söndag 4 mars 2007

And the winner is...



Nu är det över! Och som vi har ätit burgare! Hembakta hamburgerbröd (recept från Coop), grönsaker, färdigköpt vegansk dressing och fem olika sorters burgare har nått juryns magar. Det ursprunliga antalet sex decimerades på grund av vetegluten och marmite inte lät sig hittas. Olyckligtvis var det Jeppas burgare vi inte kunde göra. Olyckligtvis skriver jag för jag tror att den annars lätt kunde ha kammat hem segern. Men, nu blev utgången en annan. Den sexhövdade juryn bestod av två veganer, en bjudköttis, två som-oftast-äter-vegetariskt och en renodlad köttätare. Den hungrige och stenhårde juryn slängde ur sig kommentarer om kladdkakekonsistens hos vissa burgare och något om att vissa burgare inte passar mellan hamburgerbröd. Tro nu inte att vi var alltför kritiska, stundtals utbröt en kollektiv tystnad kring matbordet som om vi hamnat i en smärre smakkoma allihop och bara njöt av maten. Juryn kommenterade både smaken och formen/fasonen på burgarna och dessa burgare slukades:

Först ut var burgaren från Veganmys med matvete och sojabönor som bas. Smeten var lättformlig och burgarna lät sig lätt stekas utan att falla sönder. Burgarna var kryddade med soja, chili och det något pikanta inslaget dragon, vilket verkligen inte gick hem hos en jurymedlem, men denne någon blev bryskt överröst med kommentarer om att det visst var gott. Lite som bearnaisesås i burgaren. Mums. Till utseendet verkade det vara den bästa burgaren, men skenet bedrog lite ansåg några jurymedlemmar. Detta är definitivt en burgare jag kommer inspireras av, men i mina burgare kommer då ingen dragon slinka ner, däremot chipotle eller rökarom, så att det verkligen blir den kötthärmis den ser ut att vara.


Veganmysburgare och hirsburgare.

Josefin ställde upp med Mormor Elsas hirsbiffar, som kanske inte helt oväntat baserades på hirs och potatis, och var en av endast två burgare som innehöll lök. Vadan detta lökbortfall hos andra burgare? KAN man ens laga mat utan lök? Hursomhelst, det var en burgare som föll större delen av juryn på läppen, även om några kommentarer fälldes om att det hade vissa likheter med potatisbullar, och att det kändes som tårta på tårta att äta mellan hamburgerbröd. Några önskade lite mer smak på dessa burgare, som dock var lätta att göra, forma och steka. Den låga halten av protein gör dock att denna burgare tappar poäng. Det här är nog en biff man hellre ska äta med potatis, en god sås och en bönsallad av något slag.

Tredje bidraget ut kom från Jenny från vegan göteborg som ställde upp med Hendriks kidneybönsburgare. En lättgjord burgare på kidneybönor och havregryn och en del annat, bland annat jästflingor. Smaken var väldigt god men formen var tyvärr inte den bästa, burgarna blev lite torra och föll lätt isär i stekpannan. Om det här hade varit melodifestivalen hade den här burgaren gått vidare till andra chansen, men nu sysslar vi inte med schlager utan med stenhård burgartävling. Receptet är dock värt att testas, du hittar det på ovan nämnda sida, under recept/biffar & bollar.

Isabelle ställde upp med falafelburgare med ingredienser som sig bör, dvs. kikärtor, spiskummin, koriander och så vidare. Smaken var väldigt god, men någon av jurymedlemmarna hade gärna haft lite mer smak i dessa burgare, gärna från vitlök. Tyvärr fick vi nog inte till den rätta konsistensen, för burgarna föll isär och det var inte någon vacker syn på uppläggningsfatet. En jurymedlem mumlade något om mjölig konsistens. Det här är en medelmåttig burgare om man får fason på burgarna. Falafel kan faktiskt aldrig bli fel.

Sist ut var Alex med sin kidneybönsburgare med cashewnötter. Det var den andra burgaren med lökinnehåll, dessutom späckad med både rödlök och purjolök. Som flera andra var den väldigt enkel att göra och med en smak som verkligen gillades av juryn. Någon yttrade något om att det var den enda som riktigt smakade något, förutom burgaren med dragon då. Både löken och chilisåsen gjorde sitt till. Och lättstekt var den också. Den något kladdiga konsistensen gav dock föraningar om att allt skulle bli pannkaka men så skedde icke. Istället blev det den bästa burgaren av dem alla! Med en sånär som enhällig jury (en medlem kunde på grund av nötallergi inte testa denna burgare utan röstade istället på veganmysburgaren) utsågs denna burgare till vinnaren av tävlingen. Grattis grattis! Ingredienslista hittar du på här och recept här.

Så, då var denna tävling över. Det har varit en god resa, om än aningen mödosam. Att ställa sig att göra fem olika sorters burgare en söndagsförmiddag efter ett kanske något för högt alkoholintag kvällen innan, med luften späckad av stekos från burgarna och frityros från stripsen, och dessutom med skuldkänslor över att ens bättre hälft gick upp ungefär fem timmar tidigare för att inhandla de sista ingredienserna, koka bönor, baka hamburgerbröd och förbereda burgarsmet medan man själv ligger kvar i sängen, oförmögen att ta sig upp, är inte att rekommendera. Men gott blev det iallafall. Nu ska jag inte äta burgare på flera veckor.

13 kommentarer:

Alex sa...

Jag borde ju egentligen hålla ett tacktal och tacka alla som hjälpt mig fram till den jag är idag, alla som stöttat mig under skapandet av burgaren, mina föräldrar och inte minst gud men väljer att låta bli och bara säga att jag är grymt imponerad att du orkade ställa dig och faktiskt göra alla dessa burgare en uppenbarligen lite småbakfull söndag!

Anonym sa...

Kan ni inte skriva lite om hur man faktiskt GÖR vinnar-burgaren? "Receptet" är ju bara en ingredienslista... Nog måste det väl finnas tips och tricks för att få den så bra som möjligt? Som typ, när ska man ha i mjölet för att det inte ska klumpa sig? Osv. Jag kräver en utförlig beskrivning!

Anonym sa...

Tack! Jag sänder iväg en stor del tack till nämnda pojkvän för att han slet som mest i köket. Själv satt jag som spirituell övervakare på kökspallen en längre tid, viftande med en gaffel i ett colaglas för att få bort kolsyran (jag älskar avslagen cola, särskilt när man är bakis), och dirigerade hit och dit. Men jag hjälpte faktiskt också till en del. Och grattis, än en gång!

Anonym sa...

1. Släng ner allt förutom mjöl i matberedaren och kör tills allting finfördelats. Alternativt mixa bönor och cashewnötter några minuter. Finhacka lök och purjolök och ha i det tillsammans med chilisås och kryddor. Blanda allt.
2. I med mjölet tills det blir en trevlig konsistens. Det gör ingenting att det blir lite kladdigt, men det ska gå att forma biffar av dem.
3. Forma biffar och stek dem i rikligt med olja i fem minuter, vänd dem efter halva tiden.
4. Ät.

Om ovanstående inte är utförligt nog får receptmakaren själv gärna skriva ett fylligare recept som jag kan publicera på bloggen.

Anonym sa...

Förresten, det är trevligt att vända burgarna i ströbröd eller sesamfrön innan man steker dem. Det brukar jag ofta göra.

Alex sa...

Utmärkt beskrvning av tillvägagångsättet för biffarna! Jag körde på första alternativet: mixa, stek, ÄT!

Anonym sa...

Ah, vilket trevligt initiativ det här med burgartävling!

Anonym sa...

Äsch päsch, jag har aldrig varit med om att Henks burgare fallit isär. Man balanserar upp burgaren med lagom mängd vatten och mjöl så funkar de utmärkt. :-)

Anonym sa...

ameeh, precis som jenny säger: jag har ALDRIG varit med om att mina biffar fallit isär. måste bli bättre på att kolla mått när jag gör mat så andra kan åstadkomma samma mästerverk som jag ;)

Anonym sa...

Jag ska definitivt pröva både vinnarburgaren och köttimitation burgaren, de verkar riktigt goda. Yay burgare!

Anonym sa...

Jag gjorde precis "vinnarburgaren". Den blev så god att det nästan var synd att mata in den mellan hamburgarbröd och smeta på klassiska hamburgaringredienser.

Anonym sa...

fanken har ett exakt likadant burgar receptet som den som vann!började göra det för nått år sen.sjukt gott.
dock har jag alltid hasselnötter i istället.

Anonym sa...

jordnötter också kom ja på!