söndag 2 november 2008

2 gröna: huvudrätter

Här är recepten på huvudrätterna från senaste 2 GRÖNA. Alla recept är beräknade till 4 portioner.


Äppelchutney.

Falafel med moghrabisallad, mangoyoghurt och sesamsås
Recept på falafel hittar du här.

Moghrabisallad med mango, avokado och mangold 4 portioner
2 dl moghrabi (stor couscous)
2 avokado
1 mango
70 g späd mangold
1 röd paprika
1 röd lök
250 g körsbärstomater
salt
svartpeppar
en skvätt äppelcidervinäger
ev. lite torkad chili

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Mangoyoghurt med chili
½ mango
5 dl yoghurt, gärna avrunnen
1 röd chilifrukt
salt, svartpeppar

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Mixa mangon till puré och blanda den med yoghurten. Hacka chilifrukten fint och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Sesamsås
tahini
vatten
citronsaft
finhackad vitlök

Blanda alla ingredienser


Tagliatelle med vegetarisk kyckling och karljohansvamp i gräddig vitvinssås
300 g vegetarisk kyckling från Veggo
200 g färsk karljohansvamp eller blandad svamp
det gröna på 1 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
5 dl havregrädde
salt, nymalen svartpeppar

tagliatelle för 4 personer

Skiva svampen och hacka purjolök och vitlök. Fräs det mjukt i lite mjölkfritt margarin. Tillsätt den vegetariska kycklingen och låt allt fräsa några minuter. Ha i vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt sedan puttra på svag värme i 15 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ha eventuellt i färsk basilika. Servera med tagliatelle eller annan pasta.


Hasselnötstek, rostad rödbetssallad med babyspenat samt dijonkräm
Hasselnötsstek från vegankokboken Vego Paradiso
1 gul lök
4 msk olja
1 vitlöksklyftor
0,5 l färska champinjoner
2 tsk vetemjöl
3 dl vatten
4 dl hasselnötter
3 dl ströbröd, spar lite till att rulla steken i
3 msk soja
färsk timjan
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök och champinjoner så fint du orkar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken och svampen några minuter utan att det tar färg. Strö över vetemjölet och häll på vattnet. Låt puttra några minuter. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda smeten väl. Smörj en avlång brödform eller täck den med aluminiumfolie. Ta upp smeten och forma dem till en avlång stek. För att slippa kladd kan du lägga den på lite plastfolie och rulla in steken i folien och forma den. Vänd sedan steken i ströbröd och lägg den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Skär upp den när den svalnat något.

Rostad rödbetssallad 4 portioner
1 kg rödbetor
2 msk olivolja
1 msk flingsalt
75 gram babyspenat
nymalen svartpeppar
kallpressad rapsolja

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja och strö över salt. Rosta rödbetorna i ugnen ca 35 minuter. Lägg upp rödbetorna på tallrikar och fördela spenaten över dem. Ringla över lite kallpressad rapsolja och dra några varv med pepparkvarnen.

Dijonkräm
2 msk dijonsenap
1,5 dl majonnäs

Blanda senapen med majonnäsen.


Mandelpotatisplättar i bakgrunden.

Mandelpotatisplättar, tofuspett, ärtpesto och äppelchutney

Mandelpotatisplättar
4 portioner
400 g mandelpotatis
2-3 dl sojamjölk
1 dl sojamjöl
1 tsk bakpulver
salt, vitpeppar
2 tsk pressad citron

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.

400 g friterad tofu, träs på spett

Ärtpesto
150 g gröna ärter
½ kruka färsk basilika
0,5 dl rostade mandelspån
1-2 vitlöksklyfta
olivolja
salt, svartpeppar

Mixa alla ingredienser.

Äppelchutney 5 dl
0,5 kg äpplen
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk färsk riven ingefära
1 dl äppelcidervinäger
2 dl råsocker
1 dl russin
½ röd chilifrukt
½ tsk salt
en liten bit kanelstång

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Gör gärna dubbel sats och häll upp i heta glasburkar och förvara svalt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Även om din mat är alldelles för onyttig för mig så vill jag tacka för en bra blogg! Du visar verkligen att veganmat är allt utom tråkig och smaklös. Bästa svenska veganloggen!

webbutveckling sa...

Hej hej!

Tänkte höra om det finns någon chans att du kan ge mig något bra recept på lunch att käka på jobbet. Är nämligen rätt trött på gorbys och varma koppen. Har t o m kastat ihop en tävling bara för att få nya idéer och inspiration. Delta gärna om du har tid och lust:

http://www.valkommen.se/article-1225222991.html

Leffe

Emma sa...

den där tagliatellen med svamp och vitvinssås låter jättegod. den ska jag absolut försöka mig på, kyklingen får veggo kycklingen får jag nog ta och skippa. verkar svår att hitta här i södertälje där jag bor.

Sara Rudenmo sa...

Veggos produkter brukar finnas på Hemköp, Willys och Tempo.

Louise sa...

Åh, vad jag ångrar. Det var så nära att jag kom men jag blev fast i Stockholm. Men jag upptepar mitt mantra: Nästa gång kommer jag!