måndag 21 december 2009

Hemmagjord ostDen här osten ska jag definitivt göra efter nyår, då jag får lite tid över!

Bild från Undergroundburgers

9 kommentarer:

Marika på Odlingspyssel sa...

Åh spännande! Jag som äter mjölkprodukter, men bor med en laktoskänslig sambo som älskar ost är också sugen på det här receptet...

A sa...

var i uppsala hittar man agar agar?

Sara Rudenmo sa...

A: Du kan bland annat köpa det på Life i Forumgallerian.

Ingeborg sa...

Åh! Äntligen ett recept på smältbar ost man kan göra själv och som verkar tillräckligt enkelt för att man ska våga prova! Nu behövs det bara alla ingredienser!

alice sa...

åh vad jag har saknat ost. så najs! ska göras inom en snar framtid!

Helena sa...

Nu har jag provat! Men utan lök, utan riktig matbredare och för låg temperatur. Mixa ostblandningen väl i matbredare innan den hälls i kastrull och strö agar agar över. Jag hade även i lite gurkmeja för färgens skull utan att det blev någon bismak men kommer ha lite högre temperatur än "minsta möjliga" nästa gång. Eller bara se till att det verkligen puttrar ;)

Lycka till!

Lissu sa...

Nyfiken på om Du har hunnit testa - och komma på fler tips?

/Lissu

Jesper sa...

Jag har gjort den här, dock så blev det kaos så jag var tvungen att använda syltförtjockningsmedel istället för agar agar då hälsokostbutiken hade stängt. Jag tror det bidrog till den väldigt sladdriga konsistensen men den smakar bra ändå.
En gång så blev den för tunn och då hade jag i majsstärkelse, det var ett dåligt drag om man vill att den ska smälta, det blev ostblock av den istället.

Hursomhelst så är det bästa med den här osten att den är otroligt effektiv att använda för att få en jämn kryddning. Jag har blandat den med curry och en annan gång med chipotle och habanerosås. Kryddorna framträder bra och tas inte över av osten, utan den finns där som komplettering och är bara krämig och fin. Sjukt användbart vid torra kryddor då man slipper hålla på och bre ut dem och liknande. Kan tänka mig att osten räcker länge också om man inte är som jag och äter ofantliga mängder när jag väl har god mat. Den rekommenderas i alla fall. <:

Lissu sa...

Låter mer och mer intressant...
Dock har jag en fundering... skulle man kunna ta något annat i st f silken tofu - det är inte alltid lätt att få tag på... Torrvarorna kan man ju ha hemma...

/Lissu