måndag 14 december 2009

Julköttbullar utan djur

Här kommer som utlovat krönikan från Söderhamnsnytt:

Snart ska många köttbullar trillas i de svenska köken. Snart ska Mamma Scan (varför pratas det förresten aldrig om Pappa Scan? Många fäder steker köttbullar i vårt land och dessutom är VD:n för Scan en man), och hennes fabriker trilla köttbullar som ska serveras på de svenska julborden. Många har säkerligen glömt den köttfärsskandal som inträffade på en stor mataffär för två år sedan. Många har säkert också glömt de avslöjanden om vanvård av grisar som uppdagades bara för några veckor sedan. Många minns kanske fortfarande, men bryr sig inte då det snart är bråda köttbullstider.

Jag har inte glömt. Jag minns fortfarande varför jag en gång gjorde valet att sluta äta kött. Och jag påminns ofta av den, enligt min mening, tveksamma etik som omgärdar köttproduktionen i vårt land. Sedan jag gjorde valet att inte längre äta kött har jag aldrig hänfallit åt lusten efter kött. Den har nämligen aldrig dykt upp. Och om den nu skulle göra det, så finns det ett enkelt botemedel.

Botemedlet stavas botanisering bland matbutikernas utbud. Jag påminns ständigt om hur enkelt det är att välja bort kött och i stället välja vegetariska alternativ. Det vore en överdrift att påstå att de vegetariska avdelningarna är lika stora som avdelningarna för djurprodukter i matbutiker, men utbudet har minsann ökat de senaste åren. För ett par år sedan trillade jag köttbullar på torkat, smaklöst sojakött jag köpt på stadens hälsobutik, men idag kan jag gå till valfri matbutik och plocka upp fryst, smakrik sojafärs. Sojafärs som fungerar utmärkt att göra klassiska julköttbullar på, men utan besk bismak av tveksam etik.Julköttbullar utan djur ca 20 st (eller fler om du vill ha mindre julköttbullar)
300 g fryst sojafärs
0,5 dl ströbröd
1,5 dl havregrädde
1 liten gul lök
2 tsk soja
1 krm malen kryddpeppar
salt, svartpeppar
ev. sojamjöl

Tina färsen. Låt ströbrödet svälla i grädde 10 minuter. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Tillsätt eventuellt sojamjöl så att smeten blir lätt att forma. Forma till bollar och låt dem vila i kylen i en timme. Stek dem sedan i lite mjölkfritt margarin på hög värme några minuter.

Receptet på dessa sojaköttbullar finns även i Mormors julfavoriter samt kommer att publiceras i Uppsala Fria till helgen.

10 kommentarer:

A sa...

vilken sojafärs använder du?
jag tycker att en del frysta sojafärser är lite väl smakrika, och därmed har begränsat användningsområde.

Sara Rudenmo sa...

Jag använder helst Icas Gott liv, för att den smakar rätt mycket :D

Chrille sa...

Super, Jag som precis köpt hem ett packe med Ica's färs! Ska pröva receptet till julbordet, såklart!

Johan sa...

Var brukar man kunna hitta ICA-färsen? Har inte hittat på min lokala "Supermarket"… Någon som har några tips?

Sara Rudenmo sa...

Den finns på Ica, be din Icahandlare ta in den!

Tuve sa...

de blev jättegoda! jag hade ingen fryst sojafärs så jag använde sojagranulat som jag kokade och stekte och sen körde i matberedare till en färs. jag kryddade upp den med salt och grönsaksfond, för fryst färs brukar ju vara ganska kryddad till att börja med. de höll ihop bra och smakade väldigt gott och juligt!

Anonym sa...

använder glutenmjöl (alltså rent, för nybörjarna) istället för sojamjöl - ett par skedar pudrade ovanpå färsen, röra om snabbt och ordentligt, eventuellt ta mer till en fastare sats. fann att bullarna blev så lösa annars. annars jättebra recept.

Jocke sa...

Ser inte ens goda ut...Märks att ni lider svår B12 brist när man väljer att kalla detta KÖTTBULLAR!

Linnea sa...

Väldigt bra recept. Har använt det flera gånger, med både frysfärs och torkad sojafärs som jag kryddat själv. Tummen upp!

Låt inte trollet få några bullar bara. ;)

bolinga sa...

Otroligt bra. Jag provade både gluten och sojamjöl, lika bra.
På grund av brist på havremjölk använde jag vanlig yoghurt och resultatet blev bra.
Tack så mycket, och strunt i sådana som Jocke som inte vet vad har pratar om. Nu är vi inte ute efter animaliskt kött överhuvudtaget, utan något helt annat, eller hur ...