måndag 27 november 2006

Smakrika bulgurbollar och julig rödkålssallad


Inspirerad av Ilvas köttbullar gjorde vi en vegansk variant på de smakrika bollarna i tomatsåsen.




Bulgurbollar med smak av muskot och timjan 4 port

2 dl bulgur
4 dl grönsaksbuljong
4 dl kikärtor
2 msk färsk timjan
1-2 tsk mald muskotnöt
salt, peppar

Koka bulguren i grönsaksbuljongen. Mixa kikärtorna. Blanda i bulguren när den är klar. Ha i hackad timjan och muskotnöt. Smaka av med salt och peppar. Rulla till tolv bollar. Stek dem i olja tills de fått fin färg. Häll på tomatsåsen vid servering, låt dem inte koka med som i originalreceptet, då faller bollarna sönder en aning (syns väldigt väl på bilden...)

Tomatsås
1 gul lök
2 burkar hela tomater
2 tsk socker
färsk timjan efter smak
salt, peppar

Hacka löken och fräs den i olja. Häll på tomaterna och låt koka en halvtimme. Smaka av med socker, timjan, salt och peppar.


Till bulgurbollarna passar det bra med en varm rödkålsallad. Receptet är ur senaste mersmak, med vissa modifieringar.

Varm rödkålssallad med hasselnötter och granatäpple
350 g rödkål
3 röda äpplen
2 dl hasselnötter
balsamvinäger
olivolja
salt, peppar
1 granatäpple
100 g ruccola

Strimla rödkålen och fräs den i olja några minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Låt dem fräsa med kålen några minuter. Hacka hasselnötterna grovt och lägg dem i pannan. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg ruccola på ett salladsfat och lägg rödkålen över. Peta ur kärnorna från granatäpplet och strö dem över den varma salladen.

2 kommentarer:

Kinna sa...

Jag älskar ditt vackra Old Höganäs fat. Samlar själv på den gröna varianten. =)

Tracy Lindström sa...

Hej, ska det verkligen vara 1-2tsk muskot? Det är ju väldigt mkt...
Jag gjorde dem med knappt ett kryddmått riven och tyckte det räckte....mvh Teres