tisdag 8 april 2008

Restaurangrecept: förrätter

Här kommer recepten till förrätterna som serverades på 2 GHRÖNA RUM & KÖK den 29/3.

Toast Skagen 4 portioner
4 brödskivor
4 halva citronskivor till dekoration
lite färsk dill till dekoration

Skagenröra
200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
4 msk havregrädde
örtsalt
svartpeppar
2 msk finhackad rödlök
3 msk finhackad färsk dill
lite rivet citronskal
lite citronsaft
3 msk tångkaviar

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Rosta brödet och lägg på skagenröran. Garnera med en dillkvist och färsk citron.


Grönsakstempura med limemajonnäs och chipotlesalsa 4 portioner
2 svartrötter, skalade
8 gröna sparrisar, skalade
8 sticklökar
8 späda morötter, skalade

2 msk maizena
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
iskallt vatten
salt

Skär svartrötterna i 5 cm långa stavar och förväll dem sedan i saltat vatten. Blanda ihop vetemjöl, maizena och bakpulver med lite iskallt vbatten till en tjock smet. Doppa grönsakerna i tempurasmeten och fritera dem tills de är frasiga. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera med limemajonnäs och chipotlesalsa.

Limemajonnäs
1 dl vegansk majonnäs
1 lime, pressad och rivet skal
salt, svartpeppar

Blanda allt.

Chipotlesalsa
1 burk hela tomater
1 liten gul lök
1 chipotle
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
en nypa socker

Hacka lök och vitlök fint. Grovhacka chipotlen (ta bort kärnorna om du vill ha salsan mindre stark) och fräs allt mjukt i lite olja. Tillsätt tomaterna och tomatpurén och låt allt koka ihop i 15-20 minuter. Mixa salsan någorlunda slät och smaka sedan av dem med en nypa socker, lite salt och nymalen svartpeppar.

Slät rotsakssoppa med citronkräm och grissini

Rotsakssoppa med citron 4 portioner
1 stor morot
1 potatis
en liten bit kålrot
en liten bit purjolök
2 vitlöksklyftor
vatten
1 buljongtärning
en skvätt havregrädde
lite pressad citron
salt, svartpeppar

Skala och skär rotsakerna i bitar. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i rotsakerna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och ha i en skvätt havregrädde. Pressa i lite citron och smaka av soppan med salt och peppar.

Citronkräm
75 g tofuline naturell färskost
1 msk pressad citron
lite rivet citronskal
salt, svartpeppar

Blanda osten med citronsaft och rivet citronskal. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.

Servera soppan med en klick citronkräm i samt två grissini. Baka antingen egna eller köp färdiga.


Späd grönsallad med rostade sesamfrön 4 portioner
2 dl olika groddar (vi hade bara alfalfagroddar, men använd gärna andra groddar också)
1 dl skott av olika slag (vi hade solrosskott, skott av rödbetor och krasse)
lite späd rucola
1 liten rödbeta, skalad
1 liten palsternacka, skalad
1 lite morot, skalad

olivolja, vitvinsvinäger
0,5 dl sesamfrön
salt, svartpeppar

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna och mixa dem sedan med salt. Riv rotsakerna fint och blanda dem med groddarna. Strö över de rostade sesamfröna och ringla över olivolja och lite vitvinsvinäger. Smaka av salladen med salt och svartpeppar. Lägg upp salladen fint på en assiett och strö lite sesamfrön över.

3 kommentarer:

björn sa...

Nu åker hatten av, detta låter magnifikt. Speciellt tempuran med de två väl avvägda "dipperna" med rökig hetta och fräsch, rund smak.

Susannanstans sa...

Alltså du är ju helt bästig som försörjer oss med massa skitbra recept hela tiden! Puss på dig!

iris sa...

väldigt fina recepter! är vegetarian men vill undvika lite mjölkprodukter, här får man också bra idéer :)