lördag 17 mars 2007

Tofu and chips



Tofu and chips för två

pommes frites, hemgjorda eller köpta
300 g fast tofu

3 msk citronsaft
lite vatten
ev. 0,5 tsk rökarom
salt, vitpeppar

0,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm vitpeppar
0,5 msk bakpulver
lite finmalen chili
2 msk citronsaft
1,5 dl porteröl

Skär tofun i centimetertjocka skivor och låt dem marinera minst en halvtimme i lite citronsaft, vatten, rökarom och salt och peppar. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten. Vispa ner öl och citronsaft och se till att det inte blir några klumpar. Doppa tofun i smeten och fritera i fem minuter på 170 grader.

Servera med strips (med maltvinäger på), gröna ärter och tartarsås.

Tartarsås till två personer + som pålägg till tre smörgåsar frukosten efter
0,75 dl sojamjölk
3 msk citronsaft
2 tsk ättiksprit 12%
ca 1,5 dl matolja
2 msk dijonsenap
0,5 dl hackad kapris
0,5 dl finhackad smörgåsgurka
lite färsk gräslök
lite färsk persilja
salt, svartpeppar

Blanda sojamjölk, citronsaft, ättiksprit och dijonsenap och mixa några sekunder. Ha sen i matoljan och mixa så att majonnäsen blir tjock. Eventuellt behöver du ha i lite mer matolja. Blanda sen ner hackad kapris, smörgåsgurka och örter och smaka av med salt och peppar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

ååh, friterat...mmm. :)
väskan finns på wedins i grått, vitt eller gult. men gult är ju helt klart snyggast! ;)

Anonym sa...

Rökarom?

-Är det nåt som kallas "liquid smoke"?
(För det har jag hört om förut, och fått smaka när det varit med och marinerat kikärtor, Mmmm.. mumma! )

..Och var finns det att köpa...?

Anonym sa...

Ja, rökaromen heter Liquid Smoke. Märket heter TRYME och brukar finnas i de flesta välsorterade mataffärerna. Det står i en liten glasflaska, ofta vid grillsåserna vid kryddorna.

Anonym sa...

Tack för hjälpen!

Det är en helt grym blogg..! :D

Anonym sa...

Maten ser riktigt läcker ut!

Gitto sa...

Åh, det ser helt ljuvligt ut!

Anonym sa...

...och exakt vad är "Liquid Smoke" och hur tillverkar man det?

Anonym sa...

Av kondens från eldat hickoryträ.