fredag 9 februari 2007

Chili con cacao



Jag har bloggat om chili sin carne förut , men här kommer ytterligare ett recept, denna gång utan sojafärs men med mörk choklad i. Första gången jag såg någon som hade choklad i chili con carne var den tyske tv-kocken Tim Mälzer för några år sedan. Jag har tyckt det verkar gott sen dess, men har inte testat det förrns häromdagen. Kombinationen chilifrukt och choklad höll ju redan aztekerna på med, och chokladkakor smaksatta med chili finns numera i de flesta affärer. Här kommer en vegansk variant på bönchili med choklad i.

Bönchili med choklad 4 portioner
1 burk svarta bönor
1 burk kidneybönor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 tetra krossade tomater
1 röd paprika
2 dl majs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
2 tsk spiskummin
1 tsk mortlad chipotle
50 g mörk choklad
salt, svartpeppar

Hacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja tillsammans med spiskummin. Skär paprikan i bitar och låt det fräsa med löken ett litet tag. I med bönorna, de krossade tomaterna, majsen, tomatpuré och chipotle och låt koka upp. Låt det sedan puttra på låg värme i tjugo minuter. Grovhacka chokladen och lägg i grytan. Rör om tills chokladen har smält. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd till.

6 kommentarer:

anna sa...

men hur smakade det? var det gott, kände man sötman?

josefine sa...

spännande! verkar väldigt gott!

julian sa...

idag vi har prova dina curryjärpar, och jag tror dom smackor jättegott! bra skit! :) Men recepten var lite mycket, so vi har mer för imorgon. :D
Hoppas du första vad jag har skrivt. När inte, jag kan överskätta i tyska ;)

hejhej!

sara r sa...

anna: ja, det var väldigt gott. man anade bara chokladsmaken.

julian: hehe, vad roligt. hoppas det blev gott. wenn du lust hast, kannst du ja immer auf deutsch schreiben. :)

Nässelblom & choklad sa...

Härligt recept. Kakao i mat kan verkligen vara suveränt gott. Tack för tipset om Goodstore!

Ann-Louise sa...

Grymt god kryddning helt i min smak!