 45 minuter. Servera med tomatsås.

Tomatsås
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar

Hacka vitlöken fint och fräs den mjuk i lite olivolja. Häll i tomaterna och tomatpurén. Låt koka upp och låt sedan såsen sjuda på svag värme i 40 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och nymalen svartpeppar.

Ratatouille 4 portioner
1 röd paprika
1 grön paprika
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 zucchini
2 burkar hela tomater
2 msk sirap
salt, svartpeppar

Skär grönsakerna i bitar. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs grönsakerna utan att de tar färg. Häll i tomaterna och mosa sönder dem. Låt koka i minst en halvtimme. Smaka sedan av med sirap, salt och nymalen svartpeppar. Om du vill serverar du med pressad potatis till samt en lins- eller bönsallad av något slag.

1 kommentar:

Bokomaten.. sa...

Så roligt, läser din blogg då och då och har bara käkat på gh för flera år sedan när jag var uppe på besök från Lund. Var kul att upptäcka att du är engagerad i gh och att gh satsar på vegmat. Skulle lätt gå dit varje gång om jag bodde i Uppsala. kommer nästa gång jag är uppe.:):) Hoppas du och alla andra hade sketkul på valborg!!!