torsdag 6 november 2008

Sockerkaka

Det här receptet är till pojken som inte kunde baka. Här har du det enda recept du behöver på vegansk sockerkaka. Det går att variera i oändlighet genom att tillsätta olika ingredienser och om du hellre äter muffins än sockerkaka häller du bara upp smeten i muffinsformar och gräddar dem kortare tid. Nästa gång jag kommer ner till Malmö hoppas jag att du har förvandlats till pojken som visst kan baka. Lycka till!



Sockerkaka
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl sojamjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad form. Grädda i 35-40 minuter.

Muffins: häll upp smeten i 8-16 muffinsformar, beroende på hur stora muffins du vill ha. Stora muffins gräddar du ca 20 minuter, mindre muffins 10-12 minuter.

Förslag på smaksättning:
Saffranskaka: 0,5 g saffran (stöt tillsammans med lite socker i en mortel)
Chokladkaka: 0,5 dl kakao + 100 g hackad choklad + 0,5 dl sojamjölk
Med bär: 2-3 dl valfria bär
Citruskaka: 1,5 msk citron- eller apelsinsaft + rivet skal av 1 citron eller apelsin
Mjuk pepparkaka: 1,5 msk pepparkakskryddor
Tigerkaka: häll 2/3 av smeten i formen, blanda 2 msk kakao med resten av smeten och ringla ner den i den ljusa smeten
Banan och choklad: 0,5 dl kakao + 50 g hackad choklad + 2 mosade bananer

9 kommentarer:

Nina sa...

vad är meningen med sojamjöl i receptet egentligen? näringsmässigt så räcker det väl med att det finns sojamjölk i? smakmässigt kan det knappast vara för sojamjöl är rätt äckligt. o rent bakmässigt är sojamjöl inte bindande o ingen bra äggersättare.
Jag har ett liknande recept på sockerkaka, men inget sojamjöl i mina, bara lite mer vetemjöl i stället.

björn sa...

Vad fint av dig.

Anonym sa...

Jag vet inte om du skrivit något om "saker-man-måste-ha-hemma". Jag är student och fattig men vill ändå liksom göra god mat på billiga saker som man kan ha till nästan allt! Vet du något sånt? :)

Riset sa...

Tack veganvrak. I dag använde jag ditt recept och gjorde äppelmuffins. Hade även i lite müsli för mer tuggmotstånd (Paulúns äpple-kanel) och minskade en aning på sockret. Det blev finemang!

Elin sa...

Det här var jättegott! Jag bakade en kaka med saffran och har nu tagit en tur runt på kafferep till de gamla släktingarna och alla tyckte mycket om den. Annars brukar ju folk vara lite skeptiska till veganska kakor har jag insett, men efter den här lär de lita på mig och min bakning till tusen. Den här kommer jag att variera till dödagar.

Blogg, bakning, recept, bakrecept sa...

Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.
Kolla in min egna blogg där det finns massor av (bak) recept http://bakrecepten.se/

Markus sa...

Toppenbra recept! :)
det går ju att skippa sojamjölet, förstod inte användningsområdet så jag skippade det. blev riktigt mumsigt endå :'D
tack så mkt!

Anonym sa...

Verkligen ett kanonbra recept! Tack!

Joel sa...

bakade bärmuffins med detta recept klockan 8 på en söndagsmorgon, enkelt och riktigt gott recept! tack