fredag 20 juni 2008

Midsommarmat, sent omsider

Jag har varit ledig två dagar och inte haft tillgång till internet men jag tänkte posta några midsommarrecept ändå. Jag ska äta veggos hamburgare med hembakt hamburgerbröd samt en couscoussallad med avokado och mango. Exakta recept kommer på söndag.

Couscoussallad med mangodressing
stor couscous
späd mangold
avokado
körsbärstomater
purjolök
mango

Mangodressing:
mangopuré
pressad citron
rapsolja
ev. chili
salt, svartpeppar


Till efterrätt blir det en lyxig chokladkaka med chokladglasyr.

Lyxig chokladkaka
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl sojamjölk

Glasyr:
50 g mjölkfritt margarin
100 g mörk choklad
1,5 dl florsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält margarinet till glasyren i en kastrull. Bryt ner chokladen och rör om tills den har smält. Rör ner florsockret och rör tills glasyren blir slät. Bred den sedan över chokladkakan. Garnera gärna med några färska blommor, t.ex. pelargonblommor.

Annat som är gott att äta till midsommar är olika sorters auberginesill. Mina favoriter är senapssill och skärgårdssill. Till auberginesill skär du aubergine i sillstora bitar och kokar dem i saltat vatten några minuter så att de blir sladdriga. Häll av vattnet och hacka sedan rödlök fint. Till senapssillen blandar du havregrädde och valfri senap och ha sedan i löken och auberginebitarna. Smaka sedan av med en nypa socker, salt och svartpeppar. Till skärgårdssillen blandar du havregrädde med tångkaviar, färsk dill och lite pressad citron. Ha i auberginebitarna och smaka av med salt och svartpeppar. Om du inte gillar aubergine kan du ha i zucchini eller stora vita bönor.



Skagenröra har ju annars sin självklara plats på midsommarbordet. Och smörgåstårta sitter inte helt fel det det heller. Denna smörgåstårta gjorde jag till min 20-årsdag för drygt tre år sedan. Jag befann mig då i Tyskland, men hade med mig polarbröd, tångkaviar och kavlis fettfria majonnäs i resväskan så att jag kunde göra en riktig smörgåstårta.

Smörgåstårta
2 förpackningar polarbröd
Fyllning 1: 1 tub tartex + hackad smörgåsgurka
Fyllning 2: solrosröra med tomat och basilika eller röd linsröra med valnötter
Fyllning 3: 1 tub majonnäs + färska hackade champinjoner + dill + salt + peppar
Garnering: tångkaviar, sallat, körsbärstomater, gurka, färsk dill, citron (eller andra grönsaker om du föredrar det)


Lycka till med midsommarmaten och glad midsommar!