onsdag 28 januari 2009

En trogen vegansk följeslagare

Den finns i nästan varje livsmedelsbutik, oavsett läge och storlek. Den har serverats i nästan alla skolmatsalar. Den har ätits av de flesta vegetarianer, åtminstone någon gång. Jag talar naturligtvis om morotsbiffen. Finns det något som känns mer genuint vegetariskt husman än just morotsbiffen? Jag har svårt att tänka mig det. Morotsbiffen har hängt med mig under min vegetariska period. Den låg där, nära till hands i frysdisken på Konsum, innan jag riktigt hade kläm på det här med vegetarisk matlagning. Den fick följa med vid min övergång till vegankost, vilket inte många andra färdiga biffar klarade. Den serverades var och varannan vecka på min högstadie- och gymnasieskola och den brukar finnas hemma i frysen hos min pappa när jag kommer på besök . Nu var det ett bra tag sedan jag köpte färdiga morotsbiffar, men jag lagar då och då till morotsbiffar här hemma. Här får ni ett pinsamt enkelt recept på morotsbiffar, och det är bara att variera med de kryddor man själv gillar. Idag smaksattes de endast med salt och peppar och serverades med dilllstuvad potatis.



Morotsbiffar 8 biffar
6 morötter
1 gul lök
ca 3 dl sojamjöl
salt, svartpeppar

Riv morötterna fint och finhacka löken. Blanda alla ingredienser väl. Tillsätt eventuellt mer sojamjöl så att det går fint att forma till biffar. Forma sedan till 8 biffar och stek dem i lite mjölkfritt margarin på rätt hög värme 2-3 minuter per sida. Om du vill kan du vända biffarna i mjöl, ströbröd eller sesamfrön innan stekning.

Förslag på smaksättning
1 tsk garam masala
1 msk riven ingefära
en knivsudd chili
1 tsk curry
rivet skal av en citron

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ska erkänna att en av mina största fiender är just morots- och grönsaksbiffar. Det fick man i skolan och sedan har jag fått det hos folk som inte kan ngt om vegetarisk matlagning. Min tanke är att folk som tror att äta grönsaker är att vara vegetarian serverar grönsaks- och morotsbiffar, de som tror att man bara tar bort kött men inte äter ngt annat protein. Sen har min mamma motbevisat mig med goda grönsaksbiffar. Men jag kan fortfarande inte äta halvfabrikat i sådan väg... :)

Vilket trauma som hängt med i 15 år. :) Och så pass att jag till och med berättar om det här.

Anonym sa...

Även jag är traumatiserad av morotsbiffarna. Hu, det ger mig rysningar att tänka på dem. De brukade serveras med kokt, tråkig potatis (mind you, om råvaran är bra kan kokt potatis vara fullt tillräckligt gott) och någon tunn vitgul sås. Och aldrig hölls man mätt på den, och alltid trodde de som serverade den i skolan att nu har de minsann fått till det riktigt bra.

Anonym sa...

Å, vad trist att ha sådana traumatiska minnen av något som kan vara så gott! Det kurrar i min mage när jag läser denna braiga blogg! Synd bara att det är flera timmar kvar till lunch!
/Sara

Anonym sa...

hej hej! jag undrar bara om du har testat kikärtsbiffar någon gång och vad du i så all tyckte om dem. det kanske till och med är så att du har ett eget superrecept som du kunde dela med dig? jag har själv inte ätit morotsbiffar än men det kanske är dags att ge dem en chans. tack så mycket för en underbar blogg!

Anonym sa...

Magnus: Är det några särskilda kikärtsbiffar du menar?

Anonym sa...

hmm, jag vet inte riktigt vad det finns för olika varianter :P tänkte mer om du hade ett eget recpet/favoritrecept som du kunde dela med dig av.

receptet på de jag gör är väl något i stil med en burk kikärter, 2-3 morötter som jag river och så mosar jag ihop allt och har i lite grahamsmjöl och lite lite olja.

ibland har jag i en del samba oelek eller något annat starkt för att få lite smak på dem. jag har dock en tendens att få tillfällig minnesförlust och glömma det. de går att äta endå :)

Anonym sa...

Magnus:
Inte från skaparen av denna blogg, men fortfarande ett tips. Chickpea cutlets från boken Veganomicon. De går att googla fram, så du behöver inte köpa den (även om det inte är helt dumt att göra det.)

Anonym sa...

mmm! det blev jätte gott! och det var skit enkelt att göra, billigt me!

Anonym sa...

Det finns en högst intressant variant på morotsbiffar med jordnötter i och sojagrädde och ströbröd för att få det att hålla fast.

anna-mi sa...

Jag har alltid gjort mina morotsbiffar så här:
riv grovt morötter och potatis. Blanda i skorpmjöl och italiensk salladskrydda. Stek i smör. Njut!
Funkar fint tillsammans med grönsallad och lingon. Steker allt utom fisk och morotsbiffar i olivolja: Här krävs smör!
Är det verkligen gott med sojamjöl till morotsbiffar? Blir det inte beskt?
Kolla min blogg under Mat om du vågar! För där har jag ett tips om sjukt god prinsesstårta som alla i min bekantskapskrets blir illamåendes av att höra talas om, de fegisarna. :-)