onsdag 13 december 2006

Bah bah!


Den underbara röran mouhammara har jag bloggat om tidigare, då i samband med en misslyckad nötlimpa, dagens skapelse, en persisk fesenjan, blev bra mycket bättre. Inspirerad av Gittos fesenjan gjorde jag en vegansk variant, med tofu och sötpotatis istället för kyckling. Gitto tipsade om aubergine, vilket jag kommer att använda mig av i fortsättningen istället för sötpotatis, eller kanske rentav båda. Kombinationen sötpotatis, valnötter och granatäpple var underbar!

Fesenjan med tofu och sötpotatis 4 portioner
300 g fast tofu
150 g sötpotatis
350 g valnötter
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
rapsolja
1 kanelstång
2 krm riven muskotnöt
3,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ kuvert saffran
1-1,5 dl granatäpplekoncentrat*
1,5-2 msk socker
2 msk mouhammara*
salt, svartpeppar

Mixa nötterna fint. Hacka lök och vitlök och fräs det i olja några minuter. Tillsätt de malda valnötterna, kanelstången och muskoten och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Häll på vatten och ha i buljongtärningen, mouhammara och saffran. Smaka dig fram med hur mycket granatäppelkoncentrat och socker du vill ha.

Låt såsen koka på svag värme i 30 minuter utan lock. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Ha i mer vatten om det behövs, det ska bli en tjock, mörk sås.

Strimla tofun och stek den i ganska mycket olja några minuter så att den får en liten skorpa (eller använd dig av redan friterad tofu). Skala sötpotatisen och strimla även den. Ha sedan i tofun och sötpotatis och låt koka ytterligare 20 minuter, nu under lock. Servera med basmatiris.

* Finns bland annat på Coops mellanösternavdelning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

hej! vilken bra sida du har. Har letat o letat efter smaskiga vegetariskt recept och dessutom med bra foton på maträtterna. Och så hittar jag din sida av en slump. Jippi!

Gitto sa...

Oj, vad bra det verkade bli! Nu är jag imponerad!

Damon Rasti sa...

Bra jobb! Mer persisk mat åt vegetarianerna/veganerna!

V(EG)ANLIG MAT sa...

shit det där låter ju skitgott!