söndag 15 mars 2009

Melodifestivalsmat

Vi hade laddat med hamburgare, guacamole, ugnsrostade rotsaker och hembakt dinkelbröd inför gårdagens melodifestival. Vad hjälpte dock våra ansträngningar när vår favorit ändå inte nådde ända fram? Istället för att skicka operasångerskan tycker vi att Sverige ska skicka Pihlman och Påls bidrag Tingaliin.



Hamburgerbröd med dinkel och pumpafrön 16 st
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk salt
0,5 dl olivolja
2 msk ljus sirap
4 dl kruskakli
ca 11 dl dinkelsikt

sojamjölk till pensling
pumpafrön

Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, rapsolja, sirap, kruskakli och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 minuter i assistent eller 10 minuter för hand. Degen ska vara lite lös. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Dela sedan degen i 16 bitar och forma till runda, något tillplattade bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med sojamjölk och strö över pumpafrön. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

När ugnen ändå var varm passade jag på att göra en snabb efterrätt av några halvskrumpna äpplen som låg i fruktskålen.



Varma äpplen med pumpafrön och dadelsirap 4 portioner
4 äpplen
2 msk pumpafrön
2 msk hackad mandel
½ tsk malen kardemumma
dadelsirap efter behag

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur äpplena och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda pumpafrö, mandel och kardemumma och fyll äpplena med det. Ringla över dadelsirap. Ställ in i ugnen ca 20-30 minuter. Servera gärna med vanljsås eller vaniljglass.

3 kommentarer:

Anonym sa...

bratäpfel!!

Anonym sa...

hur gör man biffarna?

Sara Rudenmo sa...

Man köper dem i frysdisken :) Jag använde mig av Veggos burgare, de finns på Hemköp och Willys. Annars finns det några biffrecept i mitt receptregister, titta gärna där.