fredag 30 mars 2007

Veckans husman

Vårt husmansprojekt på onsdagar går det si och så med. I onsdags var jag bortbjuden på soppa och bröd, så husmansrätten lagades till igår iställt. Det blev stuvade makaroner och sojabullar, fast i ny tappning.



Sojabullar ca 20 st
0,75 dl ströbröd
drygt 1 dl vatten
2 dl torr sojafärs
2 dl sojabönor
1 liten gul lök
0,5 dl sojamjöl
1 tsk rökarom
1 msk soja
cayennepeppar
salt, svartpeppar

Blanda ströbröd och så mycket vatten att ströbrödet täcks, låt svälla i tio minuter. Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Finhacka löken och mixa sojabönorna fint. Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir formlig. Forma till bollar och stek dem på hög värme några minuter.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sara!
Tänkte bara skicka iväg ett stort tack till dig för alla fina recept och tips!
jag flyttade just till sverige efter att ha bott down under, och till min fasa hittade jag knappt några veganprodukter här i min hemstad norrtälje. Nu blir det snarast ett besök hos Goodstore!
Hoppas du fortsätter sprida glädje till oss veganer!
Tack, Linnéa

izza sa...

Wao vilka fina bollar du får till! Är de så fasta i konsistensen som de ser ut? Jag försökte härma dig med dina förra, men mina blev väldigt smuliga. Dessutom verkar du få en väldigt fin stekyta också, i mina ögon ser de väldigt tålmodigt stekta ut. Hehe. Ha det bra!!

L sa...

Har utsett din blogg till "Veckans Uppsalablogg" på min blogg. Har du något emot det så hör av dig så tar jag genast bort länken/inlägget. Mvh, L

Sara Rudenmo sa...

Izza: ja, de här är hyfsat fasta i konsistensen. Jag brukar steka dem på högsta värme några minuter i en stekpanna med nonstickbeläggning. Då fastnar de inte lika lätt som i en gjutjärnspanna. Ta lite mer vätska/olja i smeten om den är smulig.

izza sa...

Tack för tipsen! Får helt enkelt prova igen!

Anonym sa...

Oh, jag har haft stuvade makaroner på min lista över 'måste äta snart'-mat i över 2 veckor nu. När jag var liten åt jag det med bogfläsk, nu får det nog bli tofubullar istället. Mums.

Anonym sa...

kan också tipsa om att baka dom en stund i ugnen först och sedan steka... då får dom liksom en yta som gör att dom håller sig runda lättare och kan rulla, som sojabönsbullar gillar att göra : )

Anonym sa...

Ser ju perfekta ut - om smakar säkert gott! Men - jag har svårt att äta bullar och burgare med stekyta, skulle föredra något liknande "köttfärslimpa" - har du testat denna "färs" på det sättet? Och - ska sojabönorna vara kokta eller bara blötlagda?

Anonym sa...

Testade dessa idag och det är första gången jag gillat sojabollar, de är jättegoda! Tack för en supersida dessutom!