torsdag 8 januari 2009

Saffransdoftande tofugratäng

Jag tycker om mat som sköter sig själv, även om det bara är ynka tjugo minuter i ugnen vi pratar om. Under den tiden hinner man dock göra mycket. Beundra den nya porslinssälen man har köpt till exempel, eller översätta en dansk sångtext till svenska, klappa katterna eller varför inte ta hand om det lilla diskberg som skapats under tiden man har suttit med hemtenta och andra skriverier. Själv gjorde jag alla saker förutom en. Maträtten som stod i ugnen var en veganvänlig variant av Fiskgryta Smögen, fast här som gratäng. Vill du hellre ha en gryta så kan du skippa moset och istället tärna ner 2 potatisar och 2 tomater samt tofu skuren i mindre bitar i grytan. Ha eventuellt även i mer havregrädde om du vill ha grytan lite lösare.



Tofugratäng Smögen
800 g mjölig potatis
2,5 dl sojamjölk
2 msk mjölkfritt margarin
salt, nymalen vitpeppar

400 g fast tofu

1 msk mjölkfritt margarin
½ fänkålsstånd
½ röd paprika
½ purjolök
1 tsk curry
½ paket saffran (0,25 g)
2 dl torrt vitt vin
1,5 dl vatten
½ grönsaksbuljongstärning
1,5 dl havregrädde
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
salt, nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

tjoho. vad kul med en veganblogg. vid intresse har jag bara en helt vanlig blogg men som jag lägger upp recept i ibland. hoppas allt är bra. massa goa kramar.

Anonym sa...

Vi dricker inte alkohol och har aldrig vin hemma. Vad kan man ta i stället för vinet? Har du något bra tips? I övrigt ser gratängen fantastisk ut!

Sara Rudenmo sa...

Sofia: Matlagningsvin om ni använder det, men annars går det bra att byta ut vinet mot samma mängd grönsaksbuljong.

Anonym sa...

Mmmm.. ..jättegott. Det här kommer jag absolut att göra fler gånger.
/ Maja