söndag 11 mars 2007

Påläggsspecial

Smörgåsar är gott, särskilt när man har goda pålägg. Det finns ett flertal olika pastejer, ostar och andra pålägg att köpa i mataffärer eller i hälsokostsaffärer, men det är lätt att göra egna som är minst lika goda, om inte godare, och dessutom mycket billigare. Jag gillar solroskärnbaserade pålägg, och nedanstående är ett bra grundrecept att utgå ifrån, och sen smaksätta med det man gillar. Här följer tre förslag på smaksättningar, men det är lätt att blanda ner det man gillar och tror skulle passa bra ihop.



Solrospålägg grundrecept
2 dl solroskärnor
0,5 dl raps- eller solrosolja
1 dl havregrädde
örtsalt, svartpeppar

Mixa solroskärnorna fint i matberedare eller mixer. Tillsätt olja och havregrädde och mixa tills det får en bra konsistens. I med örtsalt och peppar och smaksätt med något av följande:

Tomat och basilika:
0,5 dl tomatpuré
2 msk färsk basilika

Purjolök och pesto:
ca 10 cm purjolök, finhackad
2-3 msk pesto

Ananas och curry:
1 dl krossad ananas
1-2 msk curry


Ett annat gott pålägg är denna grekiska tofuröra. Den passar bra som fyllning i smörgåstårtor eller att använda som pajfyllning tillsammans med någon bladgrönsak.

Grekisk tofuröra
300 g tofu
3 msk olivolja
1 liten rödlök
1-2 vitlöksklyftor
ca 1-1,5 dl sojamjölk
1 dl oliver
6 soltorkade tomater
färsk basilika
färsk timjan
salt, svartpeppar

Mixa tofun slät tillsammans med olivolja och sojamjölk. Finhacka rödlöken, vitlöken, tomaterna och oliverna och blanda i. Smaka av med örter, salt och peppar.


Vegansk skagenröra är gott på smörgåsar och passar också bra i smörgåstårtor.




Hummus är ju en klassiker. Och tapenade, för oss olivälskare. Mixa bara ihop oliver med vitlök, kapris och olivolja. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Bönröra med vitlök och lime är också ett gott pålägg, samt
tomatpesto




Andra goda saker på smörgåsen som knappast behöver recept är mosad avokado och örtsalt samt ajvar relish med tomater och lite honung/sirap.



Det var allt för den här gången. Fler pålägg kommer så småningom. Låt er väl smaka.

9 kommentarer:

Anonym sa...

åh vad roligt, bra tips!

natz sa...

massa bra tips ju! måste testa solrospålägget, låter himla smarrigt :)

Nässelblom & choklad sa...

Wow, vad du har varit flitig. Massor med smarriga pålägg och födelsedagsmiddagen verkar hur god som helst.

the very first lie sa...

Jag bor i Frankrike och måste bara göra ett tillägg angående ditt pastejinlägg nedan. I de biologiska affärerna finns även här vansinnigt många olika tartexsmaker, förutom de man kan förvänta sig (pesto, örter osv) till exempel chardonnaysmak. Vet dock inte om just det kanske är en smak framtagen för den franska marknaden...

Roligt med tips på egengjorda pålägg förresten!

izza sa...

Hej! Vilka härliga bilder och texter! Jag har länkat till din blogg från min nu och skrivit ett litet inlägg om din blogg! :)
Ha det bra och hoppas på fler underbara inlägg!
http://smakrik.blogspot.com/2007/03/ny-blogg-lnk.html

izza sa...

Förresten en grej jag funderar på, vad är det vita "krämiga" och ostliknande som ligger på en utav mackorna? Är det silkentofu kanske?

izza sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sara r sa...

Tack för kommentarerna! Och ja, det är silkentofu på smörgåsen.

annelie sa...

ska också testa solrosfröreceptet! personligen tycker jag att jordnötssmör rockar =)