onsdag 28 februari 2007

Husman på bordet

Vi har sagt att onsdagar ska vara våra husmansdagar, då vi ger oss i kast med de svenska husmankostsklassikerna en efter en, men vi medger att vi har varit lite dåliga med det. Hittills har vi bara tagit oss an kåldolmar och det var inte ens på en onsdag. Och så korvstroganoff och fiskgratäng som väl kanske inte egentligen är några riktiga husmansklassiker, men väl rätter vi åt under vår barndom. Idag blev det dock stuvade makaroner med sojabullar. Stuvade makaroner är lätt att göra, för fyra personer (eller tre hungriga) kokar du bara en halv liter gammeldags idealmakaroner i en liter havremjölk i en halvtimme och rör om lite då och då. En bra sak med havremjölk är att det inte bränner fast lika lätt som komjölk, vilket gör att man kan pussas eller vad man nu vill göra istället för att hela tiden stå och röra om i kastrullen. Mot slutet kryddar du med salt, vitpeppar och lite riven muskotnöt. Lätt som en plätt.



Sojabullar med timjan ca 20 st
2 dl torr sojafärs
2 dl svarta eller andra bönor
1 liten gul lök
3-4 msk sojamjöl
1 tsk rökarom
salt, svartpeppar
2 tsk torkad timjan

Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Häll bort vattnet och lägg sedan sojaköttet i en bunke tillsammans med en grovhackad lök och svarta bönor. Mixa allt ett litet tag, men inte så mycket att det bara blir mos av allt, lite småbitar får gärna finnas kvar, om du vill alltså. I med sojamjöl, rökarom och kryddor och blanda runt. Forma smeten till tjugo bollar och stek dem på medelvärme i lite olja några minuter.

Till makaronerna och sojabullarna åt vi haricot verts med lite rapsolja, pressad citron, salt, svartpeppar och lite rostade valnötter och solrosfrön. Enkelt men gott.

10 kommentarer:

Jens sa...

Mmm... stuvade makaroner är så gott! Käckt med havremjölk om det inte bränner. Min enda relation till Oatly's havreprodukter är deras äpple/grönt te yoghurtdryck och den är supergod!

Anonym sa...

blev så sugen på stuvade makaroner efter ditt inlägg igår så det fick helt enkelt bli en sväng till affären :)

Anonym sa...

Precis havremjölk är riktigt bra! Mannagrynsgröt och risgrynsgröt bränner inte fast och man slipper det äckliga skinnet på sin varma choklad.

Anonym sa...

Hittade din blogg av en slump och fastnade direkt. Mycket intressant med veganmat :D Är visserligen inte vegan (vegetarian som fuskar med fisk ibland) själv..men ändå. Det är bra att vidga sina vyer.
När du skrev om husmanskost kom jag att tänka på shepherd's pie (inte direkt husman kanske, fast ändå något åt det hållet).. Visst borde det gå att göra en vegansk/vegetarisk sådan?

Sara Rudenmo sa...

Jag har aldrig ätit det, men visst går det att göra vegansk shepherd pie. Recept finns tillexempel här och här

Anonym sa...

Hej,

Bra blogg du har!
Jag undrar vad det är för rökarom du använder? Röksmaken är väl i princip det enda jag saknar sedan jag (i princip:-) slutat äta kött.

Sara Rudenmo sa...

Rökaromen vid namn Liquid Smoke säljs i en liten glasflaska av märket TRYME. Titta vid kryddorna och grillsåserna i din affär så hittar du den säkert. Ett annat tips, hittat i den lilla kokboken 'Guld av grönt' är att använda sig av mortlat lapsangte.

fax sa...

åt de här bullarna tillsammans med kumminsurkål, råa morötter och knäckebröd idag. det kändes riktigt "bondskt", och smakade, hur det än låter riktigt gott!

Sara Rudenmo sa...

Surkål är inte min grej, trots att det borde vara det på grund av min tysklandsfanatism. Men det kanske blir, så småningom. Kul att det blev lyckat.

Anonym sa...

inte gott. gjorde säkert något fel dock.